Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αποφάσεις πανεπιστημιακών οργάνων ενάντια στον νόμο - πλαίσιο

Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και διοικητικού προσωπικού ενάντια στον νόμο - πλαίσιο
Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και διοικητικού προσωπικού ενάντια στον νόμο - πλαίσιο
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων που απορρίπτουν (συνολικά ή εν μέρει) τον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, που τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία της διαβούλευσης πάνω σ' αυτόν.

Με θέμα τον νόμο - πλαίσιο συνήλθε το περασμένο Σάββατο η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών και με ομόφωνη απόφασή της ζητά την απόσυρσή του. Η Σύνοδος εξέφρασε διαφωνίες για το μοντέλο διοίκησης, ενώ αντιτίθεται και σε πολλά άλλα άρθρα (πολλαπλοί τίτλοι σπουδών, ελληνικό Erasmus, βιομηχανικά διδακτορικά κ.ά.), σημειώνοντας ότι «αντιστρατεύονται τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του πανεπιστημίου και οδηγούν στην υποβάθμιση και τελικά στη διάλυση των σπουδών». Εκτιμά επίσης ότι «άρθρα του νομοσχεδίου προωθούν περαιτέρω την με ιδιωτικοοικονομικούς όρους λειτουργία του πανεπιστημίου και την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του».

Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κατά πλειοψηφία απόφασή της σημειώνει: «Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης, και θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων». Απορρίπτει το νομοσχέδιο επί της αρχής και εισηγείται να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά να συνεχιστεί η διαβούλευση επί του συνόλου των άρθρων. Διαφωνεί σε θέματα όπως το μοντέλο διοίκησης, η εισαγωγή πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών, οι διατάξεις που αφορούν τις βαθμίδες των μελών ΔΕΠ και ιδιαίτερα η άρση της δυνατότητας μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών, κ.λπ.

Η Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστημίου Πατρών με τη σειρά της απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά και την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τα μέλη ΔΕΠ. Εκτιμά ότι «το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ δεν ενισχύει τις προοπτικές της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας» και σημειώνει ενδεικτικά: Τις υπερεξουσίες του εισαγόμενου Συμβουλίου Διοίκησης, την κατάργηση ή συγχώνευση ακαδημαϊκών μονάδων με κριτήρια που ανάγονται στους εμπορικούς νόμους προσφοράς - ζήτησης, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα πτυχίων σε πανσπερμία τίτλων σπουδών, τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα, την κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, τη διαφωνία της με τα κριτήρια αριστείας που εισάγονται για την κρίση των μελών ΔΕΠ και αφορούν κυρίως την επιχειρηματική και εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα του ΔΕΠ, υποσκελίζοντας την εκπαιδευτική και ερευνητική αριστεία, κ.λπ.

Με διαφορετικούς τόνους, και άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζουν αντίθεση στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας «θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ζητά κατά πλειοψηφία την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του». Η Συνέλευση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας καλεί την κυβέρνηση «να δώσει περισσότερο χρόνο στην ουσιαστική διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναστέλλοντας την ψήφισή του με επείγουσες διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι». Η Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, τέλος, δηλώνει «την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολό του και ζητάμε να μην κατατεθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ