Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Ρελάνς με «ενιαίο φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού» επιχειρεί η Ουάσιγκτον

Απέναντι στη νέα στρατιωτική συμφωνία του Πεκίνου με τις Νήσους Σολομώντα

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προκαλεί η συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας στο Πεκίνο)

Copyright 2022 The Associated

Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους προκαλεί η συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας στο Πεκίνο)
Νέα επεισόδια προστίθενται συνεχώς στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό, με την Ουάσιγκτον να επιχειρεί μέσα από αλλεπάλληλες κινήσεις να ενισχύσει συμμαχίες της στην περιοχή, απαντώντας ταυτόχρονα σε ανταγωνιστικές κινήσεις του Πεκίνου, όπως η νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Νήσους Σολομώντα.

«Να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στην περιοχή (του Ινδο-Ειρηνικού) για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, από τη θαλάσσια ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη μέχρι την κλιματική κρίση και την πανδημία», δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ, με αφορμή αυτήν τη φορά συνάντηση που είχε στη Χαβάη ο αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ, με τον διοικητή Ινδο-Ειρηνικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τζον Ακιλίνο, και ανώτατους αξιωματούχους από Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία.

Η συνάντηση έγινε με θέμα τις «εξελίξεις στα νησιά του Ειρηνικού», ενώ και η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ ανέφερε ότι «οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη μακρά και κοινή αφοσίωση των 4 χωρών στα νησιά του Ειρηνικού».

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρεται σε «ενιαίο Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού» που θα επιδιώξουν οι 4 χώρες να αξιοποιήσουν και «μαζί με χώρες με παρόμοιες απόψεις, εντός αλλά και εκτός περιοχής, περιλαμβανομένης της Ευρώπης», αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση παλιών συμμαχιών και τη δημιουργία νέων, με το βλέμμα τους βασικά στραμμένο στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι αξιωματούχοι των 4 χωρών «μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους» για τη νέα «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε η Κίνα με τις Νήσους Σολομώντα, εκτιμώντας ότι αυτή συνιστά «σοβαρούς κινδύνους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Θυμίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ο Κάμπελ, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ανατολική Ασία και Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ, αναμένεται σε νησιά Φίτζι, Παπούα - Νέα Γουινέα αλλά και Νήσους Σολομώντα.

Κίνα: «Οι ΗΠΑ βλέπουν τα νησιά του Ειρηνικού ως εξαρτώμενούς τους»

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε νέες ερωτήσεις για τις «ανησυχίες» όσων επικρίνουν τη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα, είπε ότι η διμερής τους συνεργασία «δεν στρέφεται ενάντια σε κάποιο τρίτο μέρος» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «βλέπουν τα νησιά του Ειρηνικού ως εξαρτώμενούς τους» και επιχειρούν «να τα ελέγχουν».

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα γύρω από τη νέα συμφωνία είναι αρκετά, όπως και η φάση στην οποία βρίσκεται η έγκρισή της. Το Πεκίνο επιμένει ότι αυτή υπογράφτηκε ήδη από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημες πληροφορίες για το περιεχόμενο ή το μέρος και τον χρόνο υπογραφής της.

«Προβληματισμό» εξέφρασε και η ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας (που διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ), Νανάια Μαχούτα, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «μη καλοδεχούμενη και αχρείαστη» και εξέφρασε «λύπη» επειδή «οι Νήσοι Σολομώντα διάλεξαν μια συμφωνία ασφάλειας με δύναμη εκτός περιοχής». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ξεκαθαρίσαμε και στις Νήσους και στην Κίνα τις σοβαρές μας ανησυχίες για την πιθανότητα της συμφωνίας να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στον Ειρηνικό».

Η δε ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας, μιλώντας κι αυτή για πιθανότητες «υπονόμευσης της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Συνομιλία των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Κίνας με την Ταϊβάν στο επίκεντρο

Την ίδια ώρα, σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας μένει και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, δήλωσε χτες ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Γουέι Φενγκέ, στον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.

«Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις κινεζο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο Γουέι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά του Πενταγώνου σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για «διμερείς αμυντικές σχέσεις, ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας» και για την «απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Χαρακτηριστική παρέμβαση στο θέμα της Ταϊβάν είχε ωστόσο χτες και η Ρωσία, αναδεικνύοντας αναλογίες με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την τακτική της Δύσης απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο.

Οι δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν αντιγράφουν στην πραγματικότητα την τακτική που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γκ. Ζινόβιεφ, διευθυντής του πρώτου Ασιατικού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας σε επιτροπή της Δούμας για τις σχέσεις με την Κίνα, ανέφερε ότι «αυτό που γίνεται στην Ουκρανία μεθοδολογικά φαίνεται πολύ όμοιο με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν, η οποία λαμβάνει προμήθειες βαρέων όπλων».

«Η μέθοδος της Δύσης είναι η ίδια», πρόσθεσε, «χρησιμοποιεί την Ταϊβάν ενάντια στην Κίνα και την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ