Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διεργασίες για την ίδρυση του πρώτου συνδικάτου στην «Apple»

Διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου δρομολογούν εργαζόμενοι σε κατάστημα λιανικής της «Apple», στον σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, κατοχύρωση δικαιωμάτων και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αν τα καταφέρουν, θα είναι το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων του εν λόγω μονοπωλιακού κολοσσού στις ΗΠΑ.

Ομάδα εργαζομένων έχει αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών, με στόχο τη συγκέντρωση του 30% των υπαλλήλων του καταστήματος, για να ζητήσουν επισήμως τη διοργάνωση ψηφοφορίας με θέμα την ίδρυση συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι που πήραν την πρωτοβουλία συνδέονται με τη συνδικαλιστική οργάνωση Workers United, που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδους, στην οποία οργανώθηκαν τους τελευταίους μήνες και πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων «Starbucks».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της «Apple» απαιτούν αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 30 δολάρια για όλους (από 17 έως 30 δολάρια που είναι σήμερα για διάφορες «κατηγορίες» συν κάποιες μετοχές της «Apple»), περισσότερα εργασιακά επιδόματα, περισσότερο χρόνο διακοπών, καλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα και επιλογές Ασφάλισης, βελτίωση συνθηκών εργασίας, καθώς δουλεύουν σε έναν μεγάλο χώρο με σημαντική ηχορύπανση, σκόνη και μεγάλο συνωστισμό.

Η εργοδοσία επιστρατεύει πιέσεις και προσπάθειες εκφοβισμού για να εμποδίσει τη δημιουργία του Συνδικάτου, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», υπάλληλοι σε τουλάχιστον άλλα τρία καταστήματα της «Apple» στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου.

Επαναπρόσληψη διεκδικεί απολυμένος συνδικαλιστής της «Amazon»

Στο μεταξύ, προχτές, υπό την πίεση της εντεινόμενης δυσαρέσκειας στους εργαζόμενους των ΗΠΑ και των αυξανόμενων προσπαθειών για συνδικαλιστική οργάνωση σε μονοπώλια - γκέτο, αμερικανικό δικαστήριο απαίτησε από την «Amazon» να επαναπροσλάβει τον συνδικαλιστή εργαζόμενο Τζέραλντ Μπράισον, που πρωταγωνιστούσε στην αρχή της πανδημίας στους αγώνες προστασίας των συναδέλφων του στην τεράστια αποθήκη της εταιρείας στο Στέιτν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, ζητώντας αυτονόητα μέτρα υγειονομικής θωράκισής τους από την πανδημία. Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά και από ανάλογη του Εθνικού Φορέα Εργασιακών Σχέσεων ΗΠΑ.

Ο δικαστής Μπέντζαμιν Γκριν ζήτησε από την «Amazon» όχι μόνο να επαναπροσλάβει τον Μπράισον, αλλά και να του καταβάλει τους χαμένους μισθούς και επιδόματα. Εκπρόσωπος της «Amazon» αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ξεκαθαρίζοντας πως θα ασκήσει έφεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ