Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση» της εισβολής λέει η Αγκυρα

Για ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της νέας εισβολής του τουρκικού στρατού στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ έκανε λόγο χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται και για επόμενες φάσεις της εισβολής, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που για άλλη μια φορά «κάνουν γαργάρα» τα περί «διεθνούς δικαίου» και την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους - σε πλήρη αντίθεση με τα όσα διατυμπανίζουν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν γίνεται ούτε βήμα πίσω» από τους καθορισμένους σκοπούς της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 «τρομοκράτες του ΡΚΚ», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον έναν Τούρκο στρατιώτη που σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως η χώρα του «δεν έχει σχέδια για τα εδάφη καμίας άλλης χώρας» και πως όταν εισβάλλει το κάνει «μόνο» όταν θέλει «να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της και τη σταθερότητα των γειτόνων της».

Προσπάθησε μάλιστα... να βγει και από πάνω, αφού βάφτισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ ευγενική «επιχείρηση» εκκαθάρισης των περιοχών «από τρομοκράτες του ΡΚΚ». Διαβεβαίωσε έτσι πως θα συνεχίσει απτόητος ο τουρκικός στρατός τις εισβολές σε Συρία και Ιράκ υπό τα παραπάνω προσχήματα.

Η νέα επιθετική ενέργεια, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Γράπωμα» (Operation Claw-Lock), έρχεται μετά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ το 2020, με τις ονομασίες «Operation Claw Tiger» και «Operation Claw Eagle».

Οι αντιδράσεις στη Βαγδάτη

Η έναρξη της εισβολής προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Κούρδου Προέδρου Μπ. Σαλίχ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό του Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν, επισημαίνοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και «απειλή για την ασφάλεια».

Ο αρχηγός του σιιτικού «Κινήματος ιρακινής Εθνικής Σοφίας», Σαγίντ Αμαρ αλ Χακίμ, καταδίκασε τις επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και απαράδεκτες». Κάλεσε δε την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ελέγξει τα σύνορα της χώρας και να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιεί το ιρακινό έδαφος για να εξαπολύσει επιθέσεις.

Ο αρχηγός του κινήματος Σαντρ, Μουκτάντα αλ Σαντρ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι μετά τη νέα εισβολή στο ιρακινό έδαφος «δεν θα μείνει σιωπηλός εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί».

Οι πρώτες ιρακινές αντιδράσεις στην έναρξη της τουρκικής επίθεσης είχαν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών που καταδίκασε - με μία μάλλον υποτονική ανακοίνωση - την εισβολή της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ