Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία αύριο σε μια σειρά κλάδους

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Ιταλίας και στο συνδικάτο USB, που αύριο Παρασκευή προχωρούν σε απεργία σε μια σειρά κλάδους, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Η USB έχει καλέσει απεργία στους κλάδους των Μεταφορών, του Εφοδιασμού (Logistics), του Εμπορίου και της Παραγωγής, και σε μεγάλο συλλαλητήριο την ίδια μέρα στη Ρώμη. Οι εργαζόμενοι στην Ιταλία απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών. Απαιτούν επίσης κατάργηση των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλουν συνθήκες σύγχρονης δουλείας, καθώς και νομοθέτηση κυρώσεων στους εργοδότες για τους θανάτους εργατών, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.

Με σύνθημα «Ανεβάστε τους μισθούς - Κατεβάστε τα όπλα», η USB καταγγέλλει τη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης της Ιταλίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που πληρώνει και ο ιταλικός λαός.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ιταλίας και στον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στη Φινλανδία

Απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Φινλανδία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αιτήματα για αυξήσεις μισθών, μέτρα για το αυξημένο κόστος διαβίωσης κ.ά.

Ξεχωρίζει η απεργία στον κλάδο του Χάρτου, η οποία διαρκεί ήδη 104 μέρες και έχει εξαγγελθεί ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Μάη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απεργία έχει προκαλέσει ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες.

Η εταιρεία UPM, που διατηρεί δώδεκα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού, επιχείρησε να υπογράψει ατομικές συμβάσεις για κάθε επιχειρηματικό τμήμα «με βάση την κατάσταση της αγοράς», ωστόσο τα σχέδια αυτά απορρίφθηκαν από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

Σε απεργία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι μετά τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς μέσα στην πανδημία διεκδικούν αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν. Χαρακτηριστικά, στατιστικές δείχνουν ότι οι Φινλανδοί νοσηλευτές κερδίζουν 600 ευρώ τον μήνα λιγότερα σε σύγκριση με τους νοσηλευτές στις γειτονικές Σουηδία και Νορβηγία. Οι Φινλανδοί υγειονομικοί διεκδικούν ετήσιες αυξήσεις κατά 3,6% επί πέντε χρόνια και πραγματοποιούν απεργία από την 1η Απρίλη.

Να σημειωθεί τέλος ότι περίπου 81.000 δημοτικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, προσανατολίζονται να απεργήσουν στις 3 Μάη, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για μια νέα μισθολογική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ