Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας στη Μάλτα

Xinhua

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Κίνας στη Μάλτα
Διαβουλεύσεις στη Μάλτα είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς Πεκίνο και Ουάσιγκτον συνεχίζουν μια σειρά επαφών ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, την ίδια ώρα που εντείνεται σε όλα τα πεδία ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» για διεθνή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τους ίδιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε για τις συνομιλίες και το Πεκίνο, αναφέροντας ότι και οι δύο πλευρές είναι αφοσιωμένες στη διατήρηση «στρατηγικού διαλόγου επικοινωνίας» και επιδίωξης «συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο σε τομείς - κλειδιά». Στο μεταξύ ο Κινέζος ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του με τον Σάλιβαν, ξεκίνησε από χθες 4ήμερη επίσκεψη στη Ρωσία (βλ. σελ. 27).

Δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο πρακτορείο «Associated Press» σχετικά με τη συνάντηση στη Μάλτα αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συζήτησαν μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση «ασφαλείας» στα Στενά της Ταϊβάν και την απαίτηση της Κίνας να σεβαστούν οι ΗΠΑ την αρχή της «Μίας Κίνας». Συζήτησαν επίσης θέματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Τον περασμένο Μάη, Ουάνγκ Γι και Σάλιβαν είχαν συναντηθεί στη Βιέννη. Ο ίδιος ο Σάλιβαν σχολίασε ότι οι σχετικά τακτικές συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους αφορούν συνομιλίες «πάνω σε μία θετική ατζέντα που θέλουμε να αναπτύξουμε μεταξύ των δύο χωρών».

Κινεζικές κυρώσεις εναντίον αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών

Την ίδια ώρα βέβαια που γίνεται λόγος για «θετική ατζέντα», εντείνονται κινήσεις στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών «Northrop Grumman» και «Lockheed Martin» για την παροχή όπλων στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές σχέσεις με την Ταϊβάν και να σταματήσουν να την εξοπλίζουν, διαφορετικά θα υποστούν «αποφασιστικά και δυναμικά αντίποινα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ.

Η ίδια ανέφερε ότι το υποκατάστημα της «Lockheed Martin» στο Μιζούρι είναι ο κύριος εργολάβος που συμμετείχε άμεσα σε πώληση όπλων στην Ταϊβάν, στις 24 Αυγούστου, και πρόσθεσε ότι η «Northrop Grumman» έχει συμμετάσχει επανειλημμένα στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν - η οποία ενισχύει πολύμορφα τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ - παρότρυνε χθες την Κίνα να σταματήσει «την ολέθρια μονομερή δράση», αφού ανέφερε κλιμάκωση των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο νησί, προειδοποιώντας για παρενοχλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματική κλιμάκωση της έντασης.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχει εντοπίσει 103 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη σε πτήσεις πάνω από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, αριθμός που χαρακτηρίζεται «αυξημένος» σε σύγκριση με τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας το προηγούμενο διάστημα.

Ο χάρτης με τις δραστηριότητες της Κίνας κατά το εν λόγω 24ωρο απεικονίζει μαχητικά αεροσκάφη της να διασχίζουν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, η οποία αποτελούσε ένα ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλα κινεζικά μαχητικά πέταξαν νοτίως της Ταϊβάν, πάνω από το κανάλι Bashi, που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ του νησιού και των Φιλιππίνων.

Διαμαρτυρία του Πεκίνου στο Βερολίνο

Στο μεταξύ η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία, αφού η ΥΠΕΞ της τελευταίας, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Μπέρμποκ είχε κάνει τα σχόλια αυτά την περασμένη βδομάδα, σε συνέντευξη στο «Fox News», μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Αν ο Πούτιν νικούσε σ' αυτόν τον πόλεμο, ποιο σινιάλο θα δινόταν σε άλλους δικτάτορες στον κόσμο, όπως ο Κινέζος Πρόεδρος, ο Σι;», είχε δηλώσει.

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι το σχόλιο της Μπέρμποκ ήταν «εξαιρετικά παράλογο» και παραβίασε την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας. «Είναι μια ανοιχτή πολιτική πρόκληση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία.

Δικτάτορα είχε χαρακτηρίσει τον Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούνη, με το Πεκίνο να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταϊβάν και Νότια Κινεζική Θάλασσα πεδία αντιπαράθεσης (2024-08-30 00:00:00.0)
Στο Βερολίνο ο Κινέζος ΥΠΕΞ, με φόντο τα σχέδια κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες (2023-05-10 00:00:00.0)
Στρατιωτική «περικύκλωση» της Ταϊβάν από την Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι (2022-08-04 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας απλώνεται σε όλα τα μέτωπα (2021-10-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις μετά από πτήσεις κινεζικών μαχητικών (2021-01-26 00:00:00.0)
Αναβαθμίζουν το «διάλογο» με την Ταϊβάν (2020-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ