Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναβαθμίζουν το «διάλογο» με την Ταϊβάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Στίλγουελ ανακοίνωσε χτες ότι η Ουάσιγκτον θα καθιερώσει ένα νέο φόρουμ οικονομικού διαλόγου με την Ταϊβάν, με στόχο την ενίσχυση των «δεσμών» με την Ταϊπέι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να συμμορφωθούν με την αρχή της "μίας Κίνας"» και «να σταματήσουν να αναβαθμίζουν τη σχέση τους με την Ταϊβάν, όλες τις μορφές επίσημων επαφών με την Ταϊπέι, ώστε να μη βαδίσουν περαιτέρω σε ένα λανθασμένο μονοπάτι».

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε και η 6ήμερη επίσημη επίσκεψη που συνεχίζει στην Ταϊβάν ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας, Μίλος Βίστριτσιλ. Το Πεκίνο κατηγόρησε τον Βίστριτσιλ για «μυωπική συμπεριφορά» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», συμπληρώνοντας ότι η αμφισβήτηση της θέσης της ενιαίας Κίνας ισοδυναμεί με το να «γίνεται κανείς εχθρός των 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων» αλλά και ότι η Κίνα δεν θα ανεχτεί αυτή την «ανοιχτή πρόκληση». Ο Τσέχος αξιωματούχος μίλησε χτες στο τοπικό κοινοβούλιο της Ταϊβάν, όπου του απονεμήθηκε και τιμητικό δίπλωμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ