Copyright 2022 The Associated |
Από τις επαφές του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κορεατική Χερσόνησο με αξιωματούχους της Ν. Κορέας |
Μια ματιά στην ατζέντα και τα δρομολόγια των Αμερικανών αξιωματούχων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών είναι χαρακτηριστική:
-- Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, αναμενόταν χτες να φτάσει πάλι στην Ευρώπη, για συναντήσεις με Ευρωπαίους και ΝΑΤΟικούς συμμάχους με αντικείμενο την Κίνα και τον Ινδο-Ειρηνικό.
-- Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ολοκλήρωσε στην Ιαπωνία πολυήμερη περιοδεία που ξεκίνησε από Αυστραλία και συνεχίστηκε στην Ταϊβάν.
-- Προχτές έφτασε στη Νότια Κορέα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κορεατική Χερσόνησο, Σουνγκ Κιμ, ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών, Uzra Zeya, πραγματοποίησε περιοδεία σε Καζακστάν και Κιργιστάν, καθώς η Κεντρική Ασία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο σχεδιασμών τους απέναντι σε Ρωσία και Κίνα...
Το πρόγραμμα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Σέρμαν, κατά τη νέα επίσκεψή της στην Ευρώπη περιλαμβάνει συναντήσεις στις Βρυξέλλες μέχρι τις 22 Απρίλη.
Σε αυτό ξεχωρίζει η 3η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ για την Κίνα που θα διεξαχθεί αύριο, ενώ την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι αύριο η υφυπουργός θα μιλήσει σε συζήτηση που οργανώνει το «think tank» «Φίλοι της Ευρώπης» για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και «για τη στενή μας εταιρική σχέση και συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος κοινών προκλήσεων». Οπως ήταν δε αναμενόμενο, η Σέρμαν θα έχει επαφές και με «συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην ΕΕ για να συζητήσουμε τον συνεχιζόμενο στενό μας συντονισμό για τον πόλεμο επιλογής του Πούτιν ενάντια στην Ουκρανία και άλλα παγκόσμια θέματα».
Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις διπλωματικές επαφές τους και απευθείας στην ίδια την περιοχή του Ειρηνικού.
Το Σαββατοκύριακο ήταν στην Ιαπωνία η 6μελής αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Μπομπ Μενέντεζ, που προηγουμένως περιόδευσε σε όλο το τόξο, πηγαίνοντας σε Ταϊβάν και Αυστραλία.
Στο Τόκιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνάντησαν και τον πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα, συμφωνώντας για την αξία της «συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» (όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ).
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες, στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού που ενέκρινε το ιαπωνικό Κοινοβούλιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί το ποσό που καταβάλλει η χώρα για τη «φιλοξενία» των στρατιωτικών δυνάμεων που οι ΗΠΑ σταθμεύουν μόνιμα εκεί. Επίσης, ενδεικτική των διαθέσεων περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας είναι και η συζήτηση για το ενδεχόμενο η χώρα να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, που βέβαια προς το παρόν ο Κισίντα ισχυρίζεται ότι δεν εξετάζεται επίσημα.
Στο μεταξύ, στη Νότια Κορέα έφτασε προχτές ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κορεατική Χερσόνησο, Σουνγκ Κιμ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε «αποφασιστική» και «υπεύθυνη απάντηση» στην «κλιμάκωση των ενεργειών» της Πιονγιάνγκ. Το Σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστή νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας (KCNA) αφορούσε «νέου τύπου κατευθυνόμενο οπλικό σύστημα», με «μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τη δραστική βελτίωση της ισχύος πυρός των μονάδων πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας στην πρώτη γραμμή και την ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των τακτικών πυρηνικών όπλων».
Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή συνέπεσε με την έναρξη της ετήσιας στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, διάρκειας 9 ημερών. Πρόκειται για άσκηση «εκπαίδευσης σε ζητήματα στρατιωτικής διοίκησης με τη χρήση προσομοιώσεων μέσω υπολογιστών», που δεν περιλαμβάνει κινήσεις και ελιγμούς στρατιωτικών δυνάμεων επί του πεδίου, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο.
Στα παραπάνω η Κίνα απαντά με σχέδια ενίσχυσης των δικών της συμμαχιών και της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Λε Γιουτσένγκ, συνάντησε προχτές τον Ρώσο πρέσβη στο Πεκίνο, Α. Ντενίσοφ, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αυξάνει τον «στρατηγικό συντονισμό» με τη Μόσχα, ανεξάρτητα από τη διεθνή αστάθεια. Μεταξύ άλλων ο Λε αναφέρθηκε στην αύξηση κατά σχεδόν 30% που κατέγραψε ο όγκος του διμερούς εμπορίου το α' τρίμηνο του 2022, ως απόδειξη της «ανθεκτικότητας και της ενδογενούς δύναμης» της διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Αντίστοιχα, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιδιώκει μεγαλύτερο συντονισμό με την ΕΕ απέναντι στην Κίνα, άρθρο των κινεζικών «Global Times» καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν την Ουκρανία να διεξαγάγει έναν δεκαετή πόλεμο» και «προειδοποιεί»: «Μέχρι τότε, η Ευρώπη, έχοντας εμπλακεί σε έναν πόλεμο, θα χάσει εντελώς την αυτονομία της ασφαλείας και θα εξαρτηθεί πλήρως από την αμερικανική ομπρέλα (...) Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεκαετή κρίση για την Ενέργεια, τα τρόφιμα, τους πρόσφυγες και τον πληθωρισμό. Η κοινωνική αναταραχή θα εμφανιστεί. Το μπλοκ μπορεί ακόμη και να διασπαστεί».
Αλλο πρόσφατο άρθρο της ίδιας εφημερίδας καταγγέλλει τις «ακατάλληλες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», αναδεικνύοντας τις διεθνείς επιπτώσεις τους στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, της Ενέργειας κ.ο.κ., καθώς και την επίδραση που έχουν στον παγκόσμιο πληθωρισμό οι «γεωπολιτικές περιπέτειες των ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι το α' τρίμηνο του 2022 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% (0,8% περισσότερο σε σχέση με το 4% του 4ου τριμήνου του 2021). Πάντως, το ΚΚ Κίνας έχει θέσει ως στόχο για το τρέχον έτος (συνολικά) το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 5,5%.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο ανταγωνιστικών παρεμβάσεων από Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται οι Νήσοι Σολομώντα, αυτό το κράτος - νησιωτικό σύμπλεγμα (πρώην βρετανική αποικία), του οποίου η κυβέρνηση πρόσφατα «έκλεισε» επί της αρχής «αμυντική» συμφωνία με την Κίνα, διευρύνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης που έχουν στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις της.
Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Νήσων Σολομώντα και υπουργός Δασών, Ντάγκλας Ιτι, ανακοίνωσε ότι τον Μάη αξιωματούχοι του κινεζικού ΥΠΕΞ θα μεταβούν στη Χονιάρα (πρωτεύουσα των Νήσων) «για να υπογράψουν πολυμερείς συμφωνίες με την κυβέρνησή μας», με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και σε εμπόριο, Παιδεία, αλιεία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Σοβαγκάρε, υπερασπίστηκε και τη στρατιωτική συμφωνία με την Κίνα, προσπαθώντας να διαψεύσει ότι αυτή συνιστά δημιουργία κινεζικής βάσης στη χώρα του.
Την αντίδρασή της εξέφρασε πάλι η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, να επιμένει ότι «παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα, η φύση της συμφωνίας αφήνει ανοικτή την πόρτα στην ανάπτυξη δυνάμεων του κινεζικού στρατού» και ότι «η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας κινδυνεύει να αυξήσει την αστάθεια στα Νησιά του Σολομώντα και να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την περιοχή των νησιών του Ειρηνικού στο σύνολό της».
Μάλιστα, ο Πράις ανακοίνωσε ότι στα τέλη της βδομάδας θα βρεθεί στη Χονιάρα αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ, και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, αρμόδιο για Ανατολική Ασία και Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ.
Πριν από λίγες μέρες, στη Χονιάρα βρέθηκε και ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού, Ζ. Σεσέλια, που - σύμφωνα με ανακοίνωση της Καμπέρα - ζήτησε από την κυβέρνηση των Νήσων «να σκεφτεί να μην υπογράψει τη συμφωνία (με την Κίνα) και να διαβουλευτεί με την οικογένεια του Ειρηνικού με πνεύμα ανοίγματος και διαφάνειας στην περιφέρεια, το οποίο συνάδει με το πλαίσιο της ασφάλειας στην περιφέρειά μας».
Την περασμένη βδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ των Νήσων, Τζ. Μανέλε, είχε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Γ. Σέρμαν, που εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανοίξει πάλι την πρεσβεία στη Χονιάρα, που έκλεισε το 1993 (τις σχετικές υπηρεσίες ανέλαβε η πρεσβεία των ΗΠΑ σε Παπούα - Νέα Γουινέα).