Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
«Ελεύθερη» αγορά κι όποιον πάρει ο χάρος...

Εκ των υστέρων πάλι, αποκαλύπτεται ότι οι Ελληνες μπορεί και να έφαγαν τρελές αγελάδες, Γερμανίας!

Τρελές αγελάδες Γερμανίας ενδέχεται να κατανάλωσαν οι Ελληνες μέσα στο 2001. Οπως προκύπτει εκ των υστέρων, από το Μάρτη του 2001 και μετά, εισήχθησαν στη χώρα μας ύποπτα κρέατα και παραπροϊόντα τους από τη Γερμανία, τα οποία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των ελέγχων για την ανίχνευση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ). Με άλλα λόγια, στο διάστημα Μάρτης - Σεπτέμβρης 2001 έγιναν 12.700 ελαττωματικά γρήγορα τεστ από δύο ιδιωτικά εργαστήρια της Γερμανίας, τα οποία επί τους ουσίας δεν ανίχνευαν «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών». Ετσι, σε όσες «τρελές αγελάδες» έτυχε να έγιναν αυτά τα τεστ, τις έβγαλαν καθαρές και στάλθηκαν προς κατανάλωση μέσα και έξω από τη Γερμανία, είτε ως κρέας, είτε ως αλλαντικά και κονσέρβες. Και στη χώρα μας εισαγόταν χωρίς κανένα έλεγχο στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, αφού υποτίθεται πως έλεγχος είχε γίνει από τα δύο αυτά ιδιωτικά εργαστήρια της Γερμανίας. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο!

Οι «ανεξέλεγκτες» αυτές εισαγωγές που γίνονταν υπό τη νομιμοφάνεια των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, έγιναν γνωστές από μια πρόσφατη - κατόπιν εορτής - ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας Καταναλωτή, Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, προς το Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας κράτησε το όλο θέμα, μυστικό από τους Ελληνες καταναλωτές, πράγμα που μεγεθύνει τις κυβερνητικές ευθύνες όσον αφορά την προστασία τους. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στις 15 Φλεβάρη 2002 στάλθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, εντολή στις διευθύνσεις κτηνιατρικής των Νομαρχιών και στα κτηνιατρικά εργαστήρια της χώρας να ξεκινήσουν ελέγχους για να εντοπιστούν τα κρέατα αυτά και να δεσμευτούν. Επίσης, ζητείται να ειδοποιηθούν και οι παραλήπτες - εισαγωγείς.

Μόνο που αυτό - δηλαδή η εντολή για τους ελέγχους - έγινε 11 μήνες μετά από τον εντοπισμό της έναρξης του συγκεκριμένου προβλήματος! Κι αλήθεια, τι θα εντοπιστεί τώρα, τόσους μήνες αργότερα; Πάντως, το πιο πιθανό είναι, μετά τη δημοσιοποίηση του όλου θέματος από τα ΜΜΕ, να βγει το υπουργείο Γεωργίας και να ανακοινώσει ξανά, για λόγους καθησυχασμού των Ελλήνων καταναλωτών, ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα... Κι αυτό θα ξαναγίνει για να συγκαλυφτούν μια σειρά εγκληματικών ευθυνών που αναλογούν στην ελληνική κυβέρνηση, στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρονται τα εξής: «Υστερα από επιθεώρηση σε δύο ιδιωτικά εργαστήρια της Γερμανίας εγκεκριμένα για τη διεξαγωγή των ταχειών δοκιμών για ΣΕΒ διαπιστώθηκε η ελαττωματική διεξαγωγή αυτών των δοκιμών. Τα δύο αυτά εργαστήρια διεξήγαγαν συνολικά 7.700 και 5.000 δοκιμές για ΣΕΒ αντίστοιχα, κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2001». Δε διευκρινίζεται βέβαια τι έγινε στη συνέχεια και μέχρι ποια ημερομηνία θεωρούνται ύποπτα τα κρέατα και τα παράγωγα Γερμανίας. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ακόμα χωρίς να προσδιορίζεται το πότε, ότι: «Οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας κατάσχεσαν τα υπάρχοντα στην επικράτειά τους κρέατα από ζώα που ελέγχτηκαν από αυτά τα εργαστήρια και καταβάλλουν προσπάθειες να ειδοποιήσουν τους παραλήπτες αυτών των κρεάτων στα κράτη - μέλη και σε εταιρίες της ίδιας χώρας».

Εκτός αυτών φαίνεται ότι τα ύποπτα κρέατα Γερμανίας πήγαν και σε άλλες χώρες της ΕΕ πέραν της Ελλάδας, όπως Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία. Ομως ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο ποσότητες από αυτά τα κρέατα ή τα παράγωγά τους, να στάλθηκαν μέσω αυτών των χωρών στην Ελλάδα, πάλι χωρίς κανένα έλεγχο; Πάντως σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2001 εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία 6.513 τόνοι νωπού βόειου κρέατος και 1.998 τόνοι κατεψυγμένου. Αλλά κανείς αρμόδιος δε γνωρίζει σε ποιους νομούς της χώρας πήγαν και καταναλώθηκαν τόσο οι ποσότητες βόειου κρέατος Γερμανίας, καθώς και τα διάφορα παραπροϊόντα του, που μπήκαν το 2001 στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω καταρρίπτουν το μύθο περί έντασης των ευρω - ελέγχων για τον εντοπισμό τρελών αγελάδων, μέσω των γρήγορων τεστ και όχι μόνο. Αποκαλύπτουν επίσης τι είδους ελέγχους κάνει ο ιδιωτικός τομέας και το μέγεθος της υποκρισίας και κοροϊδίας των μηχανισμών της ΕΕ. Το χειρότερο όμως είναι ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως οι Ελληνες καταναλωτές και όλοι οι καταναλωτές της ΕΕ, παραμένουν ανυπεράσπιστοι και έρμαια στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Και ακόμα, αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που δουλικά δέχεται τις δόλιες κοινοτικές εντολές και αφήνει τους Ελληνες καταναλωτές απροστάτευτους, από κάθε άποψη.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ