Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανεπιθύμητος ο «σερίφης»!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο του»! Για τον Τόμας Μίλερ ο λόγος, που όπου κι αν πάει στην Ελλάδα κηρύσσεται «ανεπιθύμητος». Ε, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν πρέσβη να μη θέλουν να τον δουν στα μάτια τους οι πολίτες της χώρας όπου υπηρετεί.

Σε όποια ελληνική πόλη πήγε ο νέος Αμερικανός πρέσβης, ξεσήκωσε λαϊκές αντιδράσεις - χτες συλλαλητήριο κατά της παρουσίας του εκεί, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης - και το ίδιο αναμένεται να συμβεί όπου κι αν πάει προσεχώς.

Βεβαίως, οι αντιδράσεις δεν αφορούν τόσο στο πρόσωπό του - αν και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι «φάτσα» πρέσβη αυτή, αλλά, μάλλον, με «περιφερόμενο σερίφη» μοιάζει, λαμβανομένου υπόψη ότι κυκλοφορεί και με περίστροφο στη ζώνη - όσο στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, που πλήττει τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και, γενικότερα, την ευρύτερη περιοχή μας. Δε μένει καλύτερα στην πρεσβεία, επισκεπτόμενος μόνο το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης για να έχει «ήσυχο το κεφάλι του»;

Οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Επισημαίναμε χτες την «αμηχανία σεναρίων» γύρω από τη δίωξη Κόκκαλη με αφορμή άρθρο του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου». Φαίνεται όμως ότι κράτησε μόνο ένα 24ωρο. Χτες ο Γ. Κύρτσος επανήλθε δριμύτερος και αποφάνθηκε: «Οι Γερμανοί πίσω από το κυνήγι του Κόκκαλη». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Από τον τρόπο που μεθοδεύονται οι αποκαλύψεις σε βάρος του κ. Κόκκαλη βγαίνει το συμπέρασμα πως ο ιδιοκτήτης της Ιντρακόμ κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας γερμανικής επίθεσης σε βάρος των ελληνικών και κυρίως των βαλκανικών συμφερόντων του». «Το κλειδί στην όλη υπόθεση, συνεχίζει, μπορεί να είναι η μάχη Ιντρακόμ-Ζίμενς για τη μοιρασιά της ελληνικής αγοράς». Στόχος των Γερμανών, κατά τον Γ. Κύρτσο, «δεν είναι να πάει ο Κόκκαλης φυλακή επειδή υποτίθεται ότι στρατολογήθηκε από τη Στάζι στη δεκαετία του '60. Στόχος είναι να υποστεί ένα φοβερό επιχειρηματικό ροκάνισμα, το οποίο τον υποχρεώνει να παραδοθεί σε κάποια πολυεθνική, κατά προτίμηση γερμανική».

Αφελής απορία: Η κυβέρνηση και ο Κ. Σημίτης - όπως και η ηγεσία της ΝΔ - με ποιο στρατόπεδο παίζουν;

Βολεύει περισσότερο η απόκρυψη

Ζητήσαμε μέσω του γραφείου του, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Γ. Ζανιά να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Ν.Χριστοδουλάκη με το προεδρείο των Ασφαλιστικών Εταιριών, που πραγματοποιήθηκε χτες. Ο ίδιος δε θέλησε να μιλήσει μαζί μας. Φρόντισε, όμως, μέσω της γραμματέως του, να μας διευκρινίσει πως από την πλευρά του υπουργείου «δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο»...

Για το σκοταδισμό στα θέματα ενημέρωσης, που έχει επιβάλει η νέα ηγεσία, υπό τον «υπουργό εκσυγχρονιστή» Ν. Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομίας, έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Οχι, βέβαια, ότι επί Παπαντωνίου η κατάσταση ήταν καλή. Κρατούσαν όμως ορισμένα προσχήματα και ορισμένα πράγματα ήταν αυτονόητα. Αυτονόητο ήταν π.χ ότι αν γινόταν κάποια συνάντηση στο υπουργείο, το γραφείο Τύπου θα έκανε μια στοιχειώδη ενημέρωση. Τα αυτονόητα, όμως, δεν ισχύουν για την εποχή Χριστοδουλάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει καταλήξει πως με όπλα το σκοταδισμό και την αδιαφάνεια εξυπηρετούνται καλύτερα οι «εκσυγχρονιστικές» πολιτικές της κυβέρνησης.

Η... ενημέρωση

«ΚΚΕ και συνδικαλισμός: Συνδικαλιστική Διάσκεψη με θέμα την προετοιμαζόμενη επί διετία διάσπαση της ΓΣΕΕ, μέσω της εξόδου της συνδικαλιστικής κίνησης ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ το προσεχές διήμερο». Η προαναφερόμενη είδηση - τρόπος του λέγειν, δηλαδή... - ήταν στη χτεσινή πρώτη σελίδα της «Καθημερινής». Χθες, επίσης, ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ, στην τρίτη σελίδα της «Αυγής», γράφει: «Λόγω των αποκαλύψεων Κοψίδη - ΚΚΕ: Αναβάλλεται η διάσπαση της ΓΣΕΕ». Και η μια και η άλλη, ονομάζουν τα «ρεπορτάζ» αυτά ενημέρωση, για την οποία υποτίθεται πως αγωνίζονται νυχθημερόν.

Μπράβο, παιδιά. Και σ' ανώτερα...

Ολόπλευρη συμπαράσταση

Αρκετοί ιστορικοί δεν παραδέχονται την εκδοχή πως ο Πόντιος Πιλάτος του Ευαγγελίου είπε ποτέ εκείνο το «Νίπτω τας χείρας μου» και πως αντίθετα, με αποφασιστικό τρόπο, τηρώντας κατά γράμμα το ρωμαϊκό δίκαιο, αποφάσισε ο ίδιος να σταυρωθεί άμεσα ο Χριστός, σαν «στασιαστής». Μπορεί και να έχουν δίκιο (οι Εβραίοι δε σταύρωναν, αλλά λιθοβολούσαν και δε θα προχωρούσαν σε εκτέλεση τις μέρες που γιόρταζαν το δικό τους Πάσχα), αλλά από τότε εκείνο το «νίπτω τας χείρας μου» έχει καθιερωθεί σαν φράση όχι μόνο του αναποφάσιστου, αλλά κύρια εκείνου που βάζει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλιά για να εξυπηρετήσουν σε τελευταία ανάλυση τα δικά του συμφέροντα.

Κάπως έτσι μοιάζει η τακτική που ακολουθούν οι ιμπεριαλιστές στην υπόθεση της Μέσης Ανατολής και ακόμα πιο ειδικά στο παλαιστινιακό ζήτημα. Οταν ο ισραηλίτικος στρατός «μαθαίνει σημάδι» πάνω στα κεφάλια των μικρών παιδιών της Παλαιστίνης, όχι μόνο δεν ανησυχούν για τη βία, αλλά θεωρούν την κατάσταση ευκαιρία για να υπαγορεύσουν στους Παλαιστινίους τάχα προτάσεις «ειρήνευσης» που οδηγούν αντικειμενικά όχι μόνο στην υποταγή, αλλά στην εξαφάνισή τους, αφού φροντίζουν να μην είναι εξασφαλισμένοι οι όροι επιβίωσής τους. Αρα εδώ δεν πρόκειται για γενική και αόριστη «ουδετερότητα» ή πολιτική των λεγόμενων ίσων αποστάσεων, που και αυτή θα ήταν ένοχη, αλλά για σκόπιμη συνδαύλιση, ώστε η φωτιά, όταν φουντώσει, «να ζεστάνει τα δικά τους χέρια...».

Αρα όσο πιο πολύ παριστάνουν πως «ανησυχούν», τόσο πιο πολύ πρέπει να ανησυχούν πραγματικά οι λαοί, γιατί η μόνη αληθινή ανησυχία του ιμπεριαλισμού είναι να έχει «στρώσει το τραπέζι» και να επιχειρήσει άλλος να του φάει την «μπουκιά από το στόμα...». Ενώ δηλαδή οι ΗΠΑ τόσο καιρό τώρα έχουν μεθοδεύσει το πώς θα οξύνουν την κατάσταση, ώστε να οδηγείται σε αδιέξοδο και να «προκύπτουν» μόνο αυτοί να δείχνουν την «πόρτα» που τους συμφέρει, ξαφνικά να τους προκύψει ο άλλος εξίσου λαίμαργος ιμπεριαλισμός της ΕΕ και να έχει και αυτός πρόταση για δική του «διέξοδο». Τότε ο ιμπεριαλισμός από τη φύση του βιάζεται να τελειώνει για να προλάβει εξελίξεις και την πληρώνουν τα σπίτια, τα κτίρια και τα κορμιά των Παλαιστινίων...

Η μόνη εγγύηση και σ' αυτή την υπόθεση είναι ο ίδιος ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, που όταν αντιστέκεται στους εκτελεστές του ιμπεριαλισμού, τον ισραηλινό στρατό, ταυτόχρονα βάζει τα κορμιά του εμπόδιο στην προώθηση των όποιων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Γι' αυτό και αξίζει αυτός ο αγώνας την πλέον ενεργητική, μαζική λαϊκή συμπαράσταση, χωρίς τσιριμόνιες και χωρίς κουτοπόνηρες προτάσεις που οδηγούν στην επιλογή του καλύτερου ή χειρότερου ιμπεριαλιστή. Ο αγώνας για την ανατροπή όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδίων «πατάει το χώμα» για την ανατροπή ολόκληρου του συστήματος.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα δικομματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΥΠΕΦΕΡΕ... ΧΤΕΣ η Βόρεια Ελλάδα, απ' άκρη σ' άκρη, είναι σίγουρο. Ο Κώστας Σημίτης ανέλυσε τα περί ...ανάπτυξης της χώρας και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησής του από τη Βέροια, ενώ ο Κώστας Καραμανλής έκανε ...ανοίγματα προς το λαό της Ηπείρου από τα Γιάννενα. Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν ήταν κι ο Αβραμόπουλος στην Αλεξανδρούπολη.

Ολα αυτά, βέβαια, στο «φόντο» των φρουτακίων και του διωκόμενου Κόκκαλη. Υποθέσεις, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία, μια και «σπρώχνουν» μακριά από το προσκήνιο και θέλουν να περιθωριοποιήσουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου.

Κατά τα άλλα - όπως θα είδατε και στις τηλεοράσεις σας - οι δύο «μονομάχοι» διασταύρωσαν με μπόλικο ...μίσος τα ξίφη τους. Οπως ακριβώς ταιριάζει σε ...ιππότες της δικομματικής τράπεζας.

Οσο για την πρωθυπουργική δήλωση, ότι πάνω απ' όλα βάζει το συμφέρον της χώρας, μας δημιούργησε μια απορία: Για ποια χώρα μιλάει, της ολιγαρχίας ή του λαού; Απ' όσα ξέρουμε, αυτές οι δύο βρίσκονται σε θέσεις ...ασύμβατες.

ΠΑΝΤΩΣ, ΗΤΑΝ εντυπωσιακή η χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ο επιχειρηματίας, λέει ...διώκεται στην Ελλάδα και η αγορά δεν αφήνεται ελεύθερη να λειτουργήσει!

Λέτε να έχουμε ...στρατόπεδα συγκεντρώσεως για βιομηχάνους και εφοπλιστές πουθενά σ' αυτήν τη χώρα και να μην το είχαμε αντιληφθεί μέχρι τώρα; Μήπως υπάρχει κανένα στη Μύκονο ή κατά Εκάλη μεριά;

Δηλαδή, αν η εκάστοτε κυβέρνηση τους άφηνε πιο ασύδοτους απ' όσο τους έχει αφήσει, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν στην Ελλάδα; Θα μας έβαζαν να δουλεύουμε και στον ύπνο μας;

`Η, μήπως, θα μας έστελναν, μόλις σχολάγαμε, για δουλιά σε κάτεργα υποδομής και ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Μάλλον, έχουν ξεφύγει λίγο οι εν λόγω κύριοι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Βέβαια, βρίσκουν και τα κάνουν, μην έχετε καμιά αμφιβολία. Και, φυσικά, όταν έχεις μια διαπλεκόμενη μέχρι το λαιμό κυβέρνηση, όπως η κυβέρνηση Σημίτη, λογικό είναι να ζητάνε ακόμα περισσότερα. Ακόμα και ως εκεί, που δεν πάει άλλο.

Αλλωστε, και οι απαιτήσεις τους στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ακριβώς αυτό δείχνουν, δεν είναι φανερό;

Αχόρταγοι και... παραπονιάρηδες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«... Ο Ελληνας επιχειρηματίας καταδιώκεται και η χώρα μας, δυστυχώς, δε θέλει να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα...», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, παίρνοντας αφορμή από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Σ. Κόκκαλη!

Αν κάποιος δε γνώριζε την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου και την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία που επικρατούν στη χώρα μας, ακούγοντας αυτή τη δήλωση μπορεί και να κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στη σημερινή Ελλάδα επικρατεί... σοσιαλιστικό καθεστώς, μέσα στο οποίο καταδιώκονται, ασφυκτιούν και υποφέρουν οι... καημένοι οι κεφαλαιοκράτες!

Δε φτάνει, δηλαδή, που, χάρη στην ολόπλευρη αρωγή των κυβερνήσεων, οι μεγαλοβιομήχανοι κερδοσκοπούν ασυστόλως εκμεταλλευόμενοι, αγρίως τους εργαζόμενους της χώρας μας, μας κοροϊδεύουν κι από πάνω, εμφανιζόμενοι ως... αδικημένοι και κυνηγημένοι.

Λίγο ακόμα να επέμενε ο ...παραπονιάρης πρόεδρος του ΣΕΒ και θα μας έπειθε να... κάνουμε έρανο για την οικονομική ενίσχυση υπέρ των αναξιοπαθούντων μεγαλοβιομηχάνων...

«Επιχείρηση» πώλησης...

Επιστημονικοί κι επιχειρηματικοί φορείς - όπως η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η Μαθηματική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.ά. - συμμετέχουν σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση που εξαπλώνεται σ' όλη τη χώρα κι αφορά στην οργάνωση αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων πληροφορικής. Τα σεμινάρια αυτά, που πραγματοποιούνται σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ΙΕΚ και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ανά την Ελλάδα, γίνονται εν γνώσει του υπουργείου Παιδείας, καθώς όπως αναφέρει η ΕΕΦ «χρηματοδοτούνται από τον εθνικό φορέα υλοποίησης».

Ομως, αν και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, οι συμμετέχοντες πρέπει να πληρώνουν ακριβά δίδακτρα, που μπορεί να φτάνουν και στις 600.000 δραχμές κατ' άτομο, για διάρκεια φοίτησης 400 ωρών.

... ελπίδων διορισμού

Σ' αυτά τα αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια μπορούν να πάρουν μέρος αδιόριστοι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ανεξαρτήτως ειδικότητας, ακόμα και φοιτητές! Δέλεαρ για τη συμμετοχή τους είναι μια βεβαίωση που θα λάβουν με το πέρας των σεμιναρίων - με τη σφραγίδα κάποιου από τους προαναφερόμενους επιστημονικούς φορείς - η οποία θα τους δίνει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στο υπουργείο Παιδείας για το διορισμό τους ως αναπληρωτές καθηγητές Πληροφορικής σε δημόσιο σχολείο!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια οργανωμένη «επιστημονική επιχείρηση», η οποία, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης - κυρίως την αδιοριστία των εκπαιδευτικών - και στηριζόμενη στην κυβερνητική πολιτική αναβάθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ψάχνει για «πελάτες», στους οποίους θα «πουλήσει» ακριβά... ελπίδες διορισμού και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Την επιχείρηση αποκάλυψε, εδώ και μέρες, ο «Ριζοσπάστης», αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το υπουργείο Παιδείας... και την κυβέρνηση...

Μη δέρνετε τους υπαλλήλους!

«Σας παρακαλούμε, μη δέρνετε τους τραπεζοϋπαλλήλους»! Την έκκληση αυτή - όπως πληροφορηθήκαμε χτες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - απευθύνουν στους πελάτες τους, με πληρωμένη ολοσέλιδη διαφήμιση στις εφημερίδες, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Αργεντινή. Με την καταχώριση αυτή προσπαθούν να κατευνάσουν την οργή των πελατών τους - και κυρίως των εργαζομένων - που ξεσηκώθηκαν το περασμένο Δεκέμβρη προσπαθώντας να βάλουν τέρμα στην πολύχρονη και πολύμορφη εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο και φυσικά τους τραπεζίτες.

Φανταζόμαστε, βέβαια, πως άλλους θα ήθελαν πολύ να δείρουν οι ξεσηκωμένοι Αργεντίνοι εργαζόμενοι. Καταλαβαίνετε ποιους. Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, σε τι ακριβώς στοχεύουν και οι τραπεζίτες, με την ολοσέλιδη διαφήμιση. Πάντως, μόνο την αυτοκριτική τους δεν υπονοεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο...

Ψύχωση;

Συχαρίκια σε γάμο πάνε να δώσουν και πρώτα λένε πόσο κακό είναι το ΚΚΕ και μετά τα υπόλοιπα. Ετσι και χτες, στο προσυνέδριο του ΣΥΝ για το συνδικαλισμό. Ανέβηκε στο βήμα ο Γ. Θεωνάς και, πριν καν μιλήσει, για τους λόγους που οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες, το πρώτο πράγμα που είπε ήταν: Το ΚΚΕ θέλει να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα! Ετσι, εν ψυχρώ κι αυθαίρετα. Και μετά, θα φταίνε οι κομμουνιστές, αν ανοίξουν το στόμα τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενάντια στο ξεκλήρισμα

Οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), κινούνται στην κατεύθυνση συνέχισης και έντασης των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων είναι σαφές και στοχεύει στην αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στα πλαίσια της «Ατζέντας 2000».

Με άλλα λόγια, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται εναντίον μιας πολιτικής που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, τους διώχνει από τον τόπο τους, για να τους πετάξει στον «καιάδα» της ανεργίας, στο αντιπαραγωγικό «κοινωνικό περιθώριο». Η γη των ξεκληρισμένων αγροτών θα «περάσει» στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα με στόχο να κερδοσκοπήσουν, αδιαφορώντας παντελώς για την ποιότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων, για τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Εκεί στοχεύει και οδηγεί η πολιτική καπιταλιστικοποίησης της γεωργίας, που προωθείται μέσω των αναδιαρθρώσεων και άλλων «θεσμικών» μέτρων.

Για να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή η πολιτική, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Σ' αυτό στοχεύουν η υποβάθμιση και η διάλυση των συνεταιρισμών - σήμερα ουσιαστικά λειτουργούν ως «κυματοθραύστες» των αγροτικών διεκδικήσεων - η κατάργηση διαφόρων οργανισμών αγροτικής μέριμνας και αρωγής του παραγωγού - πχ. βάμβακος, καπνού, εγγύων βελτιώσεων κ.ά. - το ξεπούλημα συνεταιριστικών επιχειρήσεων - «Δωδώνη», «Αγνό», «Ροδόπη», «Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης» κλπ. - και βεβαίως η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αν επιτευχθεί όπως λογαριάζει η κυβέρνηση, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και τούτο διότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι καταχρεωμένοι και μια ιδιωτική ΑΤΕ δε θα είχε κανέναν ενδοιασμό να αρπάξει τα χωράφια τους για να εισπράξει τα χρέη τους.

Το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα εντείνει την πάλη του για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, στοχεύοντας γενικότερα στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και την ενεργή συμπαράσταση των ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. Ταυτόχρονα παλεύει για την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία μέσω των παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών, που θα λειτουργούν όχι μόνο στο χωράφι αλλά και στην εμπορία, στη μεταποίηση και στη διάθεση των προϊόντων. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς φτωχός ή μικρομεσαίος αγρότης και μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πολιτικών πεποιθήσεων...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ