Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους μικρομεσαίους

Κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων 1993 - 2001 στη λογική «πληρώστε και σώστε», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τον τεκμαρτό ΦΠΑ

Με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, αλλά χωρίς να αλλάξει ούτε κατά κεραία την ουσία των πρόσφατων μέτρων για τον τεκμαρτό προσδιορισμό πάνω στο ΦΠΑ και στο εισόδημα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, εξήγγειλε χτες τις διαδικασίες περαίωσης όλων των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993- 2001. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η επιλεκτική σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων εφαρμογή της λεγόμενης «συνάφειας» παραμένει αναλλοίωτη και τα νέα χαράτσια που προκύπτουν από τα «αντικειμενικά» κριτήρια θα πληρωθούν στο ακέραιο και σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χτες το οριστικό κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις::

  • Για την τριετία 1999- 2001 η «ουσιαστική περαίωση» των φορολογικών υποθέσεων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν, σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης, τις δηλώσεις «συνάφειας» για τον τεκμαρτό ΦΠΑ και το εισόδημα. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως κυβερνητική υπαναχώρηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις χτεσινές γενικές εξαγγελίες θα διενεργηθεί δειγματοληπτικός επανέλεγχος σε όσες επιχειρήσεις «έχουν υποπέσει σε ουσιαστικές παραβάσεις». Οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά και να εξειδικευτούν με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς ακόμη και οι επιχειρήσεις που θα υπακούσουν στα κυβερνητικά κελεύσματα είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες και με πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους.
  • Οι παλαιότερες υποθέσεις (1993-1998) θα κλείσουν με παρόμοια διαδικασία που θα εξειδικευτεί μέχρι το τέλος του Μάρτη. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις το μέτρο αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σε κάθε χρήση ακαθάριστα έσοδα μέχρι 50 εκατ. δρχ. και τους μικρούς επαγγελματίες. Προϋπόθεση για το οριστικό κλείσιμο είναι να μην έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων, η έκδοση ή χρήση πλαστών και εικονικών στοιχείων καθώς και να μην έχει υπάρξει απώλεια των βιβλίων και των στοιχείων.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια καθαρά εισπρακτική λογική του «πληρώστε και σώστε» προκειμένου να καλύψει απώλειες εσόδων εκατοντάδων δισ. δραχμών από τα μέτρα φοροελάφρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση γενικεύονται τα μέτρα αντικειμενικού προσδιορισμού πάνω στο εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από την 1/1/2003, οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργούνται στις τρεις τελευταίες χρήσεις αλλά εφόσον διαπιστώνονται «ουσιαστικές παραβάσεις» θα ελέγχονται ακόμα δύο χρήσεις, δηλαδή ο έλεγχος δε θα επεκτείνεται πέρα από τα 5 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ