Τετάρτη 16 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απέχθεια της νεολαίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να εκφραστεί σε ενίσχυση της οργανωμένης πάλης

Με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει στη Λάρισα, το Σάββατο 19 Μάρτη, συζητάμε με τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Από κινητοποίηση στο πλαίσιο του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ έξω από την 110 Πτέρυγα Μάχης
Από κινητοποίηση στο πλαίσιο του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ έξω από την 110 Πτέρυγα Μάχης
Μεγάλη πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ» διοργανώνουν η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ το Σάββατο 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Κουμουνδούρου 19). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με αφορμή την εκδήλωση ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, για τη σημασία και την προετοιμασία της.

-- Πώς εκφράζεται στην περιοχή σας το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς;

-- Με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησε «γην και ύδωρ», πραγματικά όλες τις στρατιωτικές υποδομές της περιοχής στους Αμερικανούς, μετατρέποντας την περιοχή σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, μπορούν μόνιμα να είναι εγκατεστημένες οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί εδώ τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, για να «θερίσουν» τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αξιοποιώντας τις πληροφορίες των κατασκοπευτικών «Global Hawk», που επίσης έχουν στρατοπεδεύσει στη βάση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε αυτόν τον χώρο, όχι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟικοί φονιάδες, όπως οι Ισραηλινοί, συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Ταυτόχρονα, αυτήν την περίοδο προχωρούν εργασίες για την αναβάθμιση της βάσης ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της διοίκησης Ευρώπης - Αφρικής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή της Μαγνησίας, στο Στεφανοβίκειο, εδρεύει η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ, γνωστή για το δολοφονικό της έργο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το Στεφανοβίκειο χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού. Από τον Μάρτη του 2019, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Ακόμα, στον Βόλο, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», υπάρχει τα τελευταία χρόνια σταθερά παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

-- Ποιους κινδύνους δημιουργεί για τον λαό και τη νεολαία η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή;

-- Οι βάσεις αυτές εντάσσονται με συγκεκριμένο καταμερισμό στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, από τη βάση στη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη. Ηδη, όπως έχει γίνει γνωστό, όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις είναι σε ετοιμότητα απέναντι στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, υπάρχει εμπλοκή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστική η μετακίνηση 12 αμερικανικών ελικοπτέρων από τη βάση στο Στεφανοβίκειο σε αντίστοιχη βάση στην Πολωνία προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ετσι, για τα συμφέροντά της, η αστική τάξη μετατρέπει τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε θύμα των ανταγωνισμών. Οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό από την ενεργητική και επιθετική εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτυπώνονται ακόμα και σε επίσημες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.

Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να αποτελέσει η Ελλάδα στρατιωτικό στόχο. Είναι και οι συνέπειες που υφίσταται ο λαός από την όξυνση των ανταγωνισμών, που αποτελεί και την αιτία του πολέμου: Το βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας, οι κίνδυνοι που μεγαλώνουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα, στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής».

Βέβαια, καθημερινά βλέπουμε ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να μας προστατεύσει. Υπάρχει ανησυχία από την πλειοψηφία της νεολαίας για την παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας στην Ουκρανία, για την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, για τα πάνω από 4 δισ. ευρώ που δαπανά η χώρα μας για την παραπέρα εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Η στάση που κρατά όλα αυτά τα χρόνια το ΝΑΤΟ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κατέχει παράνομα το 40% της Κύπρου, ευθύνεται για το γκριζάρισμα του Αιγαίου, είναι χαρακτηριστική για να δούμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε στο ΝΑΤΟ την ασφάλεια και την ειρήνη του τόπου μας. Η ζωή μάς έχει αποδείξει ότι τις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, ότι αυτές οι συμμαχίες είναι προσωρινές και εξυπηρετούν τις ανάγκες για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου, που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν.

-- Τι δραστηριότητα έχουν αναπτύξει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας και πώς προετοιμάζουν την εκδήλωση;

-- Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν σταθερά μέτωπο ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς που βάζουν τον λαό μας σε κίνδυνο. Το λέμε καθαρά. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών!

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή οι Οργανώσεις της ΚΝΕ βρέθηκαν σε πλατείες, σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές κατάρτισης για να συζητήσουν με τη νεολαία της περιοχής μας. Πολλοί νέοι ήταν αυτοί που κοντοστάθηκαν να μιλήσουν, να συζητήσουν για το πώς φτάσαμε έως εδώ, τι μπορεί να κάνει ο λαός μας σήμερα. Μπήκαμε μπροστά και συμμετείχαμε από κοινού με πολλούς νέους σε μια σειρά από πρωτοβουλίες στα μαθητικά συμβούλια της περιοχής μας, στους φοιτητικούς συλλόγους όπου με ιδιαίτερο και ευρηματικό τρόπο στείλαμε μήνυμα ότι η νεολαία παίρνει θέση ενάντια στον πόλεμο, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας, απέναντι στις «πολεμικές σειρήνες» που ηχούν από τα αντικρουόμενα στρατόπεδα των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, που έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σάκο του μποξ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, που συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, ενώ παράλληλα σήκωσαν πανό που έγραφε: «Οχι άλλο αίμα για την ειρήνη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο». Επίσης, στο 8ο Γυμνάσιο έφτιαξαν πανό που έγραφαν «Οταν οι ισχυροί κάνουν πόλεμο, οι αθώοι πεθαίνουν» και «Σταματήστε τον πόλεμο». Στο 13ο ΓΕΛ έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στους πίνακες των σχολείων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στο 5ο ΓΕΛ σχεδίασαν αφίσες κατά της βίας και του πολέμου, ενώ σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης στην αυλή του σχολείου.

Εχοντας βάλει τον πήχη ψηλά, αυτές τις μέρες, όλες οι Οργανώσεις Βάσης έχουν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο για να απευθυνθούν στους νέους και τις νέες της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα με εξορμήσεις σε σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, γειτονιές και στέκια νεολαίας, με σκοπό να υπάρξει μαζική συμμετοχή, στόχος καθ' όλα εφικτός, όπως φανερώνουν το ενδιαφέρον και η προσέλευση στις εκδηλώσεις και τις συσκέψεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Ερχόμαστε σε επαφή, δυναμώνουμε τους δεσμούς μας με περισσότερα νέα παιδιά, ώστε η αγωνία, ο προβληματισμός, η απέχθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να εκφραστούν με την ενίσχυση της οργανωμένης δράσης, ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους. Να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στις γραμμές της ΚΝΕ, αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να τους πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία που σαπίζει, με τα αποτελέσματα να φαίνονται σε όλους τους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ