Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Φτάνει πια! Η προστασία της υγείας των παιδιών μας δεν είναι κόστος!

Συνηθίζεται όταν τελειώνει μια χρονιά να κάνουμε έναν απολογισμό, μπροστά στο νέο έτος. Ετσι, λοιπόν, ως γονείς που συμμετέχουμε στα συλλογικά όργανα (Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων), μπροστά στο 2022 απολογιστικά έχουμε να πούμε ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας και για το 2021 κατάφεραν να μας επιβεβαιώσουν κάθε λεπτό της ζωής μας ότι βλέπουν εμάς και τα παιδιά μας ως κόστος.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ως Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, διεκδικούσαμε μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια.

Και για να δούμε...

Δυόμισι χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο που θα εξασφαλίζει την ασφαλή υγεία και μόρφωση των μαθητών. Αντίθετα, πήραν μέτρα που θέτουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία και την ψυχική υγεία των παιδιών μας, των δασκάλων - καθηγητών τους αλλά και τη δική μας.

Και τώρα...

Τα σχολεία ξεκίνησαν μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων με μέτρα υπερμετάδοσης, με τους ίδιους όρους που έκλεισαν. Τις πρώτες σχολικές μέρες του 2022 ζήσαμε τραγελαφικές καταστάσεις, με 16.000 κρούσματα, με μαθητές που δεν κατάφεραν να κάνουν self test με ευθύνη της κυβέρνησης, με μαθητές που δεν πήγαν στο σχολείο γιατί η έλλειψη μέτρων προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, με κρούσματα και σε εκπαιδευτικούς που δεν αναπληρώνονται από κανέναν. Με χάσιμο επιπλέον πολύτιμων διδακτικών ωρών, καθώς το υπουργείο Παιδείας μεταφέρει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς άσχετες με τα καθήκοντά τους. Εχουμε σχολεία όπου δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης, με ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Το «κερασάκι στην τούρτα» για εμάς τους γονείς είναι τα τελευταία πρωτόκολλα, που, όπως μας διαβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται να αλλάξουν (συνεχίζουν τη «λογική» των μαθητών - πειραματόζωα). Σύμφωνα με αυτά, αν σε τμήμα υπάρχει κρούσμα ο ανεμβολίαστος μαθητής πρέπει να μπει σε διαδικασία διενέργειας 2 rapid tests. Ομως δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες δομές σε κάθε δήμο για να καλύψουν την ανάγκη και οι περισσότερες λειτουργούν μόνο πρωί. Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος γονιός έχει πλέον τη δυνατότητα να πάρει άδεια από την εργασία του για να πάει σε δημόσια δομή πρωινές ώρες;

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες διεκδικήσεις μας για τη μόρφωση και την υγεία

Απαιτούμε τώρα οι δημόσιες δομές να ενισχυθούν και να λειτουργούν και απογευματινές ώρες σε κάθε δήμο της χώρας, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μαθητών και γονέων. Να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεστ σε οποιαδήποτε δομή, δημόσια ή ιδιωτική.

Η πανδημία τα τελευταία χρόνια έφερε στην επιφάνεια τις χρόνιες διεκδικήσεις μας για τη μόρφωση και την υγεία που έχουν ανάγκη οι μαθητές σήμερα. Το σύνολο των Συλλόγων και Ενώσεων σε όλη την Αττική εδώ και δυόμισι χρόνια με την πανδημία απαιτούν:

  • Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
  • Αμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη τόσο των αναγκών που ήδη υπάρχουν όσο και αυτών που θα προκύψουν από την πιθανή νόσησή τους.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των μασκών αυξημένης προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία. Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Ξεκινώντας μια νέα χρονιά, το 2022 δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στις βασικές ανάγκες για τη ζωή των παιδιών μας. Ηδη πληρώνουμε αρκετά για πολύ «φθηνές» Παιδεία και Υγεία. Φτάνει πια η δημοσιονομική πολιτική που βλέπει σαν κόστος τα παιδιά μας. Να δοθεί τώρα η αναγκαία χρηματοδότηση για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Ολα αυτά που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας είναι εφικτά και ρεαλιστικά. Γιατί είναι οι ανάγκες μας στον 21ο αιώνα.

Μπορούν όμως να γίνουν μόνο αν γίνουν υπόθεση στη διεκδίκηση και στον αγώνα μας. Ολο τον προηγούμενο χρόνο, ως Ομοσπονδία, προσπαθήσαμε, με πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που βιώναμε με την πανδημία, ώστε οι αγωνίες των γονέων και μαθητών να γίνουν πόλος συσπείρωσης και αφετηρία για οργανωμένη πάλη. Χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων, με συλλογικές αποφάσεις, να παλέψουμε τόσο για τα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή και διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όσο και για το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου. Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές - παιδιά μας.


Στέλλα ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ