Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοροϊδία «στο τετράγωνο» για τον κατώτατο μισθό

Με τη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών περί «σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού» από την Πρωτομαγιά επιχείρησε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του αργά το βράδυ της Πέμπτης στον «ΑΝΤ1», να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, που βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται τη χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός, που για ευνόητους λόγους αρνήθηκε να δεσμευτεί για το ύψος της, ισχυρίστηκε μόνο πως αυτή «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1/1/2022», την «αύξηση» δηλαδή των 50 λεπτών τη μέρα που έχει ήδη γίνει «ατμός» από τις σαρωτικές ανατιμήσεις, πριν ακόμα φτάσει στην τσέπη των εργαζομένων.

Οπως δηλαδή θα συμβεί και με την όποια επόμενη αύξηση ανακοινωθεί, αφού αυτή θα γίνει με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που κρατάει τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο στα όρια «των αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας (ενδεικτικό είναι ότι αυτός συνεχίζει να υπολείπεται κατά 101 ευρώ σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό του 2012!).

Αυτά, κι ενώ το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, καθιστά κενό γράμμα ακόμα και την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου και εάν εφαρμοστεί, αφού οι εργοδότες έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι», με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την τρομακτική επέκταση της «ευελιξίας» και την επιβολή ατομικών συμβάσεων, των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων», της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, εσχάτως και με την θεσμοθέτηση του απλήρωτου 10ωρου και την αύξηση των ωρών υπερωρίας, που ταυτόχρονα έγιναν και πιο φτηνές με βάση τον άθλιο νόμο Χατζηδάκη.

Το βύθισμα των μισθών όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΦΚΑ. Με βάση αυτά και τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων (ΑΠΔ) για τον Σεπτέμβρη του 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 406,05 ευρώ μεικτά, ή 345 ευρώ καθαρά!

Η τόσο εκτεταμένη μερική απασχόληση (είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2021 σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις ήταν μερικής απασχόλησης), σε συνδυασμό με άλλες μορφές «ευελιξίας» (εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), η ανυπαρξία ΣΣΕ και μέσω αυτής η γενική συμπίεση των μισθών, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού σε εξευτελιστικά επίπεδα, διαμορφώνουν τον μέσο εργατικό μισθό για το σύνολο των μισθωτών στα 923,19 ευρώ μεικτά. Που σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός είναι μόλις 785 ευρώ.

Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στα εισοδήματα αυτά δεν υπολογίζεται ο φόρος που αναλογεί, ούτε το ότι ένα μέρος των αποδοχών των μισθωτών προέρχεται από υπερεργασία και υπερωρίες, τις οποίες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αφειδώς όταν τις συμφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ