Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επί πτωμάτων

Ο επίσημος αριθμός θανάτων από κορονοϊό έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του «Economist», οι πραγματικές απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να φτάνουν και το τετραπλάσιο, τα 22 εκατ. ανθρώπινες ζωές. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε επειδή νόσησαν από κορονοϊό, είτε από αιτίες που μπορούσαν να προληφθούν την περασμένη διετία, αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω της πίεσης στα συστήματα Υγείας. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται πίσω από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια, «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν τον Νοέμβρη στη σύνοδο STAT (το επονομαζόμενο και «Νταβός της Φαρμακοβιομηχανίας»), αποκομίζουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων περίπου κάθε λεπτό. Μάλιστα, μπροστά στην επικράτηση της μετάλλαξης «Ομικρον», αξίζει να θυμίσουμε τι έγραφε ξανά ο «Economist» για την πανδημία ως «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν παράξουν εμβόλια, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν. Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται συχνά, θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο». Σε ελεύθερη μετάφραση, «οι νεκροί μας, τα κέρδη τους», όπως εύστοχα σημείωναν την Πέμπτη τα συνδικάτα και οι φορείς που διαδήλωσαν πανελλαδικά για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στον πραγματικό «ιό», τον καπιταλισμό.

Την ίδια...

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στην ΑΣΟΕΕ είναι αποκαλυπτικές του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση έχει κάνει «καραμέλα» την πανεπιστημιακή αστυνομία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη νομιμοποιήσει. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια καραμέλα σε ...άλλη γεύση μασουλάει. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος πρόβαλε τις προάλλες ως «λύση» το «μοντέλο που υπάρχει σε άλλες χώρες, αστυνομική δύναμη, υπηρεσία, που είναι όμως πανεπιστημιακή, σε άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο (...) δεν υπάρχει περίπτωση άλλης χώρας που να έχει γίνει αυτό που επιχειρεί η ΝΔ, δηλαδή να έχουμε αστυνομική δύναμη στα πανεπιστήμια που να μην υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Διότι παντού έχουν δει το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος χωρίς την άμεση συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας».

... καραμέλα

Βεβαίως δεν είναι καινούργια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που πάει να μπάσει «συναινετικά» και από την πίσω πόρτα την αστυνομία στα πανεπιστήμια, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Καταδεικνύει όμως το πόσο επί της ουσίας συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η θέση αυτή επαναλαμβάνεται στο φόντο των τελευταίων γεγονότων, που αποκαλύπτουν αφενός την ανομία που πηγάζει από την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, στο έδαφος της διαπλοκής με εταιρείες και των ανταγωνισμών, και αφετέρου ότι αυτή η ανομία γίνεται ανεκτή ή και συγκαλύπτεται από το κράτος, μηχανισμούς, διοικήσεις κ.λπ. Αυτήν την ανομία δεν την αντιμετωπίζει ούτε η πανεπιστημιακή αστυνομία «του υπουργού», ούτε «του πρύτανη», που είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, για τη θωράκιση της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια.

Καμπανάκι

«Επιπεδώνεται η καμπύλη», «μειώνονται τα κρούσματα», «αισιοδοξούμε για τις επόμενες βδομάδες». Κάτι τέτοια, που θυμίζουν συντονισμένη επιχείρηση εφησυχασμού ή καλύτερα κουκουλώματος των κυβερνητικών ευθυνών, ακούγονται όλο και συχνότερα την τελευταία βδομάδα. Από πού αντλούν την «αισιοδοξία» τους τα διάφορα παπαγαλάκια; Από το ...τεράστιο «επίτευγμα» να μην καταγράφονται κάθε μέρα 50 χιλιάδες κρούσματα αλλά 20 με 30 χιλιάδες. Ετσι, με μια τέτοια συζήτηση, που θυμίζει ξανά τις ατάκες για το «τελευταίο μίλι», επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «παράταιρη» κάθε συζήτηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.ο.κ. Το έργο το έχουμε ξαναδεί κάμποσες φορές, ενώ μια σειρά από επιστήμονες σημειώνουν πόσο παρακινδυνευμένες είναι τέτοιες προβλέψεις. Ειδικά αν τις «αθροίσουμε» με εκτιμήσεις που βαφτίζουν «συναχάκι» την «Ομικρον» για να δικαιολογηθούν τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο της 5ήμερης καραντίνας. Ενα είναι βέβαιο: Το ίδιο κριτήριο που κρατάει τα νοσοκομεία σμπαραλιασμένα φέρνει κάθε τόσο στην επικαιρότητα και τέτοιες «εκτιμήσεις». Κι αυτό δεν είναι άλλο από την προστασία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, κάθε φορά που η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, πρέπει να σημαίνει άλλο ένα καμπανάκι για ένταση της πάλης και της διεκδίκησης για ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 15 Γενάρη

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

1919 Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

1919 Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αναχωρεί για την Ουκρανία, προκειμένου να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

1920 Πραγματοποιείται στη Σόφια η ιδρυτική Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (BKO).

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1941 Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτήν τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη στην Ιστορία πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα.

1981 Ο Πάπας Ιωάννης ο Β' δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

1992 Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Κυριακή 16 Γενάρη

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Απολογισμός: 18 νεκροί και 38 τραυματίες.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Οι ποινές εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org