Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022 - αριθ. φύλλου: 13920

Και του πουλιού το γάλα στους ομίλους, για τον λαό ακρίβεια και νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις
  • Φοροαπαλλαγές, φτηνό χρήμα, κρατικές επιδοτήσεις και τζάμπα εργασία προβλέπει ένας ακόμα «αναπτυξιακός νόμος», που ενσωματώνει «επιχειρηματικά κίνητρα» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ
  • Τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα προς ένα αντιλαϊκά και έρχονται να προστεθούν στις πλάτες των εργαζομένων! Την ίδια στιγμή, μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι η άλλη όψη των κερδών των ομίλων και των παχυλών μέτρων στήριξης από το κράτος στα «πράσινα» και ψηφιακά μονοπώλια

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η βδομάδα που ... «κύλησε ομαλά»!

Οι διαπιστώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι «όλα κύλησαν ομαλά» την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων προκαλούν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, που ζουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των πρωτοκόλλων συγκάλυψης και διασποράς του ιού, αλλά και τις συνέπειες από την απουσία ενός ολοκληρωμένου, πλήρως αναπτυγμένου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός πανηγυρίζει επειδή η επανέναρξη των σχολείων έγινε αφορμή να «πιαστούν» 31.000 κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, που δεν θα γίνονταν αντιληπτά αν δεν υπήρχε ο υποχρεωτικός έλεγχος. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο ιός κυκλοφορεί ανενόχλητος στα σχολεία, ξεσκεπάζοντας τα ελλιπή υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και την επικινδυνότητα της «αυτοδιάγνωσης» και της ατομικής ευθύνης, που αποτελεί πανάκεια για την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

Η διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία δεν μπορεί να συμβεί με τα σημερινά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, εξαιτίας των μεγάλων και διαχρονικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα συγχρωτίζονται σε τάξεις των 20 και 25, συναγελάζονται σε μικρά προαύλια, αναμειγνύονται σε τμήματα των ειδικοτήτων και στο ολοήμερο, όπου διαμορφώνονται συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι στα 80.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά έχουν κλείσει μόνο 3! Είναι να γελάει κανείς, αν γνωρίζει έστω και λίγο τι συμβαίνει στην Εκπαίδευση αυτές τις μέρες: Για καθένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να λογαριάζεται τουλάχιστον ένα ακόμα στον στενό οικογενειακό περίγυρο, λόγω της μεταδοτικότητας του ιού και της αδυναμίας που υπάρχει στα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά να απομονωθούν εντελώς από το κρούσμα.

Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, αφού δεν εμπιστεύονται τα διάτρητα πρωτόκολλα και το τμήμα δεν κλείνει αν δεν νοσήσουν οι μισοί τουλάχιστον μαθητές. Παιδιά της ίδιας οικογένειας δεν πάνε στο σχολείο όταν το ένα νοσεί, ακόμα κι αν είναι σε διαφορετικά σχολεία ή τμήματα, για να προστατέψουν τους συμμαθητές τους.

Στην πραγματικότητα τα σχολεία υπολειτουργούν, τμήματα εμφανίζονται ότι λειτουργούν μόνο στα χαρτιά, αφού οι απουσίες είναι πολλές, δεν καταγράφονται όμως όλες ως δηλωμένα κρούσματα. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει μαγική εικόνα, η εκπαιδευτική διαδικασία είναι στον αέρα με ευθύνη του κράτους. Για να μη θυμηθεί κανείς τα κενά από την περσινή καραντίνα, που διευρύνονται αντί να παίρνονται μέτρα για να καλυφθούν.

Μέσα σε όλα αυτά, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι και με την άθλια κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για να κάνει ο μαθητής ένα δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή και να επιστρέψει αυθημερόν στο σχολείο, θα πρέπει να στηθεί για ώρες στην ουρά και ο γονιός να λείψει από τη δουλειά του. Το ίδιο και για να επιστρέψει ένας μαθητής στο σχολείο μετά την καραντίνα. Ιδιωτικά διαγνωστικά κάνουν χρυσές δουλειές με γονείς - πελάτες. «Πλευρίζουν» ακόμα και συλλόγους γονέων για να κάνουν «προσφορές» και να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πελατείας!

Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα της πρώτης βδομάδας που «κύλησε ομαλά» στα σχολεία σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, που αξιοποιεί την Εκπαίδευση ως διαφημιστικό τρικ για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας. Αλλωστε οι συνέπειες από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει την Παιδεία και την Υγεία ως «κόστος», αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου οι δαπάνες είναι ξανά μειωμένες σε συνθήκες πανδημίας.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν πρέπει να αποδεχτούν ως «κανονικότητα» την ανασφάλεια που μεγαλώνει και το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη που αφορούν την προστασία τους. Η λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη, και περνάει μέσα από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα του λαού για σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση και στην υγεία.


«ΑΤΤΙΚΟΝ»
«ΑΤΤΙΚΟΝ»
ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Eurokinissi

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ - ΡΑΝΤΖΑ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Υγειονομικοί και ασθενείς πληρώνουν ακριβά την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Το Νοσοκομείο «Αττικόν» επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας | Με αγωγές και απειλές για καταστολή απαντά η κυβέρνηση στον αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης | ΚΚΕ: Εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η πρότερη λειτουργία του και να αναβαθμιστεί ως πλήρες, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο Παίδων


ΣΕΛ.  7,    9


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΕΙ
Νέοι μηχανισμοί καταστολής αντί για μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών

Ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας | ΚΝΕ: Το σχέδιο καταστολής και απόπειρας φίμωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης δεν θα περάσει, όσες προβοκατόρικες, σκόπιμες ενέργειες κι αν αξιοποιηθούν


ΣΕΛ.  12
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Καλεί σε αγωνιστική μηχανοκίνητη πορεία έως την Αθήνα στις 29/1

ΣΕΛ.  13
«Εφυγε» από τη ζωή ο Αλέκος Φασιανός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του εμβληματικού ζωγράφου


ΣΕΛ.  23
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αναθερμαίνεται το παζάρι ενόψει και του νέου γύρου για τα ΜΟΕ

ΣΕΛ.  4
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη

ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Νέες πρωτοβουλίες για την υγεία και το εισόδημα

Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία που νοσεί διεκδίκησαν χτες Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΕΒΕ


ΣΕΛ.  9,    24
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και στον λαό του Καζακστάν

ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ