ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέες αγωνιστικές δράσεις διεκδίκησης μέτρων προστασίας και μορφωτικής στήριξης στα σχολεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια - Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Αλλη μια βδομάδα με χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία είναι αυτή που διανύουμε και, παράλληλα, άλλη μια βδομάδα με επίμονες δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών, για να παρθούν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή και για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και που συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Μετά την ηχηρή κινητοποίηση των μαθητών την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, τις καταλήψεις και τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί αυτήν τη βδομάδα σε συνελεύσεις, ψηφοφορίες σε σχολεία και 15μελή για τη συνέχεια του αγώνα, με αποχές, καταλήψεις, τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνεται προς την κυβέρνηση και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα σχολεία μας δεν τα θέλουμε κλειστά, όπως μας κατηγορείτε. Και καλά σας πήρε ο πόνος για τα μαθήματα που χάνονται... (ασχολίαστο). Ανοιχτά τα θέλουμε. Γι' αυτό και κοιτάμε πέρα από αυτές τις εβδομάδες που η "Ομικρον" σαρώνει. Γιατί πριν ήταν η "Δέλτα", πιο πριν ήταν ο αρχικός ιός, μετά μπορεί να είναι κάποια άλλη. Γι' αυτό και απαιτούμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν επιτέλους να μην έχουμε συνέχεια επιπλέον ανασφάλεια για το τι θα γίνει μετά.

Δεν καταλαβαίνουν εκεί στο υπουργείο, ας το πούμε "Παιδείας" γιατί με την Παιδεία μας δεν ασχολείται σίγουρα, πώς έχουμε δύο χρόνια να κάνουμε φυσιολογικό μάθημα; Τι θα γίνει δηλαδή; Ετσι θα συνεχίσουμε; Εμάς περιμένετε, δηλαδή, να σας πούμε πως έχουμε κενά, πως τρέχουμε να καλύψουμε μια τεράστια ύλη στην οποία δεν έχει γίνει όχι γενικά μείωση αλλά μια μελέτη, μια προσαρμογή για να βοηθηθούμε. Πως οι καθηγητές μας είναι λιγότεροι από ό,τι θα έπρεπε; Και τώρα κάθε μέρα λείπουν καθηγητές από το σχολείο και το φροντιστήριο; Λείπουμε εμείς», σημειώνουν οι μαθητές και διεκδικούν μέτρα, όπως αραίωση μαθητών στις τάξεις, συχνά και δωρεάν τεστ γιατί τα σελφ μόνο δεν αρκούν, προσλήψεις καθηγητών, όχι απουσίες σε όσους μαθητές μπαίνουν καραντίνα, απολύμανση - καθαριότητα, προσαρμογή της ύλης, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να μην εφαρμοστούν ούτε φέτος η Τράπεζα Θεμάτων και περιορισμοί στο μηχανογραφικό, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μαζί στους δρόμους με γονείς και εκπαιδευτικούς

«Μπαίνουμε μπροστά για την υγεία και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η οποία επίσης ενώνει τη φωνή της με τους μαθητές και καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης με αντίστοιχα αιτήματα, δηλώνοντας ότι «αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχή χρονιά η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας, δεν έχουν πάρει υπόψη τους κανένα από τα μέτρα που έχουμε προτείνει».

Επίσης, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ συμμετέχουν στο αγωνιστικό ραντεβού της Πέμπτης προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι ΣΕΠΕ «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης». Παράλληλα, Σύλλογοι προχωρούν και σε τοπικές κινητοποιήσεις, όπως οι ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Αμαρουσίου και «Περικλής», που προχωρούν αύριο Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, στη 1.30 μ.μ. Ακόμα, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καλούν σε πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων και ΕΛΜΕ, το Σάββατο 22/1, στις 3 μ.μ., στην Γκράβα για τον συντονισμό της δράσης τους.

Με κοινή τους δήλωση οι εκλεγμένοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και της ΑΣΚΙΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ, καλούν τις Ομοσπονδίες να συμπορευτούν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς την Πέμπτη 20 Γενάρη και «να δώσουμε όλοι μαζί μια ακόμα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας». Και τονίζουν: «Είναι αυτονόητο ότι ο οργανωμένος αγώνας, ο κοινός βηματισμός όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθεί απάντηση σε αυτήν την πολιτική. Αλλωστε, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων αυτό έδειξε. Η κοινή δράση και πάλη μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όχι μόνο στρίμωξε την κυβέρνηση αλλά κατάφερε να εμποδίσει και την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί. Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατά να μπούμε μπροστά, να οργανώσουμε την πάλη μας, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, όλοι μαζί για να μπει ένα φρένο στην πολιτική που βλέπει την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος».

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται από μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με αιτήματα ανάλογα με αυτά των μαθητών της Αθήνας.

Στην Ικαρία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20/1, στο Επαρχείο στον Αγιο Κήρυκο, στις 12.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ενωση Γονέων καλεί σε πικετοφορία την ίδια μέρα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους έκαναν ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η τοπική ΕΛΜΕ την περασμένη Πέμπτη, με κεντρικό σύνθημα «Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια, μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καλούν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ και ΣΕΤ του ΠΑΔΑ.

«Να ακυρωθεί στην πράξη το κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια που βρίσκεται σε εξέλιξη! Να μην κατατεθεί νέος νόμος - πλαίσιο περαιτέρω υποβάθμισης τω σπουδών μας! Να επιβάλουμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, την ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική μας!», δηλώνουν στο κάλεσμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής στις σχολές, οι φοιτητές καταγγέλλουν την είσοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τις συλλήψεις μέσα στο Πανεπιστήμιο την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, να εντείνει την καταστολή για να χτυπηθεί η διεκδίκηση για τα πραγματικά μας προβλήματα! Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η καταστολή πηγαίνει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Οτι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο είναι το θερμοκήπιο για να θρέφονται και να συγκαλύπτονται ποινικά αδικήματα και η διαπλοκή. Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις υποθέσεις ακραίας σήψης στην ΑΣΟΕΕ».

Αναφορικά με τα σχέδια του υπουργείου για νέο νόμο - πλαίσιο, σημειώνουν πως προσαρμόζεται «ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα».

Δηλώνουν παράλληλα πως «η υπουργική εγκύκλιος για την εξεταστική δεν θα περάσει». «Η κυβέρνηση άνοιξε τις σχολές μας χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εξεταστική είναι εγκληματική για τις σπουδές και την υγεία μας, αποδεικνύει πλέον περίτρανα την επιλογή της "ανοσίας της αγέλης"! Ουσιαστικά μας βάζει να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν θα κολλήσουμε κορονοϊό ή αν θα χάσουμε την εξεταστική! Η κυβέρνηση αντί να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα προστασίας που εδώ και 2 χρόνια απαιτεί όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για αξιοποίηση όλων των μεθόδων εξέτασης, πετάει το μπαλάκι σε εμάς και τους καθηγητές και το ρίχνει πάλι στην "ατομική ευθύνη"», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, καλώντας στο μεθαυριανό συλλαλητήριο.

Πανηγύρια για την τηλεκπαίδευση

Τελικά «όλα καλώς καμωμένα» με την τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που με χτεσινή της ανακοίνωση αποφαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν την τηλεκπαίδευση και την προστασία των δεδομένων των μαθητών, ένα ζήτημα που είχε κάνει «σημαία» του και ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, τα δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών παραμένουν εμπορεύσιμο προϊόν στα χέρια της πολυεθνικής που έχει την πλατφόρμα. Επίσης, μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί δεν βοηθήθηκαν, ούτε τώρα βοηθιούνται, σχετικά με την τηλεκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους.

Ομως η «ανεξάρτητη αρχή» καθησυχάζει τους πάντες ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά για κάθε χρήση, όπως μπαίνει ήδη σε εφαρμογή για σχολεία που είναι σε κατάληψη, για εκπαιδευτικούς που νοσούν και δεν αναπληρώνονται κ.ο.κ.

Με τα σχολεία όμως τι γίνεται; Συνεχίζουν να υπολειτουργούν, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με διογκούμενα μορφωτικά κενά που συσσωρεύονται πάνω σε αυτά που είχαν δημιουργήσει και οι προηγούμενες χρονιές κλεισίματος των σχολείων και τηλεκπαίδευσης. Με αυτήν την κατάσταση, τα πανηγύρια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της Αρχής σχετικά με την τηλεκπαίδευση μόνο ερωτήματα προκαλούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ