ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Ανυποχώρητοι απαιτούν να μην ανασταλεί η γενική εφημερία

Την αστυνομία επιστράτευσε η κυβέρνηση την Κυριακή για να καταστείλει τον δίκαιο αγώνα

Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ και χτες πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη από υγειονομικούς άλλων νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, τέθηκε σε ισχύ η κυβερνητική απόφαση για αναστολή της 24ωρης εφημερίας του νοσοκομείου και μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε μαζική κινητοποίηση έχοντας στο πλευρό τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Το 1 από τα 3 παιδιατρικά νοσοκομεία καλείται λοιπόν να γίνει εμβολιαστικό κέντρο, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει στις πολυπληθείς σχολικές αίθουσες, από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα πάνω από 11.000 παιδιά έχουν εξεταστεί στο Παίδων Πεντέλης, εκ των οποίων τα 750 ήταν θετικά σε COVID, και μόνο η Παιδιατρική κλινική έχει νοσηλεύσει πάνω από 1.300 παιδιά. Σε κάθε εφημερία που αναστέλλεται δεν εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περίπου 100 παιδιά, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» διαπιστώνουν αύξηση στις προσελεύσεις και στην προϋπάρχουσα πολύωρη αναμονή στα Επείγοντα.

Η απάντηση της κυβέρνησης στο δίκαιο αίτημα να παραμείνουν οι εφημερίες του νοσοκομείου ήταν, μετά την αγωγή που κατέθεσε για να βγει παράνομη η απεργία τους, να στείλει την Κυριακή αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και επιβεβαιώνοντας ότι η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας πάει χέρι χέρι με την καταστολή. Η καταστολή όμως και η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσαν στο κενό, αφού οι υγειονομικοί, μαζί με εργαζόμενους της περιοχής, πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση έως την πλατεία Πεντέλης, ξεκαθαρίζοντας: «Με καταστολή δεν βγαίνει πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία».

ΟΕΝΓΕ: Με χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές βγάζουν το νοσοκομείο εκτός εφημερίας

Παρά τις αυξημένες ανάγκες για νοσοκομειακή περίθαλψη και την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού, «η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας εμμένουν στην απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση να καταργήσουν την 24ωρη γενική εφημερία του Παίδων Πεντέλης για να απασχοληθεί το προσωπικό σε επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές, όπως κάνουν σαφές με απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 14/01/2022», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταγγέλλοντας την παρουσία των ΜΑΤ στο νοσοκομείο και απαιτώντας να μην ανασταλεί η γενική εφημερία και να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία και η ΠΦΥ.

Στη συνέχεια σημειώνει: «Με χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές, βγάζουν το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία εκτός εφημερίας και δίνουν οδηγία να διακομίζονται στα άλλα δύο "Παίδων" τα επιβεβαιωμένα θετικά περιστατικά.

Η νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη μιας τεράστιας σε έκταση και πληθυσμό περιοχής που καλύπτει έως τώρα το Παίδων Πεντέλης, μάλλον δεν θεωρείται "μείζονος σπουδαιότητας σκοπός" για την κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να εφημερεύει, να υποδέχεται ασθενείς και να ενισχυθεί με προσωπικό και υποδομές.

Εμφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, μόλις μια μέρα μετά την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της 24ωρης γενικής εφημερίας του Παίδων Πεντέλης (16 & 17/1), η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα δύο άλλα νοσοκομεία Παίδων που υποδέχονται τον όγκο των περιστατικών».

ΠΑΜΕ: Αντί για προσλήψεις και χρηματοδότηση, αυταρχισμός και τρομοκρατία

«Στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων, υγειονομικών για προστασία της ζωής και της υγείας του λαού και των παιδιών του, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση, η κυβέρνηση απαντά με αυταρχισμό και τρομοκρατία», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν! Οι εργαζόμενοι δεν είναι εγκληματίες! Να μην κλείσει η εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης! Τώρα ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων!». Το γεγονός άλλωστε καταδικάστηκε από πλήθος σωματείων σε όλη τη χώρα, σηκώνοντας κύμα αλληλεγγύης στους υγειονομικούς που παλεύουν να μείνει ανοιχτό το νοσοκομείο.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συνέχεια στον αγώνα για την προστασία της ζωής

Αύριο η συγκέντρωση και η πορεία στον ΣΕΒ για μέτρα στους χώρους δουλειάς

Συλλαλητήριο στον Πειραιά το Σάββατο 22/1, συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Με κινητοποίηση αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), κλαδικά συνδικάτα Βιομηχανίας της Αττικής δίνουν συνέχεια στους αγώνες για την προστασία της υγείας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Απόφαση συμμετοχής στη συγκέντρωση έχουν πάρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά οργανώνει συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, «για την υπεράσπιση της ζωής του λαού», και καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή.

Συμμετέχει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Στην συγκέντρωση και την πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ θα συμμετάσχει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που την περασμένη Κυριακή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αποτυπώνοντας την ανάγκη της πάλης για μέτρα προστασίας στον κλάδο, αλλά και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσον αφορά το ωράριο, τα ρεπό, τις συνθήκες δουλειάς. Οπως αναδείχθηκε, εκτός από τον κίνδυνο της πανδημίας οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο αντιμετωπίζουν τις συνθήκες εντατικοποίησης, ενώ στις 16 Γενάρη κλήθηκαν να δουλέψουν Κυριακή για μια ακόμα φορά, στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων.

Τις διεκδικήσεις του Συλλόγου και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στη συνέντευξη Τύπου η Μαρία Κουρέα, ο Μιλτιάδης Κρητικός και ο Δημήτρης Τόλος, μέλη του ΔΣ.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις από σωματεία και φορείς για ενίσχυση των νοσοκομείων και για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, συγκοινωνίες:

-- Στη Σάμο, την Πέμπτη 20 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Στην Καλαμάτα, αύριο Τετάρτη στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και στον αντιπεριφερειάρχη, και συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Νάουσα, αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στο ΙΚΑ, από Σωματεία Συνταξιούχων.

-- Στο Αίγιο, αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στο Νοσοκομείο.

-- Στη Χαλκίδα, σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στη Λαμία, την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Φωκίδα εξορμήσεις πραγματοποιούνται: Αύριο Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας (όπου διενεργούνται rapid test) στις 10 π.μ. με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Την Πέμπτη 20 Γενάρη στις 4 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα με τον Τρύφωνα Κούτρα, γενικό γραμματέα του ΕΚΦ, και την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ στην Ιτέα με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 3 μ.μ. στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βωξίτη Imerys (51 χλμ.) με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 7 μ.μ. στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Επισιτισμό στην Αμφισσα, με επικεφαλής τον Τρύφωνα Κούτρα, και την ίδια ώρα σε επιχειρήσεις Επισιτισμού στην Ιτέα, με επικεφαλής την Αντα Καραχασάνη, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΕΚΦ.

Χαράτσια από χτες προς εμπέδωση της «ατομικής ευθύνης»

Σε ισχύ τέθηκε από χτες το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και όπως παραδέχτηκε χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, η διάρκεια της ισχύος του προστίμου «δεν έχει σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας». Από το πρόστιμο θα εξαιρούνται όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στον νόμο της υποχρεωτικότητας, δηλαδή όσοι παραμένουν εδώ και μήνες σε αναστολή εργασίας.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, έκανε σαφές ότι θα υπάρχει προσαύξηση στο πρόστιμο αν δεν πληρώνεται εντός της προθεσμίας που τίθεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση το ποσό θα κατευθύνεται στα νοσοκομεία, σε μια απαράδεκτη λογική που ουσιαστικά φορτώνει σε ασθενείς τα νοσήλια και κοστολογώντας την «ατομική ευθύνη» για τον καθένα που τάχα δεν την αναλαμβάνει.

Κι όσο η κυβέρνηση κάνει λόγο «για το τελευταίο μίλι της πανδημίας» προκειμένου να μην πάρει μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία ένα 30% παραμένει ανεμβολίαστο με δική της ευθύνη. Ενώ στις 20 Γενάρη ανοίγει η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για την τέταρτη δόση σε όσους ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Ξεπέρασαν τις 22.000 οι νεκροί, 274 σε μόλις τρεις μέρες

Μέσα σε τρεις μέρες 274 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (101 χτες, 95 την Κυριακή, 78 το Σάββατο), με τον συνολικό αριθμό που έχει χάσει τη ζωή του από την έναρξη της επιδημίας να φτάνει τους 22.087. Την περασμένη Παρασκευή έχασε τη ζωή του και ένα 14χρονο παιδί με αναπηρία και είναι το 5ο ανήλικο θύμα που πεθαίνει από Covid-19.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672, οι 549 (81,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι συνολικές εισαγωγές ήταν 1.586 (χτες 472).

Επιβεβαιώθηκαν τις τρεις μέρες 47.064 νέα κρούσματα (την Κυριακή 10.783 και 17.447 το Σάββατο), χτες ήταν 18.834 εκ των οποίων 6.851 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.685 στη Θεσσαλονίκη, 369 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.679.705.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την κυβερνητική πολιτική εχθρός είναι οι υγειονομικοί που παλεύουν για ανοιχτά νοσοκομεία

Την απαίτηση να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το Νοσοκομείο Πεντέλης διατύπωσε το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά τις αγωγές του υπουργείου Υγείας σε βάρος των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης, που αγωνίζονται για να μη συρρικνωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο, η κυβέρνηση έφτασε σήμερα στο σημείο να στείλει στο νοσοκομείο αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ!

Για το περιστατικό αυτό, το οποίο δείχνει ότι για την κυβερνητική πολιτική ο εχθρός είναι οι υγειονομικοί που παλεύουν για να κρατήσουν ανοιχτό ένα κρίσιμο νοσοκομείο, παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζητώντας να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Εδώ και τώρα να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νοσοκομείο και να σταματήσουν οι τρομοκρατικές αγωγές σε βάρος των εργαζομένων. Εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η πρότερη λειτουργία του και να αναβαθμιστεί ως πλήρες, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο Παίδων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ