Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ανταλλαγή κυρώσεων στο φόντο της κόντρας Δύσης - Ρωσίας

Κυρώσεις σε βάρος του Μάλι επέβαλε την Κυριακή η 15μελής Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS), στο φόντο σφοδρών ανταγωνισμών Δύσης - Ρωσίας για τον έλεγχο σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της Δυτικής Αφρικής.

Οι κυρώσεις προβλέπουν κλείσιμο συνόρων, ανάκληση πρεσβευτών, οικονομικές κυρώσεις κ.ά., με αφορμή την απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μαλινέζου συνταγματάρχη Ασιμί Γκόιτα να αναβάλει τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη του 2022, μεταθέτοντάς τις για τον Δεκέμβρη του 2025.

Οι κυρώσεις της ECOWAS και του Οργανισμού Νομισματικής Ενωσης Δυτικής Αφρικής (UEMOA) προκάλεσαν την αντίδραση της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης, η οποία τις χαρακτήρισε «παράνομες και παράτυπες».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, συνταγματάρχης Α. Μάιγκα, ανακοίνωσε την επιβολή αναλογικών μέτρων στις άλλες χώρες του ECOWAS, μεταξύ των οποίων κλείσιμο εναέριων και χερσαίων συνόρων και ανάκληση των πρέσβεων του Μάλι από τις πρωτεύουσες δυτικοαφρικανικών χωρών, υποστηρίζοντας ότι τις χώρες της περιοχής «εκμεταλλεύονται εξω-περιφερειακές δυνάμεις».

Αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στη Γαλλία, σε άλλες ισχυρές χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται στην ανάπτυξη στενών σχέσεων ανάμεσα σε Μάλι και Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των κυρώσεων της ECOWAS ήρθε λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών σε στρατιωτική βάση του Τιμπουκτού, από όπου είχαν αποχωρήσει τον Δεκέμβρη Γάλλοι στρατιωτικοί. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες είχαν προηγηθεί η υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας και η παροχή ρωσικών μαχητικών και πυρομαχικών.

Δυνάμεις του γαλλικού στρατού, που είχαν αυξήσει την παρουσία τους στο Μάλι το 2013, έχουν επίσης αδειάσει τις στρατιωτικές βάσεις στις πόλεις Κιντάλ και Τεσαλίτ, ενώ παραμένουν στην πόλη Γκάο, συντονίζοντας ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε αυτό το πολεμικό «σφαγείο» του Μάλι αναπτύσσονται και Ελληνες στρατιωτικοί, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής «εκπαίδευσης» του μαλινέζικου στρατού (γνωστής ως αποστολής «Takuba»), ενώ προωθείται βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, μέσω και της περσινής Ελληνογαλλικής «Αμυντικής» Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ