Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόμβος

Το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, με υψηλούς και σχετικά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, που οφείλονται κυρίως στις τεράστιες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η χώρα διαθέτει εκατοντάδες πετρελαιοπηγές, κατέχει το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη δεκαπεντάδα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα. Τα διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 85 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ την περασμένη δεκαετία η παραγωγή αυξήθηκε τέσσερις φορές, συνεχίζοντας και σήμερα σε ανοδικούς ρυθμούς. Σ' αυτή τη χώρα, που «κολυμπάει» στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, μεγάλο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του υγραερίου, που αποτελεί το βασικό καύσιμο κίνησης στη χώρα. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής δυσαρέσκειας, πυροδοτώντας τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Αλήθεια, τι έχουν να πουν γι' αυτήν την εξέλιξη όσοι και στη χώρα μας προπαγανδίζουν υπέρ της μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο, με το επιχείρημα ότι αυτό θα βελτιώσει και τη ζωή του λαού; Το παράδειγμα του Καζακστάν επιβεβαιώνει ότι τα κέρδη του κεφαλαίου δεν συναντιούνται πουθενά με τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Οσα κοιτάσματα κι αν ανακαλυφθούν, όσοι αγωγοί κι αν χαραχτούν, όσα διυλιστήρια κι αν κατασκευαστούν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μετράνε κέρδη, την ώρα που ο λαός θα έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπος με τα ακριβά καύσιμα και την ενεργειακή φτώχεια.

Υπόβαθρο

«Κλείνοντας» ένας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο, οι δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις βαθιές αντιθέσεις στις ΗΠΑ, που δεν εξαλείφθηκαν βέβαια με την εκλογή Μπάιντεν. Για παράδειγμα, το 45% των Αμερικανών πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι η εκλογή του σημερινού Προέδρου δεν έγινε με «νόμιμα μέσα», όπως ισχυρίζονταν και οι υποστηρικτές του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Επίσης, το 63% όσων ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι μετά τα περσινά γεγονότα, «άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία». Το 57% δήλωσε ότι παρόμοια γεγονότα θα ξανασυμβούν στο μέλλον και πάνω από τους μισούς (53%) ότι οι ΗΠΑ θα διχαστούν ακόμα περισσότερο. Οι δημοσκοπήσεις αυτές αντανακλούν το ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο που είχαν τα γεγονότα του περασμένου χρόνου, παρά την προσπάθεια ορισμένων και στη χώρα μας να τα παρουσιάσουν ως μια «αντιδημοκρατική εκτροπή» της απερχόμενης διοίκησης Τραμπ, διαφημίζοντας τον Μπάιντεν ως τον Μεσσία που θα «συμφιλίωνε» τάχα τον λαό και θα «αποκαθιστούσε τη δημοκρατία», ακολουθώντας μια «άλλη» οικονομική και εξωτερική πολιτική. Οπως προκύπτει όμως, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ οξύνονται αντί να «εξομαλύνονται». Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τη δυσκολία να αποκατασταθεί μια σταθερή ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας, όσο και με τις διαφορετικές απόψεις σε τμήματα της αστικής τάξης για το πώς θα πρέπει οι ΗΠΑ να υπερασπιστούν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους, που αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, βέβαια, τη νύφη την πληρώνει ο λαός...

Πιο κοντά

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας μόλις ολοκλήρωσε μια τριήμερη αποστολή συνοδείας 8 κινεζικών αλιευτικών στον Κόλπο του Αντεν. Πρόκειται για τρία πολεμικά πλοία, προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων και δύο ελικόπτερα, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων αποστολών στον Περσικό Κόλπο, που ξεκίνησαν ήδη από το 2008. Οι αποστολές αυτές προκαλούν την αντίδραση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που καταγγέλλουν την «υπερέκταση» της Κίνας ως απειλή για τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο Περσικός Κόλπος και η Μέση Ανατολή αποτελούν «κλειδί» στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Κίνα. Γι' αυτό ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη «προβολή ισχύος» στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα και τη διεύρυνση των συμμαχιών, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στα σχέδια της Κίνας. Να λοιπόν τι κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (πριν από λίγους μήνες βρέθηκε εκεί η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις των δυο κρατών συνεκπαιδεύονται τακτικά) και την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, μαζί με το απαραίτητο στρατιωτικό προσωπικό. Η Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, φέρνοντας ακόμα «πιο κοντά» τα θέατρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μυρίζουν μπαρούτι.

Λαγοί

Ανάμεσα στους πολλούς που τοποθετήθηκαν δημόσια στη συζήτηση για τους όρους επανέναρξης των μαθημάτων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ήταν και ο «πολύς» Στέφανος Μάνος. Με ανάρτησή του την περασμένη βδομάδα, ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα αποφασίζει για τα σχολεία, αλλά ο κάθε διευθυντής για το δικό του, με βάση κάποιες γενικές παραμέτρους που θα ορίζει το υπουργείο. Κατά τον ίδιο τρόπο προτείνει να παίρνονται οι αποφάσεις και για άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα! Μέσα στην ...τούρλα της πανδημίας, εμφανίζονται ορισμένοι γραφικοί λαγοί για να υποδείξουν την πλήρη αυτονόμηση των σχολείων ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσον», ακόμα και στα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών! Με τέτοιες «συνταγές», που δεν απέχουν πολύ από τους σχεδιασμούς της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την «αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας», επιχειρούν να απαλλάξουν το κράτος από κάθε ευθύνη, μετακυλίοντας το βάρος και το κόστος λειτουργίας των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σε βάρος των μορφωτικών και άλλων αναγκών τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1879 Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη, ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Βενιζέλου θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949 Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33ης Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ). Επειτα από δυο μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

2008 Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Εντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάια.

...και σαν χτες

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ Φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση για τη διατήρηση από την τελευταία του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων (σύμφωνο Εμπερτ - Γκρένερ).

1920 Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1945 Ο υπουργός Εργασίας Γ. Σίδερης καθαιρεί όλες τις νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις των σωματείων και της ΓΣΕΕ.

1950 Δολοφονείται στη Μακρόνησο, έπειτα από άγρια βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ.

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμφωνία, βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ