Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέες παρεμβάσεις για τα σχέδια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Με τις ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα παζάρια γύρω από την Ουκρανία να «τρέχουν», δυναμώνει και η συζήτηση για την παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, εκφράζοντας την προσδοκία «η κρίση στην Ουκρανία να διευθετηθεί με περαιτέρω διάλογο και διπλωματικά μέσα» και την εκτίμηση ότι «μια επακόλουθη κλιμάκωση των εντάσεων θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ότι «προς το παρόν» δεν έχει τεθεί στη Βουλγαρία αίτημα ανάπτυξης νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός της.

Ο υπουργός Αμυνας - που τον Δεκέμβρη είχε πει ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δικαιολογούν μια απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων» του ΝΑΤΟ στη βουλγαρική επικράτεια - Στ. Γιάνεφ έκανε νέα παρέμβαση, σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι αποφάσεις στις οποίες η Βουλγαρία συμμετέχει σε ισότιμη βάση», ενώ συμπλήρωσε: «Ο υπαινιγμός ότι κάποιος μας λέει τι να κάνουμε και ότι πρέπει να εκτελέσουμε την εντολή κάποιου είναι θεμελιωδώς λάθος».

Χτες, ο Γιάνεφ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την «κλιμάκωση στρατιωτικών μέτρων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», πριν «χρησιμοποιηθούν όλα τα άλλα διπλωματικά μέσα για την αποκλιμάκωση» της κατάστασης στη μεθόριο Ουκρανίας - Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, άλλες δυνάμεις διευρύνουν τη συζήτηση συνολικά για τις συμμαχίες της βουλγαρικής αστικής τάξης. Η βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος «Vazrazhdane» Ελενα Γκούντσεβα δήλωσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο στην ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και επιμένει στον τερματισμό της συμφωνίας για κοινές βουλγαρο-αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε βουλγαρικό έδαφος. Είπε ακόμα ότι «κανείς δεν ρώτησε τον βουλγαρικό λαό εάν θέλει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή να έχει αμερικανικά στρατεύματα στο βουλγαρικό έδαφος (...) Κανείς δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να μετατραπούμε σε μέτωπο εναντίον της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». Ενώ υποστήριξε πως «ορισμένοι Βούλγαροι πολιτικοί εξαρτώνται από ξένες πρεσβείες, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει συγχώρεση για προδοσία. Η Βουλγαρία πρέπει να διαφυλάξει την κυριαρχία της, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν ανεξάρτητο και ισχυρό βουλγαρικό στρατό. Οσοι είναι απρόθυμοι να ταΐσουν τον δικό τους στρατό, είναι υποχρεωμένοι να ταΐσουν έναν ξένο στρατό, όπως συμβαίνει ήδη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπες στις 2 Οκτώβρη στο φόντο της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας(2022-08-02 00:00:00.0)
Διαρκές παζάρι και γεωστρατηγικά συμφέροντα(2014-09-04 00:00:00.0)
Εκπαιδεύουν Ιρακινούς ταγματασφαλίτες(2006-07-14 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική συνταγματική μεταρρύθμιση(2002-12-06 00:00:00.0)
Βουλγαρικό Δόγμα εναντίον της Ελλάδας;(1998-07-03 00:00:00.0)
Ασκηση διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ(1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ