Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιέσεις και αντεγκλήσεις, ενώ συνεχίζονται τα παζάρια

Σε ανταλλαγή πιέσεων και «προειδοποιήσεων» προχωρούν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ιράν, καθώς εντείνονται τα σκληρά παζάρια στη Βιέννη γύρω από το ενδεχόμενο αναβίωσης της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ.

Το Σάββατο το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος 52 νυν και πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ τους οποίους κατηγορεί ότι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην περσινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς».

Απαντώντας από την πλευρά των ΗΠΑ, την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» το Ιράν σε περίπτωση που απειλήσει την ασφάλεια Αμερικανών πρώην ή νυν αξιωματούχων. «Μπορεί ως Αμερικανοί να έχουμε τις διαφωνίες μας για το Ιράν, όμως σε αυτό είμαστε ενωμένοι εναντίον απειλών και προβοκάτσιας», ανέφερε ο Σάλιβαν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους «από τις απειλές του Ιράν».

Εκτιμήσεις για «πρόοδο» και δυνατότητα «καλής συμφωνίας»

Το ίδιο διάστημα, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη οδηγεί κοντά σε μία «καλή συμφωνία». Απέφυγε να προσδιορίσει εάν αυτή θα επιτευχθεί σύντομα ή αργότερα, εξαρτώντας αυτήν την εξέλιξη από τις διαθέσεις της «άλλης πλευράς». Συμπλήρωσε δε πως αν η άλλη πλευρά έχει «καλή πίστη και σοβαρή επιθυμία, τότε όλα θα είναι ξεκάθαρα». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ «προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητα» σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στη Βιέννη, διαδικασία που έχει περάσει πλέον στον όγδοο γύρο παζαριών.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χαντιμπζαντέχ, απέρριψε τις προτάσεις για «μεταβατική» συμφωνία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζοντας πως η Τεχεράνη επιθυμεί μία «σταθερή και αξιόπιστη συμφωνία».

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης βδομάδας ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, είχε διαπιστώσει «πρόοδο» στις συνομιλίες της Βιέννης, ενώ και ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, Μ. Ουλιάνοφ, είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες της Βιέννης και ότι είναι εφικτή μία συμφωνία.

Πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, μιλώντας χτες στο ισραηλινό Κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες με το Ιράν οι οποίες συνάπτονται χωρίς ισραηλινή συμμετοχή. Τόνισε πως ο στρατός εξοπλίζεται «όπως ποτέ στο παρελθόν» και ότι προετοιμάζεται για «πιθανή στρατιωτική επιχείρηση» σε βάρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχή παζάρια και αντεγκλήσεις(2021-12-03 00:00:00.0)
Απειλές και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2021-10-15 00:00:00.0)
«Προθέρμανση» ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράν για τα παζάρια στη Βιέννη(2021-10-07 00:00:00.0)
Νέες κινήσεις και «ανησυχίες» στο σύνθετο παζάρι(2021-07-08 00:00:00.0)
Συνομιλίες Κέρι - Ζαρίφ για κυρώσεις, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και Συρία(2016-06-16 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις(2014-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ