Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο οι ζωτικές διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων

Αποφασιστικής σημασίας η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στο Αγρίνιο
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στο Αγρίνιο
Ενα αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση της πάλης στον κλάδο των κατασκευών, για την ενίσχυση των δεσμών της με τους εργαζόμενους, στα βασικά μεγάλα έργα, και όχι μόνο, που εκτελούνται στον νομό, επιδιώκει η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας με τον σχεδιασμό της δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στις οικοδομές, την πρόσφατη επιτυχημένη πανοικοδομική 24ωρη απεργία και το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων για την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα (π.χ. ακρίβεια, Υγεία), στο συνδικάτο μπαίνουν πλέον νέα καθήκοντα.

«Αναθέρμανση» με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους

Μετά από μια 10ετία, όπου η οικοδομή και στον νομό ήταν «παγωμένη», η δραστηριότητα που αναπτύσσεται, δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα. Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Γιώργος Ντουντούμης, τονίζει σχετικά:

«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο επίπεδο που είχαμε στην οικοδομή την περίοδο πριν από το 2009, όμως, σημαντικά έργα εκτελούνται και στον νομό και, μάλιστα, με χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους απ' ό,τι πριν».

Βασικά ζητήματα που απασχολούν είναι η έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να παραμένουν καθηλωμένα και την ίδια ώρα η κλοπή των ενσήμων να αποτελεί μάστιγα σχεδόν σε όλες τις οικοδομές.

Επακόλουθο είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς και μάλιστα με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας, ενώ σε περίοδο πανδημίας, σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσής της στα εργοτάξια.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, ένα μεγάλο ποσοστό οικοδόμων παραμένουν ακόμα άνεργοι και στην Αιτωλοακαρνανία ενώ πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται εκτός νομού (κυρίως στη γειτονική Λευκάδα, στις κατασκευές τουριστικών καταλυμάτων), ακόμη και στο εξωτερικό.

Τα μεγάλα έργα

Στα μεγάλα έργα, όπως στον οδικό άξονα Αμβρακίας - Ακτίου, όπου υπολογίζεται ότι απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι, επικρατεί το καθεστώς των υπεργολαβιών, με το «μοίρασμα» των εργατών σε υπεργολάβους και τελικά την «απαλλαγή» του αναδόχου του έργου από την «ευθύνη» απέναντι στους εργαζόμενους. Στο έργο απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και την Κύπρο, όπως και ξένοι.

Χώρος που αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό οικοδόμων είναι και η κατασκευή μεγάλου 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα παράλια του νομού, ενώ η απασχόληση είναι μεγάλη στον οδικό άξονα Αγρινίου - Καρπενησίου αλλά και σε οικοδομές σε αρκετές περιοχές.

«Αποδεικνύεται ότι είτε σε καιρό κρίσης, όπως τα προηγούμενα χρόνια, είτε σε αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, εκείνοι που "πληρώνουν το μάρμαρο" είναι οι εργαζόμενοι. Σήμερα, εργάζονται με χειρότερους όρους και στην οικοδομή και η ανεργία είναι μεγάλη ακόμα για τον κλάδο», αναφέρει ο πρόεδρος του συνδικάτου, επισημαίνοντας την ανάγκη οικονομικής στήριξης εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, αλλά και διεύρυνσης των προϋποθέσεων για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές.

Οπως εξηγεί, μάλιστα, αυτή η πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχύρωση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι ο δρόμος για να αχρηστεύεται στην πράξη το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Εργα που έχει ανάγκη ο λαός

Υπογραμμίζοντας ότι η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία της 4ης Νοέμβρη έδωσε ώθηση συνολικά στην πάλη του κλάδου, τονίζει ότι το συνδικάτο εντείνει τη δράση του, παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς, επιδιώκει άμεσα να δυναμώσει τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους στις κατασκευές, με παρεμβάσεις στα εργοτάξια και τις γειτονιές όπου δουλεύουν και μένουν οι οικοδόμοι. Στόχος είναι να γίνουν νέες εγγραφές, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν όχι μόνο τα άμεσα αιτήματα του κλάδου αλλά κάθε πτυχή που απασχολεί τη ζωή των εργαζομένων.

«Διεκδικούμε, άμεσα, κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων, με ευθύνη του κράτους, για την ασφάλεια του λαού, αλλά και για την εργασία οικοδόμων που σήμερα είναι άνεργοι. Και στον νομό, πρόσφατα, είχαμε πάλι προβλήματα στο Καινούργιο, στο Αγγελόκαστρο, στο Μεσολόγγι, διότι από το σχεδιασμό κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών απουσιάζουν τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Παλεύουμε ενάντια και σε αυτήν την κατάσταση», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν και διεκδικούν αυξήσεις, ένσημα, υποχρεωτική Σύμβαση(2024-01-23 00:00:00.0)
«Οργάνωση - Αγώνας - Διεκδίκηση για τη ζωή και τα δικαιώματά μας»(2024-01-17 00:00:00.0)
Στη μάχη για να νεκρώσουν εργοτάξια και γιαπιά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης(2022-03-11 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη(2020-04-11 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τις μεθοδεύσεις της «Ακτωρ»(2013-07-05 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση στο μετρό(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ