Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα

Σε όλο τον κάμπο ακούστηκε δυνατά το σύνθημα: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»!

Οργανώνονται ενάντια στις άθλιες συνθήκες ζωής κι εργασίας

Την αθλιότητα στην οποία ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή, τις συνθήκες «υγειονομικής βόμβας» που αποτελούν κανονικότητα στα φραουλοχώραφα, τις ανύπαρκτες υποδομές προστασίας και την εκμετάλλευση που τσακίζει κόκαλα, αποκαλύπτουν οι μαζικές περιοδείες που πραγματοποίησαν το διήμερο 20-21 Νοέμβρη αντιπροσωπείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας, Πατρών και της Ομοσπονδίας Τροφίμων.

Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στις παραγκουπόλεις, μέσα στις φυτείες που ζουν κι εργάζονται «της Γης οι κολασμένοι», συνομίλησαν με τους χιλιάδες εργάτες, που έρχονται από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες, και γίνονται έρμαια της πιο άθλιας εκμετάλλευσης από τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής για τις «φράουλες της οργής».

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από τις περιοδείες στην περιοχή, με εικόνες «γροθιά στο στομάχι». Αλλά και από τις ελπιδοφόρες προσπάθειες που κάνουν οι εργάτες γης να οργανωθούν και να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς. Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από μαζική συνέλευση οι μετανάστες εργάτες εξέλεξαν επιτροπή και ενέκριναν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η πραγματική εικόνα πίσω από την κουρτίνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Εικόνες εξαθλίωσης στις παράγκες των φραουλοχώραφων
Εικόνες εξαθλίωσης στις παράγκες των φραουλοχώραφων
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, «αφού τους φέρνουν κατά εκατοντάδες από τις χώρες τους, χωρίς χαρτιά, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, οι μεγαλοτσιφλικάδες πετάνε χιλιάδες νέα παιδιά σαν σύγχρονους σκλάβους στα φραουλοχώραφα, στα πορτοκάλια και στις άλλες καλλιέργειες της περιοχής, με την υπόσχεση της νομιμοποίησης και μιας καλύτερης ζωής.

Παρά τις μικρές αυξήσεις που έχουν δοθεί στα μεροκάματα ύστερα από τους μεγάλους αγώνες και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες. Οι εργάτες γης παραμένουν έρμαια των μεγαλοτσιφλικάδων και των πρεσβειών. Δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα έγγραφα, παρά το ότι κάποιοι εργάζονται ακόμη και 10-15 χρόνια στην Ελλάδα δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Η έλλειψη εγγράφων αξιοποιείται για να τους κρατά ομήρους σε μια απάνθρωπη κατάσταση και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν έχουν Ασφάλιση, ΑΜΚΑ και οποιαδήποτε προστασία σε περίπτωση ατυχήματος - που είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια κατά της πανδημίας, ούτε καν όταν ο καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παρουσιάζεται ως προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" του 21ου αιώνα χιλιάδες συνάνθρωποί μας στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις φτιαγμένες από καλάμια και νάιλον, μέσα στη λάσπη και τα σκουπίδια, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρεχούμενο νερό! Τη στιγμή που κάποιοι τρώνε μπριζόλες από χρυσάφι, την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους η ζωή γυρίζει στον μεσαίωνα, όπου είναι αίτημα η ύπαρξη ύδρευσης και αποχέτευσης!

Από τη μαζική συνέλευση των εργατών
Από τη μαζική συνέλευση των εργατών
Εχουν τεράστια ευθύνη τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κυβέρνηση που επιτρέπει στους φραουλάδες της περιοχής να δημιουργούν φαβέλες στην Ελλάδα, όπου μάλιστα χρεώνουν το κεφάλι 20 ευρώ. Ενώ η ταρίφα ανεβαίνει στα 30 και 40 ευρώ το κεφάλι για να μένουν 15-20 άτομα μαζί σε κάποια αποθήκη ή στάνη! Μια παράγκα, χωρίς ρεύμα και νερό στη Μανωλάδα, και κοστολογείται περισσότερο από όσο κοστίζει ένα λουξ τριάρι στην Αθήνα, για να στοιβάζονται δεκάδες άνθρωποι σε συνθήκες αίσχους.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές αλλά και το υπουργείο Υγείας δεν μεριμνούν ούτε καν για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται και την έλλειψη έστω βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε με την ανοχή των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που ορκίζονται στην "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" και την "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ". Αυτή είναι η εικόνα πίσω από την κουρτίνα.

Η άγρια, στυγνή, απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους ανενόχλητοι λίγοι μεγαλοπαραγωγοί.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μια ηχηρή απάντηση. Με επισκέψεις σε δεκάδες χωράφια, καταυλισμούς και παράγκες, κάλεσαν τους μετανάστες εργάτες σε οργάνωση και κοινό αγώνα για τα δικαιώματά τους. Σε όλο τον κάμπο, σε όλες τις γλώσσες ακούστηκε το σύνθημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ».

Μαζική συνέλευση - έναυσμα διεκδίκησης

Στον χώρο που «άγνωστοι» είχαν παλαιότερα κάψει εκδικητικά τις παράγκες των μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα, την Κυριακή 21 Νοέμβρη, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων πραγματοποιήθηκε μια μαζική συνέλευση των εργατών γης που έγινε ταυτόχρονα σε 3 γλώσσες.

Με τραγούδια, συνθήματα, ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση, οι εργάτες γης μίλησαν, συζήτησαν και αποφάσισαν την οργάνωση του αγώνα τους. Εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή και ψήφισαν ομόφωνα ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, με το οποίο απαιτούν από την κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, την Τοπική Διοίκηση:

-- Εκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας.

-- Την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζομένων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσοι τα έχασαν στη φωτιά του καταυλισμού.

-- Αμεσο εμβολιασμό όλων για τον COVID-19.

-- Ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική.

-- Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αξιοπρεπές μεροκάματο.

-- Λύση στα προβλήματα στέγασης και καθαριότητας. «Είναι ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες στις οποίες ζούμε. Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, στα κουνούπια και τις ακαθαρσίες», σημειώνουν οι εργάτες γης.

-- Ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των κατοίκων Ελλήνων και μεταναστών.

«Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και μαζική αγωνιστική δράση μπορούμε να δώσουμε απάντηση στη σύγχρονη βαρβαρότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλούνται τα συνδικάτα να «δυναμώσουν τον κοινό αγώνα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό για σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στη ζωή, στην υγεία. Ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που οδηγεί τους σύγχρονους κροίσους στο φεγγάρι και την εργατική τάξη στον μεσαίωνα και την εξαθλίωση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org