Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων το μήνυμα από δεκάδες σωματεία

Μεγαθήρια θησαυρίζουν από υπηρεσίες Υγείας και οι ασθενείς στενάζουν στα «νοσοκομεία μιας νόσου»

Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Αμπελόκηποι - «Ευρωκλινική»
Την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με γενικευμένα δωρεάν τεστ για όλους, για εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους προκειμένου να προστατευτεί ο λαός, απαίτησαν χτες δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα έξω από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Επιχειρηματικοί όμιλοι που θησαυρίζουν πουλώντας πανάκριβες υπηρεσίες Υγείας, «πατώντας» στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, βγαίνουν «άβρεχτοι» από την πανδημία, αφού αντί να επιταχθούν για να μειωθεί η θνησιμότητα, εξακολουθούν να παζαρεύουν με την κυβέρνηση τη διάθεση μερικών κλινών, πάντα με το αζημίωτο. Κι ενώ το αίτημα αυτό για την επίταξη άνευ όρων γίνεται όλο και πιο επίκαιρο με τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την περιστολή χειρουργείων μέχρι και κατά 80%, ενώ οι δεκάδες κλίνες στα μεγαθήρια των ομίλων μοσχοπουλιούνται από την εκμετάλλευση του πόνου ασθενών που δεν βρίσκουν πού αλλού να πάνε.

Στους Αμπελόκηπους

«Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι έξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, καταγγέλλοντας την πολιτική που μέσα στην πανδημία έχει αφήσει «ρημάδια» τα νοσοκομεία.

Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Πειραιάς - «Μετροπόλιταν»
Παράλληλα, μια σειρά σωματεία, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, που έδωσαν το «παρών», έθεσαν στο προσκήνιο την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης και η Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (μέλη της ΟΓΕ).

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν το γεγονός ότι στις συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας η κυβέρνηση «παζαρεύει» με τους επιχειρηματικούς ομίλους τη διάθεση ορισμένων κλινών με αντάλλαγμα παχυλές αποζημιώσεις.

«Θέλουμε πραγματική επίταξη και όχι "μαϊμού", για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία και για να μειωθεί η θνησιμότητα», ανέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνδικαλιστής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», σχολιάζοντας έτσι την κοροϊδία της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα για non Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο και αντλώντας γιατρούς από το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

«Μητέρα»
«Μητέρα»
«Ολα αυτά τα χρόνια οι κλινικάρχες μπουκώσανε στο χρήμα πατώντας πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων», τόνισε ο Γιάννης Σκλάβος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Και κατήγγειλε πως και σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας συνεχίζουν να θησαυρίζουν, απαιτώντας την άμεση και πραγματική επίταξή τους.

«Δυο σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα», σχολίασε ο Δημήτρης Τόλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» έχει γίνει η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, η όποια δεν αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη ώστε «η υγεία των εργαζομένων και των παιδιών μας να έχει την αξία που της πρέπει».

Στην πανδημία της λοιπής νοσηρότητας, που επίσης καλπάζει, αναφέρθηκε η Ηλέκτρα Κολοβού, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές, που είναι πλήρως εξοπλισμένες και διαθέτουν έμπειρο προσωπικό.

Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πλήρη θωράκιση των νοσοκομείων, περιέγραψε ο Σταμάτης Τσιπιλής.

Στον Πειραιά

Στο μεγαθήριο του «Μετροπόλιταν» στον Πειραιά, που δεσπόζει σε μια περιοχή «γυμνή» από στελεχωμένες και πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, που οι ασθενείς πετιούνται έξω από τα «νοσοκομεία μιας νόσου», διαδήλωσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής.

Το ξεσάλωμα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, που έχει αποτέλεσμα την υπερμετάδοση της πανδημίας, ανέδειξε ο Γιώργος Δρέττας, γραμματέας του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας. Και υπογράμμισε ότι την πανδημία δεν την αντιμετωπίζεις με αντισηπτικό στην πόρτα και με επίκληση ατομικής ευθύνης, αλλά με κεντρικά μέτρα. Στην ανάγκη να είναι τα σχολεία καθαρά, είτε με πανδημία είτε χωρίς, αναφέρθηκε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών, δείχνοντας τις ευθύνες του κράτους για τα εκατοντάδες κενά.

Τις χρυσές μπίζνες των επιχειρηματιών της Υγείας ανέδειξε η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, σημειώνοντας ότι αρνούνται ακόμα και τώρα να διαθέσουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο «Μητέρα» και στο «Metropolitan General» από τα Σωματεία Εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ, τον Σύλλογο Εργαζομένων νοσοκομείου «Αγία Ολγα», Συνδικάτα Βιομηχανίας, Συλλόγους Γυναικών, σωματεία συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς από το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και άλλους φορείς των περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ