Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα κάλυψη στην εργοδοσία να επιβάλλει απλήρωτη δουλειά

Παύει η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην «Εργάνη» την υπερεργασία

Νέο χτύπημα στο εργατικό εισόδημα και μποναμά προς το κεφάλαιο δρομολογεί η κυβέρνηση, βάζοντας σε άμεση εφαρμογή άλλη μια αντεργατική διάταξη του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021). Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 29 Νοέμβρη παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο σύστημα «Εργάνη» την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει άλλο ένα μονοπάτι ώστε οι επιχειρήσεις να αποφεύγουν να δηλώνουν έγκαιρα τον πραγματικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών μισθών και στην επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος της αδήλωτης εργασίας.

Η Υπουργική Απόφαση έρχεται ως εφαρμογή του άρθρου 78 του νόμου - έκτρωμα, το οποίο και έβαλε τις βάσεις για τη μη δήλωση εκ των προτέρων στους αρμόδιους κρατικούς φορείς της υπερεργασίας, και άρα τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφεύγουν να πληρώνουν τη νόμιμη αμοιβή που δικαιούνται γι' αυτήν οι εργαζόμενοι. Σημειωτέον, η υπερεργασία, η οποία αμείβεται με προσαύξηση του μισθού κατά 20%, θεωρείται η απασχόληση από 41 έως 45 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση του 5ήμερου και από 41 έως 48 ώρες τη βδομάδα στην περίπτωση της 6ήμερης απασχόλησης.

Ετσι, μετά την υπονόμευση του 8ωρου και την εξασφάλιση ενός επιπλέον δίωρου (10ωρο) χωρίς αμοιβή για τους εργαζόμενους, μετά την αύξηση του αριθμού των υπερωριών, που έγιναν ταυτόχρονα και πιο φθηνές για τις επιχειρήσεις, στο στόχαστρο μπαίνει και η υπερεργασία, ενισχύοντας παραπέρα το καθεστώς «ευελιξίας», τη δουλειά - λάστιχο.

Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, θα μπορούν να δηλώνουν τα σχετικά έντυπα προς την «Εργάνη» τα οποία αφορούν τα ωράρια, τις υπερωρίες και γενικά την οργάνωση του χρόνου εργασίας μέχρι και 15 ολόκληρες μέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας εργασίας.

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Εργασίας περί «απλούστευσης των διαδικασιών» για τις επιχειρήσεις είναι προκλητικός, αφού αυτό που απλουστεύεται είναι το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, η ένταση της εκμετάλλευσης και μάλιστα σε μια αγορά εργασίας στην οποία οι κρατικοί «ελεγκτικοί μηχανισμοί» παραμένουν ξεδοντιασμένοι, παρέχοντας έτσι μία ακόμα «ασυλία» στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει.

ΠΑΜΕ: Οι αγώνες των εργαζομένων θα κουρελιάσουν το οπλοστάσιο της εργοδοσίας

Τις ανατροπές του αιώνα που περιέχονταν στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη θυμίζει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα προσπάθεια εφαρμογής του. Και σημειώνει ότι με την παραπάνω ρύθμιση διευρύνεται «το οπλοστάσιο που έχει πλέον η μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου για να απασχολεί όποτε και όσο θέλει τους εργαζόμενους, για να τους έχει στη διάθεσή της από το πρωί ως το βράδυ», ανεβάζοντας στα ύψη την απλήρωτη εργασία, την κακοπληρωμένη δουλειά και εντείνοντας την εκμετάλλευση.

«Οι προσπάθειες που κάνει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση για να εφαρμόσει πλευρές του νόμου Χατζηδάκη πρέπει να συναντήσουν ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση. Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μην υποκύψουν στις εντεινόμενες απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Οι μαζικοί αγώνες σε αρκετούς κλάδους και χώρους δουλειάς, οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην COSCO και την "e-food", δίνουν το σύνθημα σε όλους τους εργαζόμενους για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ο νόμος - έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά, να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για σταθερό ωράριο με μείωση των ωρών εργασίας», τονίζει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεδιάντροποι (2024-06-28 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο ΣτΕ (2022-05-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις (2021-11-05 00:00:00.0)
Γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να εφαρμόσει το τερατούργημα (2021-08-27 00:00:00.0)
Τους άνοιξε την όρεξη το νομοσχέδιο - έκτρωμα (2021-06-01 00:00:00.0)
Παρατείνονται τα «φρέσκα» προνόμια της εργοδοσίας (2020-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ