Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαζική και με παλμό η χτεσινή μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα

Διεκδικούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στο 100%

Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης απαίτησαν από την κυβέρνηση δεκάδες αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς και συμμετείχαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους στη χτεσινή μηχανοκίνητη πορεία που έγινε στη Λάρισα. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Επίσης, παρευρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Από νωρίς το πρωί, οι αγρότες από τον Τύρναβο, το Δαμάσι, τον Αμπελώνα είχαν συγκεντρωθεί στα χωριά τους και στη Λάρισα έφτασαν γύρω στις 12 το μεσημέρι, ενώ σχηματίζοντας κομβόι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στο κτίριο της Περιφέρειας, κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα από τα μεγάφωνα. Εκεί κατήγγειλαν την προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες αποχώρησαν μετά από παρέμβασή τους.

Αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ικανοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας για τον συντονισμό και την κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων σε επίπεδο νομού αλλά και πανελλαδικά.


Eurokinissi

Σε δηλώσεις του, ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που καίνε τους βιοπαλαιστές αγρότες, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους «ώστε να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη». Ξεχωρίζοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ τόνισε: «Εφτά μήνες μετά τους παγετούς του Απρίλη, υπάρχουν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων. Εκατοντάδες αγρότες πήραν είτε εξευτελιστικές αποζημιώσεις είτε και μηδενικές, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για προκαταβολές στο 40% μέσα στο καλοκαίρι. Συνάδελφοί μας οι οποίοι πήρανε το 50% της προκαταβολής για κεράσια ή βερίκοκα δεν δικαιούνται προκαταβολή για νεκταρίνια ή ροδάκινα, ενώ αλαλούμ επικρατεί με τους πίνακες και τη σύνδεση δηλώσεων καλλιεργειών του 2020 και του 2021. Προς έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για μια τεράστια αδικία, η οποία δεν έχει προηγούμενο, όπου υπερπρώιμες ποικιλίες ("big bang", "early may crest", "karioka") της περιοχής μας, οι οποίες ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες από τους συναδέλφους μας, πετιούνται απέξω και θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα. Χαρακτηριστικά τα νεκταρίνια "big bang" τα οποία πρέπει να πληρωθούν, ως αποζημίωση, με 0,68 ευρώ το κιλό θα αποζημιωθούν με 0,42 ευρώ και τα ροδάκινα ποικιλίας "ούφο - καριόκα", τα οποία θα αποζημιώνονταν με 0,68 ευρώ θα αποζημιωθούν με 0,32 ευρώ. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής διαρκώς ανεβαίνει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες να βυθίζονται στη φτώχεια και την απόγνωση».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν άμεση προκαταβολή του 40% των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, να καταβληθεί το 100% των αποζημιώσεων για τον παγετό και αποκατάσταση των αδικιών για τη μη απόδοση της προκαταβολής του 40% σε καλλιεργητές. Επίσης, άμεση ένταξη όλων των αιτούντων της περιοχής στα προγράμματα αναμπέλωσης, να δοθούν δικαιώματα φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών στους μικρομεσαίους αγρότες και όχι στους μεγαλοαγρότες και μεγαλοποτοποιούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτοκτηνοτροφικού ρεύματος στο 50%. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

  • Σήμερα στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Ζαγοράς, θα γίνει η κινητοποίηση των αγροτών του Πηλίου, μετά από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.
Στη Ζάκυνθο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Μοθωναίου, πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ζακύνθου, θέτοντας επί τάπητος το καυτό πρόβλημα με την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας.

Πρόκειται για μια πρώτη δράση της Επιτροπής, που θα συνεχίσει να κινητοποιείται το επόμενο διάστημα, προχωρώντας σε ενημερώσεις στα χωριά, αλλά και σε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στο νησί.

Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Γιάννης Ζήβας ανέδειξε πως «τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά, αφού πολλοί αγρότες που έχουν σταφίδα, περίμεναν να πουλήσουν την παραγωγή τους για να ξεκινήσουν και την ελαιοκομιδή, όμως σήμερα δυσκολεύονται λόγω του όγκου των εξόδων που έχουν».

Κάλεσε σε συσπείρωση των βιοπαλαιστών αγροτών γύρω από την Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης δράσης για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συνέχεια τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή θέτουμε το ζήτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, με μείωσή του, αφήνοντάς μας ένα εισόδημα να επιβιώσουμε, αλλά και ταυτόχρονα αυτά να είναι προσιτά για τη λαϊκή οικογένεια».

Στο πλάι τους η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πρόσφατα προχώρησε σε σύσκεψη με αγρότες στο νησί, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ικανοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ