Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Βγαίνουν στους δρόμους με διεκδικήσεις επιβίωσης

Σήμερα η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα

Με τη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη Λάρισα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Το ραντεβού των αγροτών είναι στις 11 π.μ. στην είσοδο της πόλης του Τυρνάβου έναντι της Τούμπας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται τόσο για το υψηλό κόστος παραγωγής όσο και για το γεγονός ότι 7 μήνες μετά τους παγετούς του Απρίλη, υπάρχουν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων, για τις υπερπρώιμες ποικιλίες (big bang, early may crest, carioca) που ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες, όπως γινόταν κάθε χρόνο, τις οποίες φέτος πετάνε απέξω και θα πληρωθούν με τα μισά χρήματα. Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες πήραν είτε εξευτελιστικές αποζημιώσεις είτε και μηδενικές, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για προκαταβολές στο 40% μέσα στο καλοκαίρι.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

-- Αμεση προκαταβολή του 40% των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, να καταβληθεί το 100% των αποζημιώσεων για τον παγετό.

-- Αποκατάσταση των αδικιών για τη μη καταβολή της προκαταβολής του 40% σε καλλιεργητές.

-- Αμεση ένταξη όλων των αιτούντων της περιοχής στα προγράμματα αναμπέλωσης.

-- Να δοθούν δικαιώματα φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών στους μικρομεσαίους αγρότες και όχι στους μεγαλοαγρότες και μεγαλοποτοποιούς.

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις. Μείωση του αγροτοκτηνοτροφικού ρεύματος στο 50%.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς αύριο Παρασκευή

Σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Ζαγοράς, αύριο, Παρασκευή 19 Νοέμβρη, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο να διασαφηνίσουν τη θέση τους εδώ και τώρα, καθώς, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, η πρόθεσή της είναι να αφήσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους αγρότες με τις αντίστοιχες καλλιέργειες». Απαιτεί να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να είναι στο 100%. Αναφέρεται επίσης στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, ακόμα και την ξήρανση των δένδρων, σημειώνοντας τις ευθύνες δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Τέλος, ζητάει την ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων, καθώς η αγροτική οδοποιία είναι σε μαύρα χάλια, με αποτέλεσμα την αργή και δύσκολη πρόσβαση στα χωράφια αλλά και τη φθορά των αγροτικών μηχανημάτων.

Στη Ζάκυνθο

Σε κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου (πρώην Νομαρχία), στις 10 π.μ., θα προχωρήσουν σήμερα, Πέμπτη, αγρότες του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει.

Αιχμή των προβλημάτων τους αποτελεί η κατάσταση με τη σταφίδα, όπου παρά και τη μειωμένη παραγωγή λόγω καύσωνα, οι έμποροι επιδιώκουν να πάρουν τις υπάρχουσες ποσότητες σε εξευτελιστικές τιμές.

«Παρότι μειωμένη, ένα μεγάλο μέρος της συνεχίζει να είναι αδιάθετο. Βλέπουμε τη δουλειά μας και τους κόπους μας να πηγαίνουν στράφι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας: «Οσοι πούλησαν την παραγωγή τους είναι στον "αέρα" καθώς η τελική τιμή που θα πάρουν φαίνεται ότι θα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Καλούμαστε πάλι εμείς να πληρώσουμε το μάρμαρο, να έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του να δώσουμε την παραγωγή σε τιμή κάτω του κόστους ή να την αφήσουμε να σαπίσει».

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί, ανάμεσα στα άλλα, άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών με κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, καλεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη δημοτική αρχή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αιτημάτων τους αλλά και να εξαιρεθούν οι αγρότες από την καταβολή δημοτικών τελών όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους(2021-11-23 00:00:00.0)
Μαζική και με παλμό η χτεσινή μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα(2021-11-19 00:00:00.0)
Οργανώνουν την πάλη με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους(2021-11-17 00:00:00.0)
Δεν αποζημιώνονται οι αχλαδοπαραγωγοί!(2004-05-04 00:00:00.0)
Κρατάτε μικρά καλάθια...(2003-09-10 00:00:00.0)
Πέντε μέτρα... υπό το μηδέν(2002-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ