Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
«Δεν γυρνάει προπέλα» από χτες, δυναμώνει η διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις

Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά

«Δεν γύρισε προπέλα» στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών, με προοπτική κλιμάκωσης.

Για σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων της «Blue Star», απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και αναλόγως να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Οι ναυτεργάτες, με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, συντονίζουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στα καράβια και δίνοντας το σύνθημα για την παραπέρα οργάνωση της πάλης.

Διεκδικούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.

Με στήριγμα τη μεγάλη αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλους κλάδους, οι οποίοι βρέθηκαν από τα ξημερώματα χτες στο πλευρό τους σε όλα τα λιμάνια, οι απεργοί κράτησαν τα καράβια ακινητοποιημένα και σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και οξύνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύοντας παραπέρα το αντεργατικό οπλοστάσιο (νόμοι 4808/2021, 4714/2020 κ.λπ.). Με αυτό οι εφοπλιστές μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα πιο σκληρά τους ναυτεργάτες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος και για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - και θανατηφόρων - αλλά και επαγγελματικών ασθενειών, όλα για να συνεχίσουν απρόσκοπτα να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας.

Είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη και δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.

Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες οι απεργιακές φρουρές

Στον Πειραιά, από τις 5.30 το πρωί οι απεργιακές φρουρές είχαν πάρει τη θέση τους στους καταπέλτες. Οι ναυτεργάτες, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και εργαζόμενους κλάδων της στεριάς, αλλά και νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας.

Παράλληλα, σε μηχανοστάσια, κουβέρτες και κουζίνες των πλοίων έγιναν περιοδείες και συσκέψεις από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας την ανάγκη πιο αποφασιστικής οργάνωσης της πάλης για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

«Μας λιώνουν καθημερινά, μας μειώνουν τις αποδοχές, δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια». «Ηδη μας έχουν χαμάληδες. Το καλοκαίρι μάς εξουθενώνουν, τον χειμώνα μάς απολύουν. Ας έρθει ένας εφοπλιστής να καθίσει, όχι πολύ, μία ώρα στο μηχανοστάσιο, να δούμε, θα αντέξει;». «Εγώ κατάλαβα ότι ο μύθος που προσπαθούν να μας περάσουν, ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, καταρρίπτεται. Το είδαμε αυτό από τα παιδιά στην "e-food" και στην COSCO. Ετσι πρέπει να πάμε και εμείς». Ορισμένες από τις φράσεις των ίδιων των ναυτεργατών από τα πλοία της «Blue Star», αλλά και από τα «κρητικά», όπου περιόδευσαν χτες στο πλαίσιο της απεργίας συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Δεμένα και ξένα πλοία, σε ένδειξη συμπαράστασης

Με την ίδια αποφασιστικότητα και όπλο την αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων απήργησαν οι ναυτεργάτες και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής πρώτης μέρας της απεργίας σημειώθηκε όταν στο λιμάνι της Πάτρας πληρώματα πλοίων όπως το «Genova», με ξένη (ιταλική) σημαία, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους Ελληνες συναδέλφους τους, κράτησαν τα καράβια στο λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ