Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης για το αγροτικό πετρέλαιο

Η εξαγγελία της κυβέρνησης είναι ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ για μια - δυο μέρες δουλειάς στο χωράφι

Απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ, και αυτό σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών, δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ταυτόχρονα, καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες να επιβάλουν το δίκιο των αιτημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για «εμπαιγμό της κυβέρνησης», καθώς πρόκειται για ψίχουλα σε πολύ λίγους αγρότες, που βαφτίζονται «επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο».

«Σανό τρώνε τα ζώα και όχι οι αγρότες και με την ευκαιρία πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ζωοτροφές που έχουν γίνει πανάκριβες και απρόσιτες αν θέλει να υπάρχει συνέχεια της ελληνικής κτηνοτροφίας», τονίζει η Επιτροπή και σημειώνει ότι «η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού τον Μάη 2019 στη Λάρισα για επιστροφή φόρου καυσίμων αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν μόνο για τα ψηφαλάκια των αγροτών».

Τέρμα η κοροϊδία - φτάνουν πια τα ψέματα!

Σχολιάζοντας επίσης την απάντηση που δίνει η κυβέρνηση ότι «δεν επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες» την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Τότε πώς οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν να δίνετε 370 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες; Μα επειδή και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών των ομάδων που είναι μια χούφτα.

Σε ποια ζυγαριά και με ποια κριτήρια δίνει η κυβέρνηση σε μια χούφτα 370 εκατομμύρια και μόλις 50 εκατομμύρια και αυτά μόνο για μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες;».

Σημειώνεται ότι η επιστροφή φόρου καυσίμων από την κυβέρνηση σχεδιάζεται να δοθεί μόνο σε όσους αγρότες βρίσκονται σε «συνεργατικά σχήματα» ή σε «νέους αγρότες», με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να σημειώνει ότι «αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να περάσει». Αναδεικνύει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός των αγροτών, να στρέψει τον έναν ενάντια στον άλλον, γιατί «έτσι πιστεύετε ότι θα είναι πιο εύκολο να περάσετε την πολιτική σας. Ομως δεν θα γλιτώσετε επειδή έτσι ενισχύετε την αποφασιστικότητά μας και την ενότητά μας να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική σας στους δρόμους του αγώνα».

Προσθέτει ότι «ακόμη όμως και αυτή η επιστροφή είναι πολύ πίσω από ό,τι δινόταν. Το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και βέβαια τότε με πολύ χαμηλότερη τιμή το λίτρο πετρελαίου, συνολικά πιο φθηνά τα μέσα και εφόδια, η Ενέργεια, το κόστος ζωής».

«Η εξαγγελία σας είναι ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ, μια - δυο μέρες δουλειάς στο χωράφι μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη διεκδίκηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αφορολόγητο πετρέλαιο: «Οπως το δίνετε απλόχερα μαζί και με άλλα προνόμια με καμάρι στους εφοπλιστές θα το δώσετε και στους αγρότες!», σημειώνει, καλώντας σε οργάνωση και ενίσχυση των Αγροτικών Συλλόγων, συσπείρωση στις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. «Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας. Οποτε βγήκαμε στους δρόμους του αγώνα με μαζική συμμετοχή και ενότητα στο πλαίσιο αιτημάτων, πάντα είχαμε κατακτήσεις. Ποτέ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση. Πρέπει να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ