Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου

Από τις 26 έως τις 29 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ

Να γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωσή του, με περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη δράση, «πατώντας» σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων, στα σχέδια της εργοδοσίας για «σιγή νεκροταφείου» στα εργοστάσια, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, με πρώτη την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκει και μέσα από τις αρχαιρεσίες του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη και αυτό το διάστημα αξιοποιείται για να ενταθεί η επαφή με τους εργαζόμενους, να μεγαλώσει η συμμετοχή.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, εγκρίνοντας τη δράση της απερχόμενης διοίκησης την προηγούμενη τριετία. Πρόκειται για διάστημα που μέσα στην πανδημία το Συνδικάτο βγήκε μπροστά, συνέχισε τις δράσεις του, με αιχμή τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα.

«Παρών» στους χώρους δουλειάς

«Μας βοήθησε η συμβολή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, των κοινών παρεμβάσεών μας σε πολλούς χώρους δουλειάς, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι παρεμβάσεις στο ΚΕΠΕΚ», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Σταθόπουλος. Κάνοντας μια αναδρομή στην τελευταία τριετία, αναφέρει:

«Η σημαντική δραστηριότητα μας έφερε μπροστά σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν συνάδελφοί μας σε πολλούς χώρους, με θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς απ' αυτούς, όπως στα μπαχαρικά "Καγιά", στο logistics τροφίμων "Καποτάς", στους "Μύλους Αχαΐας", στην "Οινοποιεία Σπηλιώπουλου" κ.α.».

Ιδιαίτερα στέκεται στην ανάπτυξη απεργιακών αγώνων για αυτά τα ζητήματα, όπου βγήκαν μπροστά πρωτοπόροι εργαζόμενοι, διεκδίκησαν και κατάφεραν να επιβάλουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η πρωτοπόρα δραστηριότητα του Συνδικάτου για μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών μεγάλωσε και το κύρος του στους χώρους δουλειάς. Ετσι, συσπείρωσε κι άλλους εργαζόμενους, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται και στην Αχαΐα. Αυτή η μάχη δεν ήταν εύκολη, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της εργοδοσίας. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιχείρηση "Coffee Island", που θέλησε να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Παρεμβήκαμε, δόθηκε μάχη, αποκτήσαμε δεσμούς με περισσότερους στον χώρο».

Καμιά ανοχή στα αντεργατικά σχέδια

Το Συνδικάτο έδωσε μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια κυβερνήσεων και εργοδοσίας για περαιτέρω τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων των εργατών. «Από τις συνολικές μάχες της Ομοσπονδίας για υπογραφή ΣΣΕ έως την απάντηση στον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου και στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, ήμασταν στην πρώτη γραμμή, προβάλλοντας τα αναγκαία για τη ζωή αιτήματα των εργαζομένων σήμερα», επισημαίνει ο Γ. Σταθόπουλος και προσθέτει:

«Αυτή η προσπάθεια έφερε νέες εγγραφές. Ειδικά με τις μεγάλες απεργιακές μάχες του περασμένου Μάη - Ιούνη ανοίχτηκαν δρόμοι επαφής μας με χώρους δουλειάς, με εργαζόμενους που είδαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους».

Επίσης, το Συνδικάτο ήταν από τα βασικά στηρίγματα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου το προηγούμενο διάστημα. Βγήκε μπροστά για βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως με την πρωτοβουλία για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, ενώ δεν έλειψε από κρίσιμες μάχες που δόθηκαν στην περιοχή, στηρίζοντας π.χ. και με συμμετοχή συνδικαλιστών του τις ομάδες πυροπροστασίας, στο πλαίσιο της συνολικής δράσης για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας.

Μεγαλώνουν οι ανάγκες το επόμενο διάστημα

Ταυτόχρονα, σε έναν από τους πιο «δυναμικούς» κλάδους σήμερα, τα καθήκοντα που τίθενται πλέον είναι ακόμα πιο απαιτητικά.

Το μαρτυρούν οι εξελίξεις στον «Νηρέα», που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών στον νομό. Στις πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους, μετά την εξαγορά του από αμερικανοαραβικών συμφερόντων εταιρεία και τη συγκρότηση του ομίλου «ΑΒΡΑΜΑΡ» (συνένωση «Νηρέα», «Σελόντα», «Ανδρομέδας»), για αλλαγή των όρων εργασίας των περίπου 30 εργαζομένων του και στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πατρών, το Συνδικάτο έχει ήδη παρέμβει.

«Δεν θα δεχτούμε καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των συναδέλφων μας», προειδοποιεί ο Γ. Σταθόπουλος, εξηγώντας ότι πάνω σε τέτοιες μεταβολές γιγαντώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πατώντας στη σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων. Το Συνδικάτο «βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και αντίστοιχα έχει καλέσει τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι τα καθήκοντα του νέου ΔΣ για την επόμενη τριετία «δεν σταματούν εκεί».

Χώροι που ξεχωρίζουν είναι π.χ. το εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», όπου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι φτάνουν περίπου τους 250. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία απαλλάσσεται από την Επιχειρησιακή Σύμβαση, την οποία διατηρεί για μικρότερη μερίδα εργαζομένων, όπως επίσης από την ασφάλισή τους.

«Το κλαδικό Συνδικάτο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και διεκδικούμε όλοι να ενταχθούν στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, όπως και όλοι να εγγραφούν στο επιχειρησιακό σωματείο», σημειώνει ο Γ. Σταθόπουλος, κάνοντας λόγο για μια μάχη ενάντια σε μια τακτική που εφαρμόζουν κι άλλοι όμιλοι του κλάδου.

Ως συνολικός στόχος έχει τεθεί το Συνδικάτο να «απλώσει πόδια» σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον νομό, να συγκροτηθούν παντού, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα εργοστάσια, επιτροπές αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία, που θα πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στα κυβερνητικά και εργοδοτικά σχέδια. Βοηθάει σ' αυτό και η δράση του προηγούμενου διαστήματος. Σήμερα είναι αναγκαίο το επόμενο σημαντικό βήμα, ώστε ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι μέσα από τους χώρους δουλειάς τους να το αγκαλιάσουν, να το στηρίξουν ενεργά και αποφασιστικά.

«Μας δίνει δύναμη η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, πορευόμενοι σε ταξική κατεύθυνση για την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ