Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μήνυμα διεκδίκησης και απεργιακής κλιμάκωσης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

Δεκάδες σωματεία από κάθε γωνιά της Ηπείρου διαδήλωσαν χτες στα Γιάννενα

Πάνω από 80 συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους από όλη την Ηπειρο, από δεκάδες χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σύλλογοι φοιτητών, αγροτοκτηνοτρόφων και επαγγελματιών συναντήθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση στα Γιάννενα χτες, συγκροτώντας ένα συλλαλητήριο που αποτελεί ήδη παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.

Στα μπλοκ των διαδηλωτών βρέθηκαν σωματεία και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις οι οποίες στοχεύουν ιδιαίτερα τη συνδικαλιστική δράση, με διεκδικήσεις για τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, για να γυρνάνε σώοι και υγιείς στο σπίτι τους μετά το τέλος της βάρδιας. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία δεκάδων προσφύγων, που με τα δικά τους πανό απαίτησαν τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο συλλαλητήριο εξέπεμψε το μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για άμεσες προσλήψεις, στον αντίποδα του «νέου ΕΣΥ» που φέρνει η κυβέρνηση με ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

«Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε, όχι στην κλοπή των ενσήμων μας, τώρα υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων έγραψε στο πανό της «Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».


Η συγκέντρωσή άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των συμβασιούχων στα νοσοκομεία. Τον λόγο πήραν ο Αλέξανδρος Μάρκου από το ΠΓΝΙ και η Αγγελική Παπαπάνου από το Νοσοκομείο Αρτας, καταγγέλλοντας την απόλυση το επόμενο διάστημα εκατοντάδων συμβασιούχων, την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν, για να υποκατασταθούν από εργολάβους.

Ακολούθησε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, ο οποίος κατήγγειλε το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και τον εμπαιγμό των μανταρινοπαραγωγών της περιοχής, που η κυβέρνηση τους μοιράζει ψίχουλα για τις περσινές καταστροφές την ώρα που δίνει εκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο Πάνος Ζώης, απολυμένος από το «The Mart» Ιωαννίνων στην προσπάθειά του να ορθώσει ανάστημα στην εργοδοσία και να οργανώσει τους συναδέλφους του στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ότι αυτό που φοβάται η εργοδοσία είναι οι εργαζόμενοι που οργανώνονται και διεκδικούν, γι' αυτό προσπαθεί να τους πετάξει έξω από τους χώρους δουλειάς.

Ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κατήγγειλε τα μέτρα της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο και κάλεσε όλα τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα στον Επισιτισμό, σε συντονισμό και κοινή απάντηση την επόμενη Τρίτη, στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων (βλ. σελ. 17).

Αγωνιστικό «παρών» και από πρόσφυγες
Αγωνιστικό «παρών» και από πρόσφυγες
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Γιώργο Μπούργο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, να τονίζει την ανάγκη μαζικοποίησης των σωματείων.

Οργάνωση - αποφασιστικότητα - αλληλεγγύη ο δικός μας δρόμος

Με έναν θερμό χαιρετισμό στα 67 πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλη την Ηπειρο και τη Λευκάδα άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων που παρευρέθηκαν χτες στα Γιάννενα.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας, επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με δεκάδες νεκρούς και τον λαό απροστάτευτο από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας διαλυμένο από την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, που προωθείται ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις απεργοκτόνες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Και έφερε πολλά παραδείγματα από την Ηπειρο, όπως ο πολυήμερος αγώνας των εργατών της «Ανακύκλωσης», των εργαζομένων στη «Market In», στον «Νηρέα», στην «Πίνδο», που αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο, το δίκιο τους, να ξηλώσουν στην πράξη το αντεργατικό πλαίσιο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα διδάγματα του αγώνα των διανομέων της «e-food» και του μεγαλειώδους αγώνα των λιμενεργατών του Πειραιά ενάντια στο μεγαθήριο της COSCO, που απέδειξαν ότι τα κέρδη των εμβληματικών επενδύσεων, συνολικά του κεφαλαίου, δεν μπορούν να τραφούν χωρίς την εκμετάλλευση, τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα των εργαζομένων.

«Η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει από την εναλλαγή των κυβερνήσεων», συνέχισε και πρόσθεσε ότι όλοι τους προσκυνούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, σπέρνοντας αυταπάτες ότι τα κέρδη και τα δικαιώματα των εργατών μπορούν να συμβαδίσουν.

«Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε εμείς. Οχι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου. Ολοι οι εργαζόμενοι ενιαία πρέπει να αντιπαλέψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου», τόνισε χαρακτηριστικά, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα χιλιάδων εργατών.

Ο,τι γίνεται σε κάθε χώρο δουλειάς μάς αφορά όλους

«Ολους μας αφορά ότι στον "Νιτσιάκο", στην "Πίνδο", στον Πτηνοτροφικό της Αρτας, στον "Αμβροσιάδη" οι εργάτες πρέπει να έχουν ενιαία σύμβαση που θα καθορίζει ωράρια, μισθούς, εργασιακές σχέσεις», συμπλήρωσε ο Ν. Εξαρχος, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Σημείο αναφοράς στην ομιλία του, η προειδοποίηση προς τη μεγαλοεργοδοσία της «Πίνδος» ότι δεν πρόκειται το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς και να υπερασπίζεται τους εργάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες οι απεργιακές αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις(2024-01-27 00:00:00.0)
Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο(2018-07-12 00:00:00.0)
Αγωνιστική πρωτοβουλία που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη(2017-04-27 00:00:00.0)
Δεν πέρασαν τα σχέδιά τους(2013-04-06 00:00:00.0)
Περιοδεία σε Αρτα και Γιάννενα(2011-12-14 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας(2004-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ