Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα με συλλαλητήριο στην Αθήνα και πολύμορφες κινητοποιήσεις

Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, «ανοίγοντας» νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με μια σειρά πολύμορφες δράσεις, που θα κορυφωθεί με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

«Δεν το βάζουμε κάτω. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε μέχρι να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα που μας χρωστούν οι κυβερνήσεις ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και εξαγγέλλουν νέες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 11 και την επόμενη Δευτέρα 18 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα, ενώ τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη τα σωματεία θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί απ' όταν η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, μέσω της ειδικής εκκαθάρισης, τα σωματεία επισημαίνουν ότι το εργοστάσιο και τα μεταλλεία υπολειτουργούν. «Αυτήν τη στιγμή μετά βίας λειτουργούν δύο καμίνια και δύο περιστροφικές (πριν από τον νόμο της ειδικής εκκαθάρισης λειτουργούσαν 5 καμίνια και 4 περιστροφικές), ενώ τα μεταλλεία ή έχουν σταματήσει την εξόρυξη ή υπολειτουργούν. Θέλουν να παραδώσουν - ξεπουλήσουν μία ΛΑΡΚΟ πλήρως απαξιωμένη - κλειστή...», σημειώνουν.

Τονίζουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί προκλητικά τους «μνηστήρες» της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και τις θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα εκβιάζει τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τους σχεδιασμούς της και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

«Προσπαθεί να μας απομακρύνει από την εργασία μας, για να μπορούν να διαλέξουν οι μελλοντικοί επενδυτές όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν. Μας εμπαίζει από τον έναν υπουργό στον άλλον και παράλληλα βάζει τα παπαγαλάκια της κάθε φορά να καλλιεργούν διάφορα σενάρια τρομοκρατίας, από το ότι "θα κλείσει τη ΛΑΡΚΟ" έως το ότι "δεν θα την ξαναχρηματοδοτήσει, δεν θα πληρωθούμε ή αν τη χρηματοδοτήσει θα είναι από τα χρήματα του δεδουλευμένου μόχθου μας" κ.τ.λ.», σημειώνουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους.

«Εχοντας αποκούμπι την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί αυτά τα δύο χρόνια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε. Αντέχουμε ακόμη, την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει. Η ΛΑΡΚΟ είναι η δουλειά μας, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ έχουμε τα σπίτια μας (...) Είμαστε όλοι στην εργασία μας, μάθαμε να περπατάμε ενωτικά και αποφασιστικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι», καταλήγει μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων, καλώντας τους εργαζόμενους και τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα.

Κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Για εργασιακό περιβάλλον και συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και το οποίο επιδεινώνεται εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας και τρομοκρατίας, κάνει λόγο σε ανοιχτή επιστολή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι η διαχρονική πολιτική απαξίωσης και εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ, από όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, έχει μεταμορφώσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας σε εργασιακό κάτεργο και είναι υπεύθυνη για πολλά εργατικά ατυχήματα, κάποια από αυτά θανατηφόρα, καθώς και επαγγελματικές ασθένειες.

Τονίζει επίσης ότι η εικόνα της εγκατάλειψης, της απαξίωσης των εγκαταστάσεων, της υπολειτουργίας, της μη λήψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων, έχει οξυνθεί τόσο την περίοδο προ ειδικής διαχείρισης, όσο και μετά τον διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή, μέχρι σήμερα.

Προσδιορίζει, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τιμή του νικελίου τα τελευταία δύο χρόνια, το ύψος της οποίας και σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στη ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ με ασφάλεια και να προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος.

Τονίζει επίσης ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το κλίμα ανασφάλειας που προκαλούν στους εργαζόμενους οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, η διαδικασία της εγκληματικής εκκαθάρισης και εκποίησης, καθώς και η αγωνία των εργαζομένων για το αν θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Σημειώνει πως στελέχη της επιχείρησης διαδίδουν, με κάθε αφορμή, σενάρια που προκαλούν σύγχυση, τρομοκρατούν και εντείνουν την ανασφάλεια στους εργαζόμενους, όπως ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ σταματά, ότι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη θα απολυθούν μετά το δικαστήριο ή σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα υπάρξει εισήγηση να μην προσληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την κυβέρνηση, τον ειδικό εκκαθαριστή και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να τοποθετηθούν άμεσα και γραπτώς πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή η μεγάλη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης στη Λάρυμνα(2023-01-10 00:00:00.0)
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων, με απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα(2021-10-06 00:00:00.0)
Στις 6 Μάη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απεργούν με όλη την εργατική τάξη(2021-04-23 00:00:00.0)
Διασφάλιση της λειτουργίας και μέτρα προστασίας ζητούν τα Σωματεία(2021-03-04 00:00:00.0)
Κάλεσμα γενικού ξεσηκωμού για τη ΛΑΡΚΟ με αφετηρία τη σύσκεψη της Κυριακής(2019-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ