Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021 - αριθ. φύλλου: 13854

Ενώνουμε τη φωνή μας στον δίκαιο αγώνα!

  • Για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους
  • Ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, όπου όλα θα «πωλούνται» και θα «αγοράζονται»
  • Για σχολείο ανοιχτό και ασφαλές, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει

ΚΚΕ: Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο στο αντιλαϊκό έργο στην Εκπαίδευση είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης, γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα


ΣΕΛ.  10   -   12

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο λαός θα τσακίσει τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

MotionTeam


ΣΕΛ.  8   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν φταίει η «κακιά η ώρα»

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια, εκείνο που αναδείχτηκε ως ζήτημα αιχμής από τους πυρόπληκτους και τις Επιτροπές Αγώνα ήταν να γίνουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, για να μην πνιγούν με τις πρώτες βροχές. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση παρουσίασε τα «ολιστικά» της σχέδια για την περιοχή, διαφημίζοντας μεταξύ άλλων και τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα που «θα ξεκινούσαν άμεσα».

Ολα αυτά όμως, πνίγηκαν, στην πρώτη νεροποντή, που αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τη γύμνια του κράτους, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού. Οι συμβάσεις με τους ανάδοχους, που μέσω των «αποκαταστάσεων» και των αναδασώσεων διεκδικούν να έχουν λόγο στην «αξιοποίηση» των καμένων δασών, προχώρησαν ταχύτατα, όχι όμως και τα αναγκαία έργα για την προστασία του λαού της περιοχής.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός δεν παπαγαλίζουν μόνο τα περί «ατομικής ευθύνης», αλλά έχουν και το θράσος να προκαλούν τους πυρόπληκτους - τώρα και πλημμυροπαθείς - με δηλώσεις όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «με τον θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα»! `Η με ...πορίσματα όπως αυτό του υπουργού Εσωτερικών, ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τις φωτιές στην Εύβοια με τις πλημμύρες που ακολούθησαν!

Οπως το καλοκαίρι με τις φωτιές, έτσι και τώρα με τις πλημμύρες, οι καταστροφές ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Στη σκηνή αυτού του εγκλήματος, θα διαπιστώσει κανείς την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης, που γίνεται ακόμα πιο καταστροφική στο έδαφος της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά. Θα ανακαλύψει επίσης ότι δύο μήνες τώρα, τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, με μικρές εξαιρέσεις, και ότι οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές μελέτες δεν έχουν καν εκπονηθεί!

Οι ελλείψεις αυτές και οι καθυστερήσεις δεν είναι βέβαια ...θέλημα θεού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, βάζοντας κι εδώ από την πίσω πόρτα την πρόφαση της «κλιματικής αλλαγής». Οι καταστροφές στη Β. Εύβοια, αλλά και στη Θεσσαλία και στη Δυτ. Ελλάδα, έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, στο βωμό του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, αφήνοντας στο έλεος των καιρικών φαινομένων την περιουσία, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Μήπως τα ίδια δεν βιώνουν και οι κάτοικοι στο Ληλάντιο Πεδίο της Εύβοιας, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες πριν από έναν και πλέον χρόνο; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, την οποία καταγγέλλουν οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους;

Στις 29 Σεπτέμβρη ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Την ώρα που τα μέτρα "στήριξης", οι αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια κινούνται με "ρυθμούς χελώνας", οι αποφάσεις για τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τρέχουν με διαδικασίες fast track (...) Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού της περιοχής, η αιτία για τα βάσανα που βιώνει».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια να ξαναστήσει τη ζωή του και να μπορέσει να μείνει στον τόπο του, ο λαός της περιοχής βρίσκει απέναντί του ένα κράτος εχθρικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αυτό επιβεβαιώνει και η τωρινή καταστροφή. Εχει συγκεντρώσει όμως πλούσια αγωνιστική πείρα, έχοντας δώσει ο ίδιος τη μάχη να σωθεί από τις φωτιές του Αυγούστου. Εχοντας οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις, που η απήχησή τους ξεπέρασε τα όρια του νησιού. Εχοντας συγκροτήσει Επιτροπές Αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Εκεί βρίσκεται η διέξοδος, κι αυτό κάνουν πράξη οι πυρόπληκτοι της Β. Εύβοιας. Κλιμακώνοντας τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία, με τη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα, για πανελλαδικό συντονισμό όλων όσους η γύμνια του κράτους αφήνει απροστάτευτους από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Ενα συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας, με το βλέμμα στο μέλλον

ΣΕΛ.  14   -   15

Eurokinissi

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης
  • ΚΚΕ: Οι πλημμύρες το χειμώνα και οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας
  • Επιτόπου κλιμάκια του ΚΚΕ // Μεγάλες ζημιές και σε Θεσσαλία - Δυτ. Ελλάδα
  • Σύσκεψη συντονισμού σήμερα από Επιτροπές Αγώνα πληγέντων απο φυσικές καταστροφές

ΣΕΛ.  20   -   21


ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Δίχως πάτο η εμπλοκή, δίχως τέλος οι κίνδυνοι για τον λαό

  • Υπογράφεται την Πέμπτη η Συμφωνία με τις ΗΠΑ // Προετοιμασία για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ
  • Αγωνιστικές πρωτοβουλίες την Πέμπτη από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις // Κινητοποιήσεις και από την ΚΝΕ

ΣΕΛ.  4   -   5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ