ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απροστάτευτοι με ευθύνη του κράτους

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών από την πρώτη στιγμή οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής

Στη Ζαγορά στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ
Στη Ζαγορά στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ
Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιέργειες, υποδομές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο υδροδότησης είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε την ανατολική Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα τον δήμο Αγιάς του νομού Λάρισας και αρκετά χωριά του Πηλίου στο νομό Μαγνησίας.

Για ακόμα μια φορά, ήρθαν στην επιφάνεια η γύμνια του κράτους και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες της ΚΟΒ Ζαγοράς - Μουρεσίου του ΚΚΕ, που σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μεγάλος όγκος νερών στα πλημμυρισμένα σπίτια στη Μακρυράχη προκλήθηκαν από αλλαγή της ροής λόγω μπαζωμένων οχετών του εθνικού κυκλώματος Πηλίου που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό και ποτέ δεν καθαρίζονται. Τα έργα αποκατάστασης σε όλα τα χωριά του δήμου από τις πλημμύρες του 2018 δεν έχουν ξεκινήσει σε ποσοστό πάνω από 70% σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά. Πολλά έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη αστοχήσει, όπως η πρόσφατη επισκευή του επαρχιακού δρόμου Ζαγοράς - Πουρίου, με αποτέλεσμα τα νερά να μην παροχετεύονται στα ρείθρα της οδού, ενώ η αντικατάσταση γεφυριών με οχετούς που μπαζώνονται γρήγορα, δημιουργεί τραγικές συνέπειες. Καμία μελέτη, καμία αποκατάσταση δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, σχετικά με τις 30 χαρακτηρισμένες ως πληγείσες - κατολισθαίνουσες περιοχές των οικισμών του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου το 2018 από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Σε κανένα μέχρι στιγμής σπίτι από τα πληγέντα του 2018 δεν έχει δοθεί αποζημίωση. Τα δημόσια κτίρια με πρώτο το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από εισροή υδάτων εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία».

Μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές

Η εικόνα της περιοχής το πρωί της Δευτέρας είναι αποκαλυπτική: Στο δήμο Αγιάς υπάρχουν ζημιές σε 30 σπίτια, σε 6 μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων και σε κάποια καταστήματα εστίασης. Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε μεγάλο μέρος του παραλιακού οδικού δικτύου και στην αγροτική οδοποιία. Ωστόσο τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθαν οι αγρότες που είδαν να καταστρέφεται το 80% της παραγωγής κάστανου, που η συγκομιδή του θα ξεκινούσε αυτές τις μέρες.

Αντίστοιχα, στα χωριά του Πηλίου, σπίτια και αυτοκίνητα στη Μακρυράχη καταπλακώθηκαν από φερτές ύλες. Καταστροφές σε βασικές υποδομές σημειώθηκαν σε Κεραμίδι, Καμάρι και Βένετο στον δήμο Ρήγα Φεραίου. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση σε βασικές υποδομές και στο οδικό δίκτυο του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, κυρίως στον δρόμο Ζαγοράς - Πουρίου. Στο νότιο Πήλιο, εγκλωβίστηκαν οικογένειες στον οικισμό Πατριχώρι, στο δρόμο προς το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, στα σπίτια τους, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, των κατολισθήσεων και των φερτών υλών.

Στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια του ΚΚΕ

Χτες, κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Συγκεκριμένα στο δήμο Αγιάς βρέθηκαν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στελέχη της Τομεακής Οργάνωσης Υπαίθρου Λάρισας, ενώ στο Πήλιο βρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες, τόνισαν πως η κακοκαιρία αποκάλυψε πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο. Απαντώντας στον προβληματισμό του κόσμου, αν «είναι δυνατόν το 2021 να ζούμε στο έλεος των πλημμυρών, των σεισμών, των φυσικών φαινομένων;», τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν πως «σήμερα, το βασικό κριτήριο για το τι θα παραχθεί, πού και με τι όρους καθορίζεται από το κέρδος των μεγάλων μονοπωλίων. Η πολιτική που εφαρμόζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, τις Περιφέρειες, τους δήμους και φυσικά την ΕΕ έχει αντίστοιχα ταξικό πρόσημο υπέρ των μεγάλων μονοπωλίων και απέναντι στους εργαζόμενους. Τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, όπως και αρκετά άλλα έργα υποδομών είναι μη επιλέξιμα στη λογική "κόστους - οφέλους" με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Σε αυτή τη βάση κάλεσαν τον λαό να οργανώσει από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του λαού της Βόρειας Εύβοιας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή
Δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μετρά για μία ακόμη φορά τις πληγές του. Μία συνηθισμένη βροχόπτωση στάθηκε ικανή να γκρεμίσει τα ψέματα της κυβέρνησης ότι «όλα πάνε καλά» και «τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς» και παράλληλα να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο την ανησυχία και τον φόβο των κατοίκων της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο λαός της Βόρειας Εύβοιας γίνεται για δεύτερη φορά θύμα της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως κόστος και ευθύνεται τόσο για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου όσο και για τις ζημιές που προκάλεσαν οι αναμενόμενες μετά την πυρκαγιά πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Οκτώβρη.

Εικόνες καταστροφής

Τα εντονότερα προβλήματα παρατηρούνται στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Αννας έως τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 200 σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Μεγάλες ζημιές υπέστη το ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Δρόμοι που συνδέουν τα χωριά καταστράφηκαν, γεφύρια υπέστησαν ζημιές, το εσωτερικό οδικό δίκτυο παραλιακών οικισμών διαλύθηκε. Καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα έχουν σημειωθεί και στο δίκτυο ύδρευσης, με παραλιακούς οικισμούς να είναι χωρίς πόσιμο νερό. Επίσης, τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι παραλίες στην Αγία Αννα, στην Κοστικιά και το Αχλάδι του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και το Ψαροπούλι Βασιλικών του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού.

Στο Αχλάδι

INTIME NEWS

Στο Αχλάδι
Την ίδια στιγμή, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας συνέδραμαν τον απεγκλωβισμό κατοίκων των παραλιακών οικισμών Αγίας Αννας, Αχλαδιού και Ψαροπουλίου, καθώς εξαιτίας των καταστροφών στο οδικό δίκτυο η πρόσβαση από και προς κατοικίες ήταν αδύνατη.

Οι κάτοικοι της περιοχής που δύο μήνες πριν έδωσαν μόνοι τους τη μάχη με τις φλόγες για να γλιτώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, παρέμειναν και αυτήν τη φορά απροστάτευτοι, βλέποντας τα νερά της βροχής να κατεβαίνουν ανεξέλεγκτα από τις καμένες πλαγιές των βουνών, παρασύροντας ποσότητες χώματος, στάχτης, σπασμένων κλαδιών, κορμούς δέντρων, πέτρες και να πλημμυρίζουν τα σπίτια, τα καταστήματα, τα περιβόλια και τα κτήματά τους.

Τα αντιπλημμυρικά ...στα χαρτιά

Η πραγματικότητα είναι ότι για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια και τους δήμους είναι η διάνοιξη και ο καθαρισμός ορισμένων ποταμών και ρεμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

Τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, που θα μπορούσαν, σε έναν βαθμό, να βοηθήσουν στη συγκράτηση του εδάφους και να αποτρέψουν τη μεταφορά φερτών υλών, υλοποιούνται μόνο σε τρεις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, εκεί δηλαδή που έχουν οριστεί «ανάδοχοι». Μάλιστα, και εκεί που υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα, όπως κορμοπλέγματα, δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, όπως έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά φράγματα σε ρέματα και χειμάρρους, παρεμβάσεις διοχέτευσης της ροής των υδάτων κ.ά.

Αλλες προτεραιότητες

Στην Αγία Αννα
Στην Αγία Αννα
Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι οι ανάγκες και η προστασία του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αντίθετα, προτεραιότητά της είναι να προχωρήσουν τα σχέδια της «επιτροπής ανασυγκρότησης» και να στρωθεί το έδαφος για να μετατραπεί η καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας σε πεδίο κερδοφορίας για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη γραπτή απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε βουλευτές του ΚΚΕ, που κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή το ψήφισμα που ενέκρινε ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κρατική υπηρεσία, δεν έχει κατατεθεί σε αυτήν κανένα σχετικό αίτημα, ειδικά αιτιολογημένο, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στη Βόρεια Εύβοια έργο Εθνικού επιπέδου και να ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Από την απάντηση αυτή προκύπτουν οι εγκληματικές ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που δεν έχει υποβάλει κάποιο σχετικό αίτημα, αλλά και αυτές της κυβέρνησης, που δεν θεωρεί εκ των πραγμάτων ζήτημα «Εθνικού επιπέδου» τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Βόρεια Εύβοια.

Οργή και αγανάκτηση

Πριν καλά καλά καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις στάχτες και τα αποκαΐδια της πυρκαγιάς, οι κάτοικοι των χωριών στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας ρίχθηκαν στη μάχη για να απομακρύνουν τα νερά και τις λάσπες από τα σπίτια, τις αυλές, τα καταστήματα και τις καλλιέργειές τους.

Στους περισσότερους κυριαρχούσαν βουβή οργή και αγανάκτηση που τις διαπίστωνε κανείς στο βλέμμα τους, όσο αγωνίζονταν με φτυάρια, σκούπες, λάστιχα και καρότσια να απομακρύνουν τα νερά και τις λάσπες. Εντονη επίσης ήταν και η απογοήτευση. «Μας έκαψαν και τώρα μας αφήνουν να πνιγούμε. Ο,τι γλιτώσαμε από τις φωτιές, θα το χάσουμε από τις πλημμύρες», σημείωναν στην επιτόπια παρουσίας του «Ριζοσπάστη». «Χορτάσαμε υποσχέσεις. Ολοι ξέραμε τι θα ακολουθήσει μετά τη φωτιά και η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι δεν έκαναν τίποτα. Το νερό της βροχής, που σε διαφορετικές συνθήκες θα ήταν καλοδεχούμενη για να ποτιστούν οι ελιές και οι άλλες καλλιέργειες, κατέβαινε ανεξέλεγκτα από το βουνό, χωρίς κανένα μέτρο για την αναχαίτιση και τη διοχέτευσή του», σημείωσε χαρακτηριστικά κάτοικος στην πλημμυρισμένη παραλία της Αγίας Αννας.

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες με καταστήματα εστίασης και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αγία Αννα, στο Αχλάδι και το Ψαροπούλι τόνιζαν ότι πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα. «Καταστραφήκαμε τον Αύγουστο από την πτώση της κίνησης και χωρίς να δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση ή άλλη στήριξη, καθώς δεν είμαστε άμεσα πληγέντες από την πυρκαγιά και τώρα δεχόμαστε το τελειωτικό χτύπημα», ανέφερε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης που είδε τα νερά να πλημμυρίζουν το μαγαζί του.

Στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας το ΚΚΕ

Οπως στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το ΚΚΕ στάθηκε, συνεχίζει να στέκεται και αυτήν τη φορά στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας.

Κλιμάκια του Κόμματος από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παππάς και ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλη της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, περιόδευσαν στους παραλιακούς οικισμούς της Αγίας Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, ενώ δεύτερο κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Θανάση Καμαράτο, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ιστιαίας - Αιδηψού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιόδευσε στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, περιόδευσε στους παραλιακούς οικισμούς της Αγίας Αννας και του Αχλαδιού, στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει:

«Οι δηλώσεις του κ. Τριαντόπουλου, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, για λογαριασμό της κυβέρνησης, ότι "έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα", είναι απαράδεκτες αοριστολογίες που κρύβουν την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπως ήταν και οι πυρκαγιές του Αυγούστου. Μιλάμε για έγκλημα γιατί 2 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα αντιδιαβρωτικά έργα θα μπορούσαν να βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης για το σύνολο της καμένης περιοχής κι όμως μόνο ελάχιστα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει. Οι αντιπλημμυρικές μελέτες δεν έχουν εκπονηθεί. Μιλάμε για έγκλημα γιατί ήταν γνωστό μέρες τώρα ότι αναμένεται κακοκαιρία. Και μάλιστα η διάρκεια και το ύψος της βροχόπτωσης δεν ήταν τέτοιο που να δικαιολογεί την καταστροφή που ακολούθησε. Γι' αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες και οι δηλώσεις του κ. Τριαντόπουλου είναι προκλητικές.

Με την πρώτη βροχή πνίγηκε το πολυδιαφημιζόμενο και δήθεν ανθρωποκεντρικό σχέδιο "ανασυγκρότησης" του κ. Μπένου. Οι καταστροφές από την πυρκαγιά και από την πλημμύρα που ακολούθησε αποδεικνύουν με οδυνηρό για τον λαό της περιοχής τρόπο ότι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι κίνδυνος - θάνατος για τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό του λαού της περιοχής και θα πρωτοστατήσει για να εκτελεστούν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών. Ο λαός έχει υποχρέωση να καταλογίσει τις βαριές ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να αντιπαλέψει την εγκληματική τους πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΧΑΪΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας ζητάνε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

Τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας έχουν ανησυχήσει, όπως είναι φυσικό, τους πυρόπληκτους σε Αχαΐα και Ηλεία. Δύο και πλέον μήνες από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στους νομούς τους δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Αχαΐας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 π.μ. στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, ενώ η αντίστοιχη της Ηλείας, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα του νομού στον Πύργο.

Να σημειωθεί ότι χτες η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ζητώντας άμεσα αντιπλημμυρικά έργα για περιοχές εντός του δήμου. Ο δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται για αρμοδιότητες της... Περιφέρειας.

Προετοιμάζεται το συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πύργο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στην Ηλεία η προετοιμασία για το συλλαλητήριο της Πέμπτης, που καλούν η Συντονιστική Επιτροπή και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι δασικές πυρκαγιές. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν περιοδείες στα πυρόπληκτα χωριά, με πρόγραμμα που συνεχίζεται καθημερινά.

Η Ομοσπονδία καλεί μάλιστα τους αγρότες να συμμετάσχουν με τα μηχανήματά τους σε προσυγκέντρωση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στις 11 το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Στο επίκεντρο, εκτός των πυρόπληκτων, βρίσκεται η χαμηλή τιμή πώλησης της σταφίδας, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής.

Επιπλέον, προετοιμάζονται και οι άλλες δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των πυρόπληκτων, όπως είναι η οργάνωση δύο μεγάλων συναυλιών στις 30 Οκτώβρη και στις 13 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Κυβερνητικός κυνισμός

Με προκλητικό τρόπο και μπόλικη αυταρέσκεια μέσω των αξιωματούχων της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τη νέα καταστροφή από τις βροχοπτώσεις, που ελλείψει αντιπλημμυρικών μέτρων, με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές και ειδικά στις πυρόπληκτες.

Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, σε τηλεοπτικό σταθμό, επιχείρησε να αμφισβητήσει τη σύνδεση που έχουν οι πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους από τον Ευβοϊκό κόλπο έως τις ακτές που βλέπουν στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «δεν έχει αποδειχθεί ότι τα δύο φαινόμενα συνδέονται». Τέτοιος κυνισμός, όταν οι κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να πνίγονται στις λάσπες και τα φερτά υλικά από το βουνό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, που είπε ότι «παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο» και καυχήθηκε ότι «έχουμε συντμήσει τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα».

Ταυτόχρονα επικαλέστηκε ότι «δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με τον θεό, να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα» και ισχυρίστηκε ότι τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για τις φυσικές καταστροφές αποτελούν «αποζημίωση», όταν επί της ουσίας καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των ζημιών.

Σήμερα η κοινή σύσκεψη πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην κοινή σύσκεψη, σήμερα Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 στην πλατεία Κάνιγγος).

Συγκεκριμένα στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας για συντονισμό της δράσης και του αγώνα και συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη ανταποκρίθηκαν οι: Επιτροπή Κατοίκων Θρακομακεδόνων - Βαρυμπόμπης, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αλιακ Μαχαλά Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Επιτροπή Πυρόπληκτων Αν. Μάνης, Επιτροπή Πυρόπληκτων Γορτυνίας, Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Ληλαντίου Χαλκίδας και Επιτροπή Πλημμυροπαθών Καστέλλας Ψαχνών.

Περιοδεία στα πλημμυρισμένα χωριά

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων στη Βόρεια Εύβοια, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα βρέθηκαν στα χωριά που πλημμύρισαν, καταγράφοντας τις ζημιές και τις πρόσθετες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Στάθη Λιαγκάκη, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου, περιόδευσε το πρωί της Κυριακής στα χωριά του παραλιακού μετώπου της Αγίας Αννας, ενώ μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στέκονται στο πλευρό του λαού της περιοχής, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ