Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«Δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα... »

«Δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα...»: Ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο, που σήμανε και την έναρξη της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή.

Οι Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος, ταξίδεψαν τον κόσμο, που είχε κατακλύσει από νωρίς την Κεντρική Σκηνή, στην ποίηση του Αλκη Αλκαίου. Η ενορχήστρωση ήταν του Θύμιου Παπαδοπούλου.

«Ο ποιητής που υποδύεται τον στιχουργό». Ετσι συνήθιζε να τον χαρακτηρίζει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο άνθρωπος που σύστησε τον Αλκη Αλκαίο στην ελληνική δισκογραφία μελοποιώντας το 1978 το ποίημα «Φλεβάρης 1848», που είχε δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης». Από τότε ξεκινά το μεγάλο του ταξίδι στην ελληνική δισκογραφία, χαρίζοντάς μας μερικά από τα πιο όμορφα, αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια.

Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν και στη συναυλία της Παρασκευής, από το «Εμπάργκο» και «Στου αιώνα την παράγκα» του Θ. Μικρούτσικου μέχρι το «Εντελβάις» του Μάριου Τόκα, και από τα «Τραγούδια που ζούνε λαθραία» και «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος» του Μίλτου Πασχαλίδη στο «Χορεύω» και «Δε σηκώνει» του Βασίλη Παπακωνσταντινου, στο «Ο φύλακας και ο βασιλιάς» του Σωκράτη Μάλαμα και στα «12+1 ηλιοτρόπια» του Παντελή Θαλασσινού.


Με το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή να ξεκινά το αφιέρωμα και στη συνέχεια τον Μίλτο Πασχαλίδη να ευχαριστεί την ΚΝΕ που του ανέθεσε να φτιάξει αυτό το αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Αλκη Αλκαίο. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο άλλο καλλιτεχνικό μισό του Αλκαίου, τον αγαπημένο μας Θάνο Μικρούτσικο, ανακοινώνοντας από τη σκηνή ότι το «Εμπάργκο», ο εμβληματικός δίσκος των Μικρούτσικου και Αλκαίου, θα επανακυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη με τις ερμηνείες του ίδιου και του Θηβαίου, κάτι που ήταν και επιθυμία του ίδιου του Θάνου.

Αμέσως μετά, το πρόγραμμα ξεκινά, οι φωνές των τραγουδιστών σιγά σιγά γίνονται ένα με τον κόσμο, και το χειροκρότημα όλο και πιο θερμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ