Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της στον Περισσό

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχαν το πρωί της Παρασκευής στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό οι αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Νεολαίας άλλων χωρών που συμμετέχουν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στην ομιλία με την οποία άνοιξε τη συνάντηση, ο Ελ. Βαγενάς καλωσόρισε τις διεθνείς αντιπροσωπείες, παρουσιάζοντας στη συνέχεια συνοπτικά - απευθυνόμενος κυρίως σε νέους συντρόφους που βρίσκονται για πρώτη φορά στη χώρα μας - βασικά στοιχεία σχετικά με τη δράση του ΚΚΕ και τη μάχη που έδωσε για την επαναστατική προγραμματική και οργανωτική του ανασυγκρότηση, για τον εμπλουτισμό της προγραμματικής του αντίληψης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα και τις αιτίες της αντεπαναστατικής ανατροπής. Υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί το Κόμμα με πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, την ανάγκη που εκτίμησε το 21ο Συνέδριο για ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση και ενεργοποίηση του περίγυρου του Κόμματος για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά.


Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρθηκε στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στις πολεμικές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που πυκνώνουν σε περιφερειακό επίπεδο και τις εξελισσόμενες τάσεις αναδιάταξης περιφερειακών και διεθνών οικονομικών - πολιτικών και στρατιωτικών - πολιτικών συμμαχιών, σε άμεση σύνδεση με τη διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στην προσπάθεια όλων των καπιταλιστικών κρατών, με βασικό εργαλείο την πολιτική της λεγόμενης «Νέας Πράσινης Συμφωνίας», να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία πρόταση αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει ή να ακυρώσει τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής ή να οδηγήσει τάχα σ' έναν πιο δίκαιο κοινωνικά, πιο φιλικό στο περιβάλλον και πιο φιλειρηνικό καπιταλισμό. Ειδικά στην Ελλάδα, τόνισε, σήμερα έχουν δοκιμαστεί όλες οι αστικές κυβερνητικές πολιτικές λύσεις και όλες φόρτωσαν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς όλα τα αστικά κόμματα, ανεξαρτήτως «περιτυλίγματος», επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν την αστική τάξη της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα από την περίοδο της πανδημίας και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή του Κόμματος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, αλλά και για να δυναμώνει ο προβληματισμός για τις συνολικότερες αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές. Στάθηκε, ακόμα, στην πλούσια πείρα και τη σημασία της δράσης του ΚΚΕ και των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με οδηγό τον στόχο της ανασύνταξής του, απέναντι στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

Επισήμανε, τέλος, την πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό, εργατικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με μόνιμο μέλημα τη συμβολή στην ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δέχεται σφοδρή ιδεολογική, πολιτική επίθεση από δυνάμεις που στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Καθοριστικής σημασίας η υπεράσπιση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών αρχών

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέλη των αντιπροσωπειών Οργανώσεων, για θέματα όπως τα συμπεράσματα του ΚΚΕ σχετικά με τις αιτίες των αντεπαναστατικών ανατροπών στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη, για τον προλεταριακό διεθνισμό, σε αντιπαράθεση με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, για τη μεγάλη άνοδο της Κίνας και τον ρόλο που διαδραματίζει κ.ά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο Ελ. Βαγενάς ανέδειξε κωδικοποιημένα συμπεράσματα από τη μελέτη της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα σχετικά ντοκουμέντα από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι διαθέσιμα μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες στη διεθνή ιστοσελίδα του Κόμματος.

Αναφορικά με τον προλεταριακό διεθνισμό, υπογράμμισε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της ιδιαίτερα θετικής πείρας από τη στενή και συντροφική σχέση που έχουν αναπτύξει το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας, με κοινή δράση και κοινές ανακοινώσεις σε κρίσιμες στιγμές, απέναντι στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διαπάλη των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αλλά και απέναντι σε σχέδια «συνεκμετάλλευσης» του ενεργειακού πλούτου, σχέδια προς όφελος των μονοπωλίων που όχι μόνο δεν «επιλύουν» αλλά μεταθέτουν ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις για το επόμενο διάστημα και δημιουργούν νέα προβλήματα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων στις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ντύνουν την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το Πεκίνο με αντικομμουνιστικό μανδύα, δεν μπορεί να συγκαλύπτει τον χαρακτήρα της Κίνας σήμερα, την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε αυτήν και το ότι ο καπιταλιστικός της χαρακτήρας προχωρά σε όλη την υδρόγειο, δεν μπορεί να κρύψει τον πολύ υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από κινεζικά μονοπώλια.

Σε σύντομη παρέμβαση που έκανε ο Γ. Μαρίνος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα βασικά στοιχεία της εποχής μας ως εποχής που εκφράζει την αναγκαιότητα περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό και καθορίζει τον χαρακτήρα της επανάστασης στις μέρες μας. Ανέφερε ότι «ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι ποιοτικά ανώτερο σύστημα, έχει κανόνες και αρχές. Αυτές τις αρχές είναι ανάγκη να τις υπερασπιστούμε. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός - κομμουνισμός με μονοπώλια, με εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ