Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσουχτερός χειμώνας

Παράγοντας της αγοράς Ενέργειας και κάτοχος ενός από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου έλεγε τις προάλλες ότι «η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ». Προσθέτοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις στην αγορά Ενέργειας οδηγεί στην «τέλεια καταιγίδα», σημείωσε: «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου "Μήδειας" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Τα «κακά μαντάτα» ωστόσο καθόλου δεν αφορούν την κερδοφορία του συγκεκριμένου ομίλου, που το πρώτο εξάμηνο του 2021 βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού ρεκόρ κερδοφορίας, με αύξηση 51% στα καθαρά κέρδη! Μέρος αυτής της κερδοφορίας οφείλεται και στο γεγονός ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια εισαγωγών φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα σήμερα να αγοράζουν φθηνότερα και να πουλάνε ακριβότερα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανοίγουν αυτές τις μέρες τους λογαριασμούς του ρεύματος με κρατημένη την ανάσα. Ο δύσκολος χειμώνας, για τον οποίο προειδοποιούν οι ίδιοι οι καπιταλιστές, πρέπει να σημάνει συναγερμό για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος. Το σύνθημα «ρεύμα φτηνό - θέρμανση για τον λαό» να γίνει προμετωπίδα των διεκδικήσεων.

Τι λείπει;

«Οι γνώσεις και η θέληση δεν λείπουν από τους εργαζόμενους, ούτε η συνεργατική τους διάθεση. Αυτό που λείπει όμως από αυτούς είναι το κεφάλαιο», αποφάνθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας για τον αγώνα των διανομέων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θέσπισε η ΕΕ, επειδή δεν ήθελαν να «χρηματοδοτήσουν την ανεξαρτησία των εργαζομένων». Μα ακριβώς ως «ανεξαρτησία» προβάλλει και η εργοδοσία τη «λύση» του freelancing σε ό,τι αφορά τους διανομείς! Από την πλευρά τους βέβαια οι εργαζόμενοι, που βγήκαν μαζικά στους δρόμους, ούτε κεφάλαια ζήτησαν, ούτε «αυτοδιαχείριση», αλλά δουλειά με δικαιώματα. Τις «λύσεις» που βγάζουν ο Βαρουφάκης και το κόμμα του από τα συρτάρια της ΕΕ τις έχουν ξανακούσει οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους από όλες τις κυβερνήσεις, που τους καλούσαν να γίνουν οι ίδιοι εργολάβοι του εαυτού τους. Πειράματα αυτοδιαχείρισης επίσης έχουν δοκιμάσει, όπως στα Πετρέλαια της Καβάλας, όπου με τιτάνιες θυσίες κράτησαν ανοιχτό το εργοστάσιο και την εξόρυξη. Στη συνέχεια όμως αυτό οδηγήθηκε στην αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, μέγγενη της διαχείρισης από μονοπωλιακό όμιλο, και σήμερα, για τα κέρδη του ομίλου, οι εργαζόμενοι απολύονται και «εργολαβοποιούνται». Το τι λείπει, λοιπόν, το βρήκαν μόνοι τους οι εργαζόμενοι, που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα και κατάφεραν να στριμώξουν την εργοδοσία.

Ο καλός ο μύλος

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός μιας τρικομματικής κυβέρνησης και όλοι οι συνδυασμοί είναι «πάνω στο τραπέζι», αποδεικνύοντας πως τα βασικά αστικά κόμματα «τα ενώνουν πολλά». Εχουμε και λέμε: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ τις δύο τελευταίες τετραετίες και συνολικά έχουν συγκυβερνήσει 12 χρόνια στον «μεγάλο συνασπισμό». Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που είναι αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει στήσει όλη την προεκλογική εκστρατεία ως ο «διάδοχος» και «συνεχιστής» της Μέρκελ. Παράλληλα, το SPD δηλώνει έτοιμο να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους (FDP), το οπορτουνιστικό κόμμα «Η Αριστερά». Η «Αριστερά» δηλώνει πως χρειάζεται μια «πολιτική προοδευτική αλλαγή» και επιμένει πως πρέπει να συμμετέχει σε κυβέρνηση με το SPD (με καγκελάριο τον «διάδοχο» της Μέρκελ) και τους Πράσινους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι ανοιχτοί σε συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και την «Αριστερά». Μέσα σε αυτόν τον μύλο, έχουμε και στην Ελλάδα τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία θα είναι «προοδευτική» εξέλιξη για τους λαούς της Ευρώπης...

Πολυεργαλείο

Οποιος ξέρει να διαβάζει, μπορεί άνετα να αντιληφθεί το μέγεθος της προβοκάτσιας που επιχειρεί δημοσίευμα των «Νέων» σε βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Η εφημερίδα χρησιμοποιεί φωτογραφία από κινητοποίηση σε δημόσιο νοσοκομείο, με υγειονομικούς να κρατούν πλακάτ, με αιτήματα όπως για μαζικές προσλήψεις, για μέσα ατομικής προστασίας και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Κι όμως, ενώ «βγάζουν μάτι» οι δίκαιες αυτές διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η εφημερίδα σχολιάζει από κάτω ότι πρόκειται για «αντιεμβολιαστές», που τάχα ισχυρίζονται ότι «το εμβόλιο είναι περιττό» και ότι η πανδημία «αντιμετωπίζεται με προσλήψεις και κρατικοποιήσεις». Δεν φτάνει που εδώ και μέρες οι γραφικοί «αντιεμβολιαστές» που βολοδέρνουν έξω από τα σχολεία και δίνουν σόου βρίσκουν «βήμα» σε κάθε κανάλι και εφημερίδα για να διαδίδουν τις αρλούμπες τους, τώρα τα ίδια ΜΜΕ συκοφαντούν τους υγειονομικούς που αγωνίζονται. Κάπως έτσι «καρφώνονται» βέβαια, αφού αποδεικνύεται ότι όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται με τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους αποτελεί «πολυεργαλείο» για την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της: Τόσο ως βολικό άλλοθι, για να φορτώνει σε μερικούς γραφικούς το φούντωμα της πανδημίας, όσο και για να συκοφαντεί τα σωματεία και τους φορείς που αποκαλύπτουν τα οξυμένα προβλήματα στα νοσοκομεία και διεκδικούν μέτρα προστασίας του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org