Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Διαχρονική η φροντίδα του ΚΚΕ για τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας και των ντοκουμέντων της

Μια ζωντανή αναδρομή της προσπάθειας διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την Αθήνα και την έδρα της ΚΕ τον Οκτώβρη του 1994, ήταν η ειδική παρουσίαση των διαδικασιών συντήρησης και διατήρησης του υλικού του Ιστορικού Αρχείου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο χώρο Ιστορίας του 47ου Φεστιβάλ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Αννα Αγαθοκλέους, από την Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου, η οποία ανέφερε ότι εκτός των άλλων η παρουσίαση υπογραμμίζει την ανάγκη προσφοράς σημαντικών υλικών στο Αρχείο της ΚΕ, που «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να διασωθούν, να διαφυλαχθούν, αλλά και να αναδειχθούν, να συμβάλουν και αυτά με τη σειρά τους στην ιστορική αλήθεια».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Π. Μαυραντώνης, υπεύθυνος του Εργαστηριού Συντήρησης της ΚΕ, χημικός μηχανικός, που με πλήθος φωτογραφιών και ντοκουμέντων σε ψηφιακή μορφή που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση, παρέθεσε τους παράγοντες αλλοίωσης των αρχειακών υλικών όπως αυτών που είναι σε χάρτινη μορφή και στη συνέχεια τις μεθόδους συντήρησης που ακολουθούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη πείρα που έχει αποκομισθεί από την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης του Αρχείου με τη συμβολή χιλιάδων συντρόφων και φίλων του Κόμματος, επιστημόνων και φορέων, οι οποίοι πάλεψαν με τη λάσπη κάτω από αντίξοες συνθήκες μετά την πλημμύρα του 1994.


Η Γιώτα Κονταξιδάκη, συντηρήτρια έργων ζωγραφικής στο εργαστήριο, με τη σειρά της αναφέρθηκε στις μεθόδους αποκατάστασης των υλικών τόσο αυτών που προέρχονταν από τις πλημμύρες αλλά και όσων προσφέρονται στο Κόμμα, τα οποία και αυτά έχουν φανερά τα σημάδια του χρόνου πάνω τους.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Περίπτερο Ιστορίας, να δουν εκδόσεις του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, να ενημερωθούν μέσα από το ξεχωριστό φυλλάδιο που υπήρχε στον χώρο, για τις δυνατότητες που παρέχει το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στους νέους ερευνητές, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πηγές της Ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί επισκέπτες που κάνουν στάση στο περίπτερο Ιστορίας έχουν συνδράμει οικονομικά για την αποπεράτωση του Μουσείου στο Νεστόριο Καστοριάς και για το Μνημείο στο Μεζούρλο της Λάρισας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας, των διδαγμάτων της μέσω και της ανάπτυξης του δικτύου Μουσείων και Μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ