Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«Εμείς γυρνάμε καταπάνω σας των πυροβόλων μας την μπούκα... »

Θερμό χειροκρότημα για την παράσταση «Οι μέρες της Κομμούνας» που ανέβασε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

«Βλέποντας πως καθόλου δεν μπορείτε να δώστε μεροδούλι ανθρωπιάς θα κάνουμε δικά μας τα εργοστάσια, είναι αρκετό αυτό για μας... Βλέποντας πως η κυβέρνηση αυτή, τα όσα μας τάζει δεν τηρεί, απόφαση να χτίσουμε καλή ζωή, που εμείς θα κυβερνάμε. Κι αφού η μόνη γλώσσα που ακούτε είναι η βουή των κανονιών μας, τότε εμείς γυρνάμε καταπάνω σας των πυροβόλων μας την μπούκα»...

Τιμώντας τις κόκκινες μέρες της Κομμούνας η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επέλεξε φέτος να ανεβάσει το θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Οι μέρες της κομμούνας». Πρώτη παρουσίαση, στο κοινό του Φεστιβάλ, την Πέμπτη το απόγευμα στο θεατράκι στο στέκι του Πολιτισμού.

Τα «φώτα» στρέφονται στο επαναστατημένο Παρίσι και στις έντονες συζητήσεις των κομμουνάρων τόσο για τον παλιό κόσμο που έχει σαπίσει, όσο και για το μέλλον που εγκαινίασε η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα. Ο άφθαστος ηρωισμός, ο νέος κόσμος που ανατέλλει, αλλά και οι αμφιβολίες, οι ταλαντεύσεις είναι όλα παρόντα στο έργο. Από τη μία, ο παλιός ο κόσμος που γνωρίζει πολύ καλά πως «το θεμέλιο του πολιτισμού μας είναι η ιδιοκτησία, πρέπει να την υπερασπιστούμε έναντι οιουδήποτε τιμήματος» και από την άλλη οι εργάτες του Παρισιού που συνειδητοποιούν πια την αποστολή της τάξης τους... «Βλέποντας να υψώνετε παλάτια και στέγη πουθενά για μας... Απόφαση να γίνουνε δικά μας! Οι τρώγλες περίσσεψαν για μας».


Και η ανταπόκριση του κόσμου, που γέμισε το θεατράκι ήταν ιδιαίτερα ζεστή! Το χειροκρότημα δυνατό! Τα μέλη της θεατρικής ομάδας με πρόσωπα που λάμπουν, είναι διπλά περήφανα, μιας και μέσα στο καλοκαίρι η θεατρική ομάδα κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και ξεκίνησαν πρόβες διά ζώσης για να καταφέρει να είναι «πιστή» για ακόμα μια χρονιά στο ραντεβού του Φεστιβάλ. Μέσα από την καθοριστική βοήθεια του σκηνοθέτη της ομάδας Γιώργου Τσαγκαράκη, τις πλούσιες συζητήσεις που συνόδευαν τις πρόβες για να κατανοηθούν οι φοβερές εκείνες μέρες της Κομμούνας, η θεατρική ομάδα τα κατάφερε για ακόμα μια φορά!

Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν: Βαγγέλης Βάντζος, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Νίκος Γιόφτσος, Δήμητρα Ελευθερίου, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Ζίρα, Χριστιάνα Κιόσια, Σπύρος Μαμάης, Τάσος Μανωλόπουλος, Δανάη Μάντζου, Μάγδα Μαρμάρου, Αναστασία Ματθαίου, Δημήτρης Μπακλαβάς, Κώστας Σαζακλόγλου, Γιώτα Σπανού, Σίντυ Τανέ, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Κώστας Τσίτσικας, Αποστόλης Φραγκούλης και οι μικροί: Δημήτρης και Στέφανος.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιοβάνα Καποδίστρια. Σκηνικά: Βικτώρια Νταρίλα. Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Ιωάννα Σαγώνα. Απόδοση τραγουδιών στα ελληνικά: Γιώργος Θεοφάνους, Αμέρισσα Φτούλη. Ηλεκτρική κιθάρα, θέρεμιν: Γιώργος Θεοφάνους. Τραγούδι, κρουστά: Αμέρισσα Φτούλη. Sound design: Γιώργος Θεοφάνους. Φωτισμοί: Γκίκας Γιακουμής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ