Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες τα προσφυγόπουλα εκτός Εκπαίδευσης

Υποδοχή προσφυγόπουλων σε σχολείο του Περιστερίου το 2019
Υποδοχή προσφυγόπουλων σε σχολείο του Περιστερίου το 2019
Λιγότερο από το 15% των παιδιών που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς παρακολούθησαν πέρυσι σχολείο. Για όσα παιδιά βρίσκονται, δε, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) το ποσοστό παρακολούθησης ήταν 0,3%, δηλαδή μόνο 7 παιδιά από τα 2.900 παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Αυτό τονίζουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η «Save the Children». Ετσι, το μέλλον περίπου 20.000 - όπως εκτιμάται - προσφυγόπουλων βρίσκεται «στον αέρα», λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που τα αποκλείει, ουσιαστικά, από το σχολείο και αρνείται το δικαίωμά τους στην Εκπαίδευση.

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν πως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, η απουσία ρυθμίσεων μεταφοράς, η πανδημία, η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στις δομές επιδείνωσαν την κατάσταση για τα παιδιά αυτά. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας που διαμένουν σε καταυλισμούς προσφύγων ήταν 10.431, με μόνο 1.483 από αυτά να φοιτούν στο σχολείο.

Οι φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των διοικήσεων των σχολείων, περιγράφοντας με σαφήνεια την υποχρέωσή τους να εγγράφουν και να διευκολύνουν τη σχολική φοίτηση όλων των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org