Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών

Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης ζητούν την αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι πυρόπληκτοι στην Αχαΐα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Ερώτηση:

«Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα και αμπέλια, πυκνά πευκοδάση και σπίτια έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς, με τη μία πυρκαγιά να ξεσπά μετά την άλλη στην Αχαΐα, στον δήμο Ερυμάνθου, στο Νέο Σούλι Πάτρας, στην Αιγιάλεια (περιοχές από Λαμπίρι έως Ζήρια), προκαλώντας οργή και απόγνωση σε εργατικές οικογένειες, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους - μικρούς επαγγελματίες.

Κάτοικοι των παραπάνω περιοχών αφήνουν αιχμές ότι η αποψίλωση δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων κάνει τα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους. Σε πάνω από 3.000 στρέμματα υπολογίζονται οι καμένες εκτάσεις στην Αχαΐα, πολλές από αυτές καλλιεργήσιμες.

Οι μικροί παραγωγοί, με το εισόδημα ήδη τσακισμένο από την ΚΑΠ της ΕΕ, δεν θα έχουν εισόδημα όχι μόνο φέτος αλλά και για αρκετά χρόνια μετά, αφού οι καλλιέργειές τους (ελιά, αμπέλι) χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποδώσουν παραγωγή ξανά.

Η έλλειψη σε έργα και παρεμβάσεις δασοπροστασίας, οι ακαθάριστοι αγροτικοί δρόμοι για πάνω από 10 χρόνια, οι κρουνοί που δεν συντηρήθηκαν ποτέ και άλλα πολλά δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόφαση, για να δικαιολογήσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης.

Είμαστε στο φθινόπωρο, έρχεται χειμώνας και νέες καταστροφές προμηνύονται. Υπάρχουν ποτάμια και ρέματα, όπου δεν έχουν γίνει έργα καθαρισμού και διευθέτησης εδώ και χρόνια. Ομως αυτά τα έργα, που πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, όπως και τα αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Συγχρόνως, οι εξαγγελίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και της κυβέρνησης, για "μέτρα ανακούφισης" των πυρόπληκτων, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών τους σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αγροτικά μηχανήματα - εξοπλισμό και κατοικίες όλοι οι πυρόπληκτοι του νομού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να αποζημιωθούν για τη φετινή παραγωγή που κάηκε στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής και για όσα χρόνια απαιτούνται, με ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δενδρυλλίων και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάστασή της.

Να προχωρήσουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο τον νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.

Να μην παραδοθούν τα βουνά μας για εμπορευματοποίηση στους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ