Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Εμείς θα ζήσουμε στον τόπο μας»

Σήμερα η κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στη Χαλκίδα

Με παράσταση διαμαρτυρίας - κινητοποίηση έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας δίνει συνέχεια στον δίκαιο αγώνα για να συνεχίσει να ζει στον τόπο του και παράλληλα δίνει απάντηση στα ψέματα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Με κεντρικό σύνθημα «Εμείς θα ζήσουμε στον τόπο μας», οι πυρόπληκτοι, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και οι Επιτροπές Αγώνα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων. Στο πλευρό τους και οι Επιτροπές Αγώνα των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου πεδίου και της Καστέλλας Ψαχνών, που 13 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τις περιοχές τους, συνεχίζουν να παλεύουν για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα, βιώνοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα απευθύνουν το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων «Μιμίκος ΑΕ», το Σωματείο Εργαζομένων Ιχθυοκαλλιέργειες «Avramar», ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας κ.ά. καθώς και η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ.

Απάντηση στον εμπαιγμό και τα ψέματα

Παράλληλα, μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα του, τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στις 2 Οκτώβρη στη Στροφυλιά, ο λαός της βόρειας Εύβοιας δίνει αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, που από τη μία, μέσω της ΠΝΠ, «πετσοκόβει» τις αποζημιώσεις για τις ζημιές και εξαιρεί λαϊκές οικογένειες ακόμα και από τα ψίχουλα της κρατικής αρωγής και από την άλλη στρώνει το έδαφος για να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μετά τον ορισμό της πολυεθνικής εταιρείας «Eren», που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον κλάδο των ΑΠΕ, χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στον ορισμό της ΔΕΗ ΑΕ ως «αναδόχου αποκατάστασης» για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στο χείμαρρο Σηπιάδας, που βρίσκεται στην περιοχή της Λίμνης.

Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι οι ορισμοί «αναδόχων αποκατάστασης» ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται δυνατότητα απευθείας αναθέσεων στους δασικούς συνεταιρισμούς, ώστε να αναλάβουν την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, εκτός από την υποτίμηση των ζημιών και την εξαίρεση λαϊκών οικογενειών από τις αποζημιώσεις, είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα στη βόρεια Εύβοια να γίνουν μέσα από «χορηγίες» επιχειρηματικών ομίλων, που βρίσκουν «ανοιχτή πόρτα» για να πατήσουν πόδι στην περιοχή. Και βέβαια με «τζάμπα» δουλειά από τους δασεργάτες, που αναζητώντας ένα μεροκάματο για τις οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα: «Είτε αποδέχεστε τους αναδόχους, είτε δίνουμε τη δουλειά σε εργολάβους».

Συνεχίζεται η αλληλεγγύη

Την ίδια στιγμή, αποκούμπι των πυροπλήκτων είναι η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη. Οι αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης με τρόφιμα, ζωοτροφές, σχολικά είδη κ.ά. από σωματεία και φορείς συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά στα δύο Στέκια Αλληλεγγύης και Αγώνα στη Στροφυλιά και την Ιστιαία. Μαζί τους φτάνουν και τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής.

Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων να διοργανώσει παραστάσεις θεάτρου σκιών στα πυρόπληκτα χωριά της Κηρίνθου και των Κεχριών, στις 8 μ.μ., το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, αντίστοιχα.

Επίσης, την έμπρακτη αλληλεγγύη συνεχίζουν σωματεία της Εύβοιας, τα όποια την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη προγραμματίζουν αυτοκινητοπομπή από τη Χαλκίδα μέχρι το στέκι της Στροφυλιάς, προκειμένου να παραδώσουν είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν και παράλληλα να μεταφέρουν τη συμπαράστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ