Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΑΤΡΑΣ
Θέτει στην ΚΕΔΕ το ζήτημα της ανακύκλωσης απορριμμάτων

Αίτημα για εισαγωγή προς συζήτηση στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας του θέματος της ανακύκλωσης στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων κατέθεσε, με επιστολή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτρας και ο επικεφαλής της, δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, μετά και την απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ) να μην ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας με τον δήμο Πατρέων, όπως και με άλλους δήμους.

Οπως σημειώνει, «η κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης στην Ελλάδα, που κάλυπτε μόνο τις συσκευασίες, δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στοχεύει μόνο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2021, ο δήμος Πατρέων έλαβε επιστολή από την ΕΕΑΑ, με την οποία μας ενημερώνει ότι αδυνατεί να ανανεώσει τη σύμβαση για το 2021 και η συνεργασία παύει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι λόγοι που αναφέρονται, είναι βασικά η πολύ υψηλή εισφοροδιαφυγή των εταιρειών παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων, οι οποίες εισπράττουν τέλη ανακύκλωσης από τον καταναλωτή και έχουν υποχρέωση να τα καταβάλλουν, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης. Στην ίδια επιστολή, οι ευθύνες αποδίδονται στις κυβερνήσεις που δεν έλαβαν μέτρα για να επιβάλουν στις εταιρείες την απόδοση των οφειλών τους. Θα ήταν αναμενόμενο οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση της ΕΕΑΑ να ισχύουν για όλους τους δήμους της χώρας, όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, η άρνηση ανανέωσης συμβάσεων είναι επιλεκτική, ενώ έχει συνυπογράψει συμβάσεις μεγάλης διάρκειας με άλλους δήμους, όπως με τον δήμο Αθηναίων.

Πολλές φορές έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα από την ΕΕΑΑ τη συνδρομή της για την ενημέρωση των δημοτών, την ανανέωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, την πύκνωση των μπλε κάδων και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων αποκομιδής, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα ανακύκλωσης. Ομως, ουσιαστικά δεν υπήρξε ανταπόκριση».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στον κίνδυνο να αξιοποιηθεί η καρκινογόνα καύση ως επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας, σημειώνει ότι «η οικονομία της αγοράς και η δήθεν ευθύνη του παραγωγού όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας, αλλά τα βλάπτουν σοβαρά» και καταλήγει πως «για όλα τα παραπάνω, άμοιρες ευθυνών δεν είναι και οι διοικήσεις της ΚΕΔΕ, οι οποίες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του συστήματος κατά 35% και στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ ΑΕ με 3 μέλη, που δεν ενέργησαν προκειμένου να αποτρέψουν παράνομες αποφάσεις του ΔΣ της εταιρείας σε βάρος των δήμων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org