Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες εξελίξεις

Η νέα τριμερής «ενισχυμένη συμμαχία ασφάλειας», με την επωνυμία AUKUS, που ανακοίνωσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, με αιχμή την αλληλοενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, για την «ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού» και την αντιμετώπιση των «απειλών του 21ου αιώνα», όπως «βαφτίζεται» κυρίως η ραγδαία άνοδος της Κίνας, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου.

Μαζί με την πραγματοποίηση της πρώτης Συνόδου Κορυφής του Σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία), που θα φιλοξενήσει ο Λευκός Οίκος στις 24 Σεπτέμβρη, η ανακοίνωση για το AUKUS και το περιεχόμενό του - με πρώτο βήμα το πρόγραμμα εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια - επιβεβαιώνει ότι ο Ινδο-Ειρηνικός βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ανταγωνισμών.

Ταυτόχρονα, καταρρίπτει τα περί «απόσυρσης των ΗΠΑ» που αναμασούσαν διάφοροι μετά την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, επιβεβαιώνει ότι η «νέα μέρα» που τάχα θα ξημέρωνε με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η νέα κλιμάκωση επικίνδυνων σχεδιασμών και προετοιμασιών, καθώς οι ιμπεριαλιστές «ακονίζουν μαχαίρια» σε όλο τον πλανήτη.

Οι εξελίξεις στην ίδια την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι ενδεικτικές:

ΗΠΑ και Κίνα, με ανταγωνιστικά σχέδια, πολύμορφες παρεμβάσεις και «πιέσεις», επιχειρούν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή και να υπονομεύσουν την αντίστοιχη προσπάθεια της άλλης πλευράς.

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η συγκρότηση του AUKUS, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωνε μεγάλη περιοδεία σε χώρες της περιοχής, στο ίδιο ακριβώς μονοπάτι συναντήσεων που ακολούθησαν πριν από λίγες βδομάδες η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υπουργοί της αμερικανικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το «στενό μαρκάρισμα»...

Στα στενά της Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα η ένταση ανεβαίνει συνεχώς, συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας και των ΗΠΑ, πολλαπλασιάζονται οι μεγάλες ασκήσεις, οι απειλές και οι «προειδοποιήσεις»...

Βόρεια και Νότια Κορέα πραγματοποίησαν τις ίδιες μέρες νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, στέλνοντας «σήμα» όχι μόνο η μία στην άλλη αλλά και προς διάφορες κατευθύνσεις...

Η δε Ιαπωνία ξεκίνησε την Τετάρτη τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της εδώ και 30 χρόνια...

Η κλιμάκωση αυτή βέβαια δεν μένει μόνο στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση φουντώνει σε όλο τον πλανήτη.

Το επικίνδυνο παζλ συμπληρώνουν η ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030» - το στρατηγικό δόγμα για την παραπέρα ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας τα επόμενα χρόνια - η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και οι γιγαντιαίες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, σε όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, οι επεμβάσεις, τα ανοιχτά μέτωπα και το ρευστό σκηνικό σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική κ.ο.κ.

Σε αυτό το φόντο «τρέχουν» και οι διεργασίες για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, προκειμένου να μπορεί να διεξάγει και «αυτοτελώς» μεγάλης κλίμακας ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι δε «γκρίνιες» της ΕΕ γιατί «δεν ενημερώθηκε» για το AUKUS, όπως και η έντονη αντίδραση της Γαλλίας για τη συνακόλουθη ακύρωση της παραγγελίας της Αυστραλίας για γαλλικά υποβρύχια, επιβεβαιώνουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Σε όλο αυτό το επικίνδυνο κουβάρι μπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τον λαό και τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων, διεκδικώντας αναβάθμιση για την αστική τάξη και τα συμφέροντά της.

Μετατρέπουν όλη την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, συμμετέχουν πολύμορφα σε ασκήσεις - πρόβες πολέμου και ιμπεριαλιστικές αποστολές, στέλνουν στρατό και εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία, διαφημίζουν όλη αυτήν την ιμπεριαλιστική εμπλοκή ως «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας», όταν στην πραγματικότητα μεγαλώνει η στοχοποίηση της χώρας και του λαού.

Από κάθε άποψη, αναδεικνύεται η ανάγκη να δοθεί μαχητική λαϊκή απάντηση σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αυτή ακριβώς η απάντηση μπορεί και πρέπει να ηχήσει και σήμερα δυνατά, με μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται στο Πάρκο Ελευθερίας με αφορμή τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ