Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2022 υπέβαλε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Την προεκλογική της εκστρατεία ξεκίνησε επίσημα και η υποψήφια του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν, ισχυριζόμενη ότι «δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές (...) Είτε η διάλυση της Γαλλίας μέσω της (σ.σ. μεταναστευτικής) πλημμύρας, είτε το σωτήριο άλμα που θα οδηγήσει τη Γαλλία στην τρίτη χιλιετία, επικεντρωμένη γύρω από την ιδέα του έθνους».

ΚΟΝΑΚΡΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τουλάχιστον 100 επίλεκτους στρατιωτικούς της Γουινέας εκπαίδευσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ειδικών δυνάμεων από τον περασμένο Ιούλη έως το πρόσφατο πραξικόπημα στη χώρα από συνταγματάρχη των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού, που ανέτρεψε τον 83χρονο Πρόεδρο Αλφα Κοντέ, υποστηρίζουν οι «New York Times». Παράλληλα, χτες η τιμή του αλουμινίου (με σημαντική παραγωγή στη Γουινέα) ανήλθε στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, επίπεδο ρεκόρ από το 2008. Η εξέλιξη αποδίδεται σε περιορισμούς στην παραγωγή αλουμινίου σε Κίνα και Γουινέα λόγω του πραξικοπήματος.

ΟΣΛΟ.-- Βουλευτικές εκλογές έγιναν χτες και προχτές στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ερνα Σόλμπεργκ, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 8 χρόνια, αναμένεται να αντικατασταθεί από έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Εργατικών, με πιθανούς εταίρους το Κέντρο, τη Σοσιαλιστική Αριστερά, το Πράσινο Κόμμα και το Κόκκινο Κόμμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας αρχίζει τη μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως μιας αιματολογικής εξέτασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό άνω των 50 ειδών καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, εξετάζοντας το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μετά την ανακοίνωση συγκρότησης κυβέρνησης «ενότητας» στον Λίβανο την Παρασκευή, μετά από παζάρια 13 μηνών, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε χτες πως θα πάρει 1,135 δισ. δολάρια στις 16/9 από το ΔΝΤ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αστυνομία του Καπιτωλίου συνέλαβε χτες έναν 44χρονο Καλιφορνέζο που μετέφερε μια ξιφολόγχη και μια ματσέτα μέσα στο φορτηγάκι του, το οποίο είχε διακοσμήσει με σύμβολα υπέρ της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», κοντά στα κεντρικά της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον, σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ