Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στον κυβερνητικό εμπαιγμό

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με συλλογικές διαδικασίες ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας διαμορφώνει το δικό του σχέδιο για να συνεχίσει να ζει στον τόπο του. Αυτό της οργάνωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων. Αιτήματα που αποτελούν βασική και καθοριστική προϋπόθεση για την επιβίωση του λαού της περιοχής και αγνοούνται επιδεικτικά από τον κυβερνητικό σχεδιασμό «ανασυγκρότησης».

Με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί στα πυρόπληκτα χωριά της περιοχής, σχεδίασε τους επόμενους σταθμούς της αγωνιστικής διεκδίκησης του λαού της βόρειας Εύβοιας: Την κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., με κυρίαρχο αίτημα την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, και τη συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης στον κόμβο της Στροφυλιάς το Σάββατο 2 Οκτώβρη.

Παράλληλα, την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών θα πραγματοποιήσει συνέλευση στο γήπεδο της Αγίας Αννας, ενώ την επόμενη μέρα, Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της βόρειας Εύβοιας σε συνέλευση στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης της Στροφυλιάς.

Αντίστοιχα, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Λίμνης και την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., θα γίνει συνέλευση της Επιτροπής Βασιλικών - Τσαπουρνιάς.

Ψέματα, κοροϊδία και εκβιασμοί

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των ρετσινάδων και των δασεργατών της βόρειας Εύβοιας, σχετικά με τον τρόπο και τους όρους που θα εργαστούν στην υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων και στον καθαρισμό του δάσους, αποκαλύφθηκε σε συνάντηση που είχαν οι συνεταιρισμοί με το Δασαρχείο. Παρά τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα εργαστούν στα αντιδιαβρωτικά έργα και στους καθαρισμούς μέσω των δασαρχείων, και την εξαγγελία του υφυπουργού Περιβάλλοντος ότι υπέγραψε Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα απευθείας υπογραφής συμβάσεων με τους δασικούς συνεταιρισμούς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στη συνάντηση με το Δασαρχείο ειπώθηκε ότι η πληρωμή για την εργασία τους στα αντιδιαβρωτικά έργα και στα κορμοδέματα δεν θα γίνει από το κράτος αλλά από «ανάδοχο», καθώς επίσης ότι το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Περιβάλλοντος σε σχετική τους συνάντηση. Δηλαδή η κοροϊδία καλά κρατεί.

Σχεδιασμοί για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λίμνη, όπου παρουσιάστηκε το γενικό πλαίσιο του «σχεδίου ανασυγκρότησης».

Σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού μαζί με τον Σταύρο Μπένο, επικεφαλής της επιτροπής που συγκρότησε η κυβέρνηση, διαλύθηκαν και οι τελευταίες αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούσαν η κυβέρνηση και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί της.

Αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων και του λαού της βόρειας Εύβοιας, και απόλυτα εναρμονισμένοι με τη μετατροπή της καταστροφής σε «ευκαιρία» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μέσα από την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση», που παρουσιάστηκε ως «η μοναδική λύση και σωτηρία» για τον κατεστραμμένο λαό της περιοχής, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στρώνεται ο δρόμος ώστε να μετατραπεί η βόρεια Εύβοια σε πεδίο κερδοφορίας για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του Τουρισμού, της «πράσινης ανάπτυξης», της ψηφιακής οικονομίας, των κατασκευαστικών ομίλων κ.λπ. Στην κερδοφορία αυτών των μονοπωλίων, εξάλλου, διατίθενται τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα οι «κόφτες» εξαιρούν δεκάδες λαϊκές οικογένειες ακόμα και από τα ελάχιστα των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων, ενώ η κυβέρνηση αποζημιώνει με ψίχουλα κτηνοτρόφους - αγρότες και στέλνει στα νύχια των τραπεζών τούς ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων και μισο-κατεστραμμένων σπιτιών.

Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση κατήγγειλαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι παρενέβησαν στη συνάντηση, στηρίζοντας τα αιτήματα του συλλαλητηρίου της Στροφυλιάς ως τα μόνα που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πυρόπληκτων για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Στήριγμα στον αγώνα του λαού της βόρειας Εύβοιας είναι η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη από όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής, αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά με κέντρο αναφοράς τα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλιά και στην Ιστιαία, όπου καθημερινά φτάνουν και διανέμονται είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ζωοτροφές.

Για τη συνέχιση και την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής σε σύσκεψη στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org