Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για ισοτιμία και χειραφέτηση με «πυξίδα» τις σύγχρονες ανάγκες

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την πρόεδρο της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενόψει του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη

«Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με το σύνθημα αυτό η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας βαδίζει στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 13ου Συνεδρίου της. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do). Πιο αναλυτικά, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Οκτώβρη με την εισήγηση, τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Θα συνεχιστούν την επόμενη μέρα με τις ομιλίες των συνέδρων και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Οκτώβρη με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Για τη σημασία και τους στόχους του Συνεδρίου, καθώς και για την προετοιμασία της επιτυχίας του, μιλά στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

* * *

-- Τι σηματοδοτεί το Συνέδριο για την Ομοσπονδία, τους Συλλόγους και τις Ομάδες της; Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει η ΟΓΕ και τα αποτελέσματα που προσδοκά από τη διεξαγωγή του;

-- Το Συνέδριο αποτελεί το αποκορύφωμα της δράσης που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, εκδήλωσης της πανδημίας και των επιπτώσεων της διαχείρισής της στην υγεία και τη ζωή του λαού, έντασης της επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων των γυναικών και των οικογενειών τους. Με βάση την πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση αυτή, αποτιμούμε τα θετικά βήματα που μετρήσαμε, εντοπίζουμε δυσκολίες και αδυναμίες, συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο θα τις ξεπεράσουμε, βάζουμε στόχο να ανέβει ψηλότερα ο πήχης όσον αφορά την πολύμορφη αγωνιστική παρέμβαση και δράση των Συλλόγων και των Ομάδων.


Στον πυρήνα του προβληματισμού και της συζήτησης επιδιώκουμε να βρεθούν ο χαρακτήρας και η ταυτότητα της Ομοσπονδίας μας. Να γίνει, δηλαδή, το Συνέδριο μια ακόμα αφορμή για να φωτιστεί η ευθύνη που αναλαμβάνει το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στην πάλη για το σύνολο των αναγκών της γυναίκας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, στην ένταξη και συμμετοχή περισσότερων γυναικών της βιοπάλης στη συλλογική οργάνωση και δράση. Να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της οργάνωσης της διεκδικητικής δράσης των γυναικών, των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που να αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής, από την εργασία έως την υγεία, από τη μητρότητα έως τον ελεύθερο χρόνο, από την Παιδεία έως την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας της ΟΓΕ δεν συνδέεται μόνο με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αλλά απορρέει από τις θέσεις της. Συνδέεται με τη διαμόρφωση αιτημάτων και διεκδικήσεων με κριτήριο τις σημερινές ανάγκες των γυναικών, τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, την ανάγκη να γίνουν οι δυνατότητες αυτές πράξη κόντρα στην πολιτική που βάζει τις ανάγκες μας στη ζυγαριά του «κόστους» και του «οφέλους» για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Απορρέει από την προσπάθεια να ξεσκεπάζει τη ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας και τις πολιτικές που ευθύνονται για αυτή, να αναδεικνύει τους ενόχους, που δεν είναι άλλοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.


Με δεδομένο ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι συνέπειες της πανδημίας, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και το αποτύπωμα των ανελέητων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το Συνέδριο μπορεί και πρέπει να συμβάλει ώστε η ΟΓΕ να δώσει από καλύτερη αφετηρία τις μάχες του επόμενου διαστήματος.

-- Πείτε μας για την προετοιμασία του Συνεδρίου. Τι δράση αναπτύσσουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μέχρι τη διεξαγωγή του;

-- Ο στόχος που θέτουμε, να δυναμώσει η συλλογική δράση και να μετρήσουμε συσπείρωση καινούριων γυναικών στις γραμμές μας, έχει ως όρο και προϋπόθεση να φτάσουμε στο Συνέδριο με πιο μαζικούς και μαχητικούς Συλλόγους και Ομάδες, που η δράση τους θα έχει εμβέλεια και αντίκτυπο στις γυναίκες κάθε πόλης, γειτονιάς, χωριού. Στην κατεύθυνση αυτή, ο βηματισμός με τον οποίο θα φτάσουμε στο Συνέδριο θα είναι αγωνιστικός. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας και κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, οι παρεμβάσεις για να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η οργάνωση της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της χώρας, η συνέχεια στην κοινή δράση με σωματεία, είναι μερικά από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Ετσι, θα φτάσουμε στο Συνέδριο με δράσεις που αποτυπώνουν τον χαρακτήρα της Ομοσπονδίας μας.


Παράλληλα, και με αφορμή τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις για την εκλογή των αντιπροσώπων, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν όχι μόνο σε όλα τα μέλη τους, αλλά και στις γυναίκες με τις οποίες απέκτησαν το προηγούμενο διάστημα γέφυρες επικοινωνίας. Ετσι, στον προγραμματισμό τους δεν ξεχνούν να συμπεριλάβουν τους χώρους δουλειάς, τους παιδικούς σταθμούς, τις δομές Υγείας που το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημεία αναφοράς της δράσης τους. Στον στόχο για πλατύ άνοιγμα θα συμβάλει και η απόφαση που έχουμε πάρει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να είναι οι μέρες από τις 14 έως τις 18 Οκτώβρη μέρες πανελλαδικής εξόρμησης.

-- Ποιες πλευρές ξεχωρίζουν από τον απολογισμό δράσης αλλά και από τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα;

-- Η πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στους Συλλόγους και τις Ομάδες και από τη συζήτηση που ξεδιπλώνεται αναδεικνύονται μια σειρά πλευρές που ξεχωρίζουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καμπάνιες που οργανώσαμε για την Υγεία, οι κινητοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για τα οξυμένα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία, οι πρωτοβουλίες που πήραν οι Σύλλογοι να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις δομές Υγείας των περιοχών τους και να παλέψουν για να καλυφθούν κενά και ελλείψεις, που αποτελούν σημαντικό μέρος του απολογισμού. Με παρακαταθήκη τη δραστηριότητα αυτή, παίρνουμε σήμερα θέση μάχης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και προώθηση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, καταγγέλλοντας την πολιτική που αξιοποιεί την πανδημία για να αυξήσει την πελατεία και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση, ξεχωριστή σημασία έχει η προσπάθεια για ακόμα καλύτερη σύνδεση με σωματεία εργαζομένων, με έμφαση σε κλάδους με αυξημένη συμμετοχή εργαζόμενων γυναικών. Δίνοντας συνέχεια στον κοινό μας βηματισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, στη συσπείρωση εργαζόμενων γυναικών στις γραμμές μας, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες επιπτώσεις της δεκάωρης δουλειάς, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της γενίκευσης και μονιμοποίησης της τηλεργασίας, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, εκτός από μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, στρέφουμε την προσοχή και τη διεκδίκησή μας στα μορφωτικά τους δικαιώματα και αντιπαλεύουμε τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι εντείνοντας τις ανισότητες και τις κατηγοριοποιήσεις των μαθητών.

Δεν ξεχνάμε ότι η πολιτική που κατεδαφίζει τα δικαιώματά μας είναι η ίδια που κατέκαψε τη χώρα, αφήνοντας πίσω της εκατομμύρια στρέμματα καμένη γη και χιλιάδες εργαζόμενες και τις οικογένειές τους χωρίς σπίτι και δουλειά. Ηδη το κάλεσμα των Συλλόγων και Ομάδων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης έχει συναντήσει μεγάλη ανταπόκριση και οι σχετικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους και παράλληλα δυναμώνουμε τη διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ