Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αποκούμπι και οργανωτές του αγώνα

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι πρόεδροι των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων

Από κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων την περίοδο της πανδημίας
Από κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων την περίοδο της πανδημίας
Αποκαλυπτικά της κατάστασης που βιώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για να υπάρξει αυτή η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη είναι όσα μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου:«Και πριν από τον κορονοϊό η εκμετάλλευση των εργαζομένων εκφραζόταν με τα εξαντλητικά ωράρια των 12-14 ωρών, τα 4ωρα ένσημα, την απλήρωτη δουλειά». Και προσθέτει:

«Στον Τουρισμό επικρατούν οι περισσότερες από κάθε κλάδο μορφές εργασίας. Από τη μαθητεία και τα 200 - 300 ευρώ μισθό, μέχρι τις συμβάσεις της βδομάδας ή και των ωρών. Στον χώρο είναι σαν να μην ίσχυσαν ποτέ οι Συλλογικές Συμβάσεις, στηριζόμενοι οι εργοδότες στις λεγόμενες "συμφωνίες" με τους εργαζόμενους, που στο τέλος κάθε περιόδου δεν εφαρμόζονταν κιόλας. Είχαμε καταγγελίες εργαζομένων για επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργοδότες, που περίμεναν στα ΑΤΜ για να πάρουν πίσω όσα χρήματα κατέθεσαν σε λογαριασμούς υπαλλήλων τους».

Ιδιαίτερα στάθηκε στη ΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι η κήρυξη της ως «υποχρεωτικής» αποδείχτηκε ανεπαρκής για να στηρίξει τους εργαζόμενους, αφού το αντεργατικό πλαίσιο που ζει και βασιλεύει. «Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της ΣΣΕ, άφησε απέξω την επινοικίαση των εργαζομένων, τη μαθητεία, τις ελαστικές σχέσεις ημερών, ακόμα και ωρών, και άλλα παρόμοια μέτρα που εφαρμόζονται κατά κόρον στα ξενοδοχεία και τα οποία συνεχίζει σήμερα η ΝΔ», μας λέει ο συνδικαλιστής.


Ιδιαίτερα στέκεται στους εργαζόμενους, Ελληνες και αλλοδαπούς, που δουλεύουν στο νησί εποχικά και οι οποίοι «μένουν στην πλειοψηφία τους μέσα στα ξενοδοχεία, σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς 600 - 700 ευρώ, χωρίς ρεπό και με περισσότερες ώρες δουλειάς από το 8ωρο», ενώ «σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την ίδια ώρα που με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων το ΣΕΠΕ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο για χρόνια».

Ειδικά για τις παρεμβάσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης τονίζει: «Συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δέχεται το κύριο βάρος, αλλά παίρνουμε και πρωτοβουλίες.

Τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να μη μείνει κανένας χωρίς εισόδημα, με παραστάσεις στον ΟΑΕΔ, συγκεντρώσεις σε επίπεδο νομού και άλλες κινητοποιήσεις. Πιέσαμε κάθε αρμόδιο φορέα γι' αυτό, ενώ πολλές ήταν και είναι οι παραστάσεις μας στην εργοδοσία ξενοδοχειακών μονάδων, όπου καταφέραμε να αποσπάσουμε πράγματα. Σε δύο περιπτώσεις, από κοινού με το σωματείο, φτάσαμε στην προειδοποίηση πραγματοποίησης στάσεων εργασίας».

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις ΣΣΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρής Σαρακίνης, επισημαίνει: «Ιδιαίτερα φέτος, με πρόσχημα τη μείωση της κίνησης εργάστηκαν λιγότεροι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Ετσι, σε ένα πόστο 10 ατόμων μπορεί να ήταν και 5. Παρατηρήσαμε όμως ότι ιδιαίτερα τον Ιούλη και τον Αύγουστο η κίνηση άγγιζε τα επίπεδα του 2019, που θεωρείται ότι ήταν κορυφαία για τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζόμενους».

Η παρέμβαση του Σωματείου κατάφερε να διατηρήσει τη ΣΣΕ για το προσωπικό σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία, συνεχίζει. Διατηρήθηκαν επίσης διαλείμματα και ρεπό σε άλλες μονάδες, ενώ σταμάτησαν ορισμένες απαράδεκτες συμπεριφορές από προϊσταμένους προς εργαζόμενους.

«Πρόκειται για πιέσεις που ασκούνταν, ιδιαίτερα σε παλαιότερους ξενοδοχοϋπάλληλους, να εξαναγκαστούν να φύγουν από μόνοι τους από τη δουλειά τους επειδή διατηρούν ΣΣΕ, ώστε να προσληφθούν νέοι με ελαστικές σχέσεις», εξηγεί και, δίνοντας τόνο αισιοδοξίας, αναφέρει πως «η θέληση των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτελεί ελπίδα, αφού ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, σε συνθήκες πολύ δύσκολες από ωράρια και εργασία, κάναμε περισσότερες συσκέψεις με ξενοδοχοϋπαλλήλους από κάθε άλλη χρονιά, για να οργανώσουμε την πάλη τους μέσα σε χώρους δουλειάς».

Πρόσφατα, άλλωστε, το Σωματείο προχώρησε σε καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και το ΣΕΠΕ Ζακύνθου, κατά της εργοδοσίας σε ξενοδοχείο του νησιού για εντατικοποίηση της δουλειάς και απαράδεκτη συμπεριφορά προϊσταμένων και διεύθυνσης κατά εργαζομένων, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.

Δράσεις αλληλεγγύης, πολιτισμού, αθλητισμού

Εκτός όμως από τη συνδικαλιστική δράση και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το ΕΚ Ζακύνθου έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη, πλούσια δραστηριότητα, πραγματικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους αλλά και για τα λαϊκά στρώματα συνολικότερα. Εκφράζεται η ταξική αλληλεγγύη ειδικά για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους έμειναν χωρίς δουλειά. Επίσης αναπτύσσονται δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού, όπως οι αγώνες στίβου, ο κολυμβητικός διάπλους Αγ. Σώστης - Μαραθωνήσι, αλλά και πολιτιστικές βραδιές, όπως οι παραστάσεις του Αρματος Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Βάρναλη και το «Μπουρλότο» του Αγγελου Πυριόχου, με την Ελένη Γερασιμίδου.

Πρόκειται για δραστηριότητες που γίνονταν δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο για ορισμένες παραστάσεις, και συγκέντρωσαν πλήθος εργαζομένων με τις οικογένειές τους, αποτελώντας «ανάσα» στα προβλήματα της καθημερινότητας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org