Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός αστός οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο.

1922 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα από τους Ν. Πλαστήρα, Στ. Γονατά και Δ. Φωκά, με επίκεντρο τα στρατεύματα που κατέφυγαν στη Χίο και τη Λέσβο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1938 Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου απελευθερώνουν την πόλη των Καλαβρύτων.

1947 Συνέρχεται στις 11-12 Σεπτέμβρη η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο θέμα την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος γύρω από τη «δημιουργία ελεύθερου εδάφους στην έκταση της Μακεδονίας και την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη» (Σχέδιο «Λίμνες»).

1964 Καθιερώνεται η ελεύθερη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.

1973 Εκδηλώνεται αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την «κυβέρνηση» της στρατιωτικής χούντας.

1986 Πεθαίνει ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2001 Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με 4 αεροπλάνα που κατελήφθησαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν κατά συγκεκριμένων στόχων στο αμερικανικό έδαφος.

Κυριακή 12 Σεπτέμβρη

1921 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ